Sar pej

Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Izgled

I mužjak i ženka dostižu visinu od 0,40 do 0,51 m i masu oko 20 kilograma. Glava podseća na glavu nilskog konja sa malim očima i ušima. Jezik ima više-manje plavih mrlja. Jako i mišićavo telo je prekriveno naboranom kožom, posebno kod grebena na vratu i prednjem delu tela. Rep je osrednje dužine i uzdignut - prav ili povijen nagore. Dlaka je gusta, gruba i jednobojna - riđa ili crna.

Temperament


Često nepoverljivi prema strancima. Poznati po svojoj prirodnoj nezavisnosti i rezervisanosti, a takođe i kao dobri čuvari, mirni i disciplinovani. Ipak, veoma su posvećeni, verni i privrženi porodici koja ih odgaja, a posebno su zaštitnički raspoloženi prema deci. Prilagodljiv je i bez problema živi u stanu ukoliko se redovno izvodi.

Zdravlje


Osetljiv je na bolesti kože, pa uočljivi nabori koje ima zahtevaju posebnu negu. Mladunci tako često pate od parazitskih grinja na koži.

Istorija

Da se radi o veoma staroj rasi, svedoče i siluete od keramike koje su pronađene u naseljima od pre nove ere. Prvobitno se koristio kao čuvar hrama, da bi kasnije bio odgajivan za borbu, ali i za lov na divlje veprove. Za vreme starog režima u Kini bio je veoma cenjen, međutim, revolucionarna vlada u Pekingu je zakonom predvidela kazne za vlasnike, jer se smatrao luksuznom životinjom. To bi dovelo do njegovog nestanka, da primerci njegove rase nisu dospeli u SAD sedamdesetih godina prošlog veka gde je doživeo veliku popularnost, prvenstveno zbog svog neobičnog izgleda.

Zemlja porekla:
Kina

Klasifikacija:
FCI:Grupa 2 Grupa 5 #309
AKC:Nije za sport
ANKC:Grupa 7 (nije za sport)
CKC:Grupa 6 - nije za sport
KC(UK):Koristan
NZKC:Nije za sport


--------------------------------------------------------------------------
Ovu vrstu imam kuci,bas su super psi.

I veoma skupi..:)

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

04884fb6203b37.jpg


Sar%20pej.JPG
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top