Šaneri Šabac

Član
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
12
Први почеци навијања у Шапцу су везани за другу половину ´80-их година прошлог века, када ФК Мачва бележи добре резултате и чак стиже до полуфинала купа тадашње СФРЈ када је Партизан избацује из даљег такмичења. У четвртфиналу ФК Мачва је била боља од загребачког Динама. Све се то дешавало 1989. године да би се прави организовани облик навијања појавио у пролеће 1991. године. Услед све веће појаве организованих група широм СФРЈ у то време, група момака и ентузијаста је одлучила да направи навијачку групу која ће бодрити ФК Мачву и тиме представљати град Шабац на навијачкој карти СФРЈ.

Мај 1991 се узима као настанак навијачке групе „Шанери Шабац“ ! Не зна се много како је само име настало, али у мору предлога одјекнуло је ШАНЕРИ ШАБАЦ и ваљда због заједничког почетног слова се свидело свима, па је прихваћено. Додуше и сам појам Шанер, који представља лопова, доста добро описује сам менталитет Шапчана поготову у времену с почетка ‘90их . Шабац је у то време био најпознатији град у Европи по украденим колима .

Тада настају већ прве песме, транспаренти и заставе. Шанери заузимају северну трибину стадиона који је тек почео да се реновира. Од тог момента у наредних неколико година Шанери су имали запажену улогу на навијачкој сцени Србије. Одрађивала су се гостовања готово по правилу са мањим или већим инцидентима, а код куће се правила лепа атмосфера често зачињена лепим димнијадама . Не дуго по оснивању, група се сели на новоизграђени југ где се налази и до дан данас.

У принципу досадашња историја Шанера се може поделити у 3 целине.

Прва је период ‘90их, други је период од 2002-2008 и трећи најновији период од 2008 до данас. Отприлике су то 3 генерације које су егзистирале (или још егзистирају) на стадиону ФК Мачве.



’90-e



Период ’90 је карактеристичан по самом саставу навијачке групе “Шанери Шабац”. Вероватно никада више неће бити толика количина лудака на једном месту каква је тад била. Велика већина момака који су тад били на трибини или није више међу живима (или оверила или погинула у мафијашким обрачунима) или је у затвору или је запалила негде у иностранство. Оно што је битно за ту екипу јесте да се није плашила никог и ничега, а готово да није било текме да није било инцидената са полицијом, другим навијачима или обичним становништвом. Оно што је на жалост негативно утицало на ову групу (поред ужасног положаја у којем је тад земља била) су били и лоши односи са управом. После (у најмању руку) сумњивог испадања у баражу за прву лигу од Спартака из Суботице, екипа је била у сталној борби против управе. На жалост због разних околности група се фактички распада у сезони 1995/96.

После тог периода додуше је постојао неки облик навијања у хали за КК“Ива“, али реално то нема неке посебне везе са Шанерима.



После 2000-e

У периоду од 2000. све до 2004. Шанери су се окупљали неколико пута када су се дешавале неке озбиљне и важније утакмице за ФК Мачву. Углавном су то били баражи за улазак или за опстанак у другој и трећој лиги. Иначе, ФК Мачва је вероватно светски шампион по броју одиграних баража. Међутим, од 2002.године се појављују момци који су решени да Шабац поново ставе на навијачку мапу Србије и након 2 мање успешне сезоне, 2004. године Шанери се поново конституишу у већем броју и почиње се поново са редовним праћењем текми. Друга генерација је доста тога урадила. Неки од њих су били као клинци и у саставу прве генерације. Урађене су 3 серије шалова, мноштво нових застава, барјака, качкета, мајица и уопште маркетинга. Екипа одлази на доста гостовања, а код куће је виђено пар стварно одличних издања. Можда је и најбоље оно које се десило маја 2006 на прослави 15 година од оснивања групе. Било је и успеха и неуспеха, али је најбитније да се град коначно мало анимирао по овом питању после доста година навијачког мировања.

Ново доба



Као што то обично у животу бива, долази до смене генерација у сезони 2008/09. Неки нови клинци сада причају неку нову причу. Екипа је тренутно млада, али пуна елана, тако да уз добре резултате клуба може далеко догурати. Ради се доста на маркетингу групе, налепнице и графити су свуда по граду, одрађују се сва гостовања, а и кући се прави све боља и боља атмосфера.

Садашња генерација Шанера тек ће показати своју снагу у годинама које долазе, а оно што је најважније имају и несебичну подршку старијих који сада у оквиру ОЛД СКУЛ-а блеје тик поред њих.



Све ове године Шанери имају само један задатак, да што боље презентују град Шабац и одлучно свима поручују,

МИ СМО ШАБАЦ!!


ШАНЕРИ ШАБАЦ, ЗА СВОЈ ГРАД!
 
Natrag
Top