Šta je novo?

Saradnja muzeja i dalje na čekanju

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Saradnja muzeja i dalje na čekanju
[/h] Izvor: B92


Direktor muzeja avijacije iz Kaliformije Tomas Džef pokrenuo je inicijativu za razmenu kulturnih dobara sa muzejom vazduhoplovstva iz Beograda, koja je 4 godine nakon pokretanja još uvek na samom početku.


Delovi oštećenog američkog aviona
Kulturna razmena se sastoji od toga da 3 oštećena dela američkog aviona P38, koja stoje u našem muzeju Beogradu u podrumu, zamene za autentičnu repliku modela Blerio XI2, koja je napravljena po uzoru na prvi srpski borbeni avion iz 1912. godine.

Razmenom ovih delova Muzej vazduhoplovstva u Beogradu dobio bi donaciju u iznosu od
30 miliona dinara, kao i autentičnu repliku modela blerio XI-2.

Razlog pokretanja ove inicijative je motiv da se u Ameriku vrate delovi američkog aviona P38
sa kojim je pilot Majkl Brezes sleteo igrom slučaja blizu Beograda krajem Drugog svetskog rata, dok je branio region od sila Osovine.

Avion Blerio XI-2 koji predstavlja raritet i koji se gradi za Muzej u Beogradu jedan je od najznačajnijih aviona u istoriji vazduhoplovstva Srbije i regiona i popunjava muzejsku kolekciju važnih tipova srpskih aviona. "Sa istorijskog i kulturnog aspekta, to je najvažniji avion u istoriji srpske avijacije zato što je "prvi’’. Od njega je sve krenulo’’, kaže Tomas Džef, a potvrđuju i drugi istoričari širom sveta. Blerio koji je planiran za Muzej u Beogradu predstavlja reprodukciju visokog kvaliteta i košta preko 100.000 evra.

Tomas Džef kaže da će ova velika donacija pomoći da se zadovolje potrebe Muzeja vazduhoplovstva i obezbedi odgovarajuća zaštita za originalne avione iz istorije srpskog vazduhoplovstva. "Naš sporazum bi bio zaključen bez korišćenja javnih ili državnih sredstava.

"Muzej u Beogradu je simbol istorije srpske avijacije. Naš muzej je simbol američke avijacije. Nekoliko godina ulažemo velike napore da postignemo dogovor povoljan za obe strane. Ovi oštećeni delovi su od kulturnog značaja za našu zemlju i potrebni su nam da bismo kompletirali repliku aviona na kom radi naš Muzej Avijacije. Biće to simbol uspomene na američko učešće u Drugom svetskom ratu. Zato se nadamo da zvaničnici Muzeja u Beogradu razumeju značaj ove razmene i da će nam pomoći."

Tomas Džef je ovaj postupak pokrenuo pre četiri godine. Još uvek nema odgovora na njegovu inicijativu, ali nada se da će zvanični predstavnici Muzeja vazduhoplovstva Beograda odobriti kulturnu razmenu između ove dve institucije, kao i da će se uskoro sastati sa sa direktorom Muzeja Predragom Grandićem i ostalim predstavnicima, kako bi se postigao obostrano koristan dogovor.

 
Top