SANU obeležila 200 godina od smrti Dositeja Obradovića

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.980
SANU obeležila 200 godina od smrti Dositeja Obradovića

Danas 14.04.2011 14:39

202176.jpg

Srpska akademija nauka i umetnosti održala je danas skup u Svečanoj sali SANU u Beogradu, na kome je obeleženo 200 godina od smrti srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao je otvarajući skup da je prirodno da se na velikim i retkim godišnjicama podsetimo Dositejevog rada i njegovog doprinosa nacionalnoj duhovnoj kulturi, kao i njegovog značaja za srpsku književnost.Prema njegovim rečima, Dositej Obradović je bio prvi srpski pisac koji se uputio putem racionalizma i prosvetiteljstva i prvi koji je uhvatio korak sa vodećim idejama svoga vremena.
Hajdin je dodao da je osnovni preduslov za tadašnje približavanje Evropi i izjednačavanje Srbije sa evropskim pokretima bilo buđenje, uljuđivanje i prosvećivanje naroda, kao i razvijanje opšteg obrazovanja, duhovne kulture, verske tolerancije, kritičkog uma i naučnog vaspitanja.
- Dositej je i danas za nas začetnik i tvorac prosvećenog, trezvenog i uljuđenog srpskog nacionalizma, a njegov trag nas i sada upućuje kojim putem treba da idemo - rekao je on.
Akademik Ljubomir Simović rekao je da današnji skup posvećen Dositeju Obradoviću nije prvi koji SANU organizuje, kao i da su radovi koji istražuju delo tog prosvetitelja doprineli da on bude temeljno istražen, visoko ocenjen i zapamćen u istoriji.
Prema njegovim rečima, jedna od strana njegovih dela je ostala u senci, a to je estetska strana, koja u njegova dela unosi osveženje i zadržava pažnju čitaoca.
"Život i priključenija" Dositeja Obradovića zauzimaju posebno mesto u oblasti biografije i autobiografije, jer to delo ne govori samo o njegovom životu, već Dositej u njemu sprovodi prosvetiteljski program, rekao je on.
Simović je dodao da je Dositej Obradović duh izjednačavao sa pameću i razumom i da je isticao da čovek i u religiji treba da bude razuman.
Na skupu u SANU je prikazan snimak zapisa Kornelija Stankovića iz 1983. "Ti sozdavi oko" za glas i klavir u izvođenju Aleksandre Dude Ivanović uz pratnju pijanistkinje Olivere DJurković i snimak iz 1985. sa koncerta Dušana Trbojevića u Galeriji SANU, na kome je izvedeno delo Kornelija Stankovića "Što se bore misli moje".
Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i Ministarstva prosvete i nauke, ove godine se, obeležava jubilej: dva veka od postavljenja Dositeja Obradovića za prvog srpskog ministra prosvete, kao i 200. godišnjica njegove smrti, a planirano je i održavanje svečanog programa "Dositej - godina znanja".
U Sabornoj crkvi u Beogradu 10. aprila održan je pomen tom srpskom prosvetitelju, koji je služio episkop hvostanski Atanasije, uz pratnju crkvenih velikodostojnika i Hora Prvog srpskog pevačkog društva.
Dositej Obradović rođen je 1739. (1742. ili 1744. godine) u Čakovu, u rumunskom delu Banata tadašnje Austrije, a umro je 1811. godine u Beogradu.
Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanje po Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma.
Ponesen tim idejama radio je na prosvećivanju srpskog naroda, prevodio razna dela, među kojima su najpoznatije Ezopove basne, a potom je i sam pisao dela, prvenstveno programskog tipa, medu kojima je najpoznatije "Život i priključenija".
Dositej je bio prvi ministar prosvete Srbije (popečitelj u Sovjetu) I tvorac svečane pesme Vostani Serbije. Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.



 
Natrag
Top