Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Sandra Bullog


468px-SandraBullockMay09.jpgSandra Anet Bulok (engl. Sandra Annette Bullock, rođena 26. jula 1964. u Arlingtonu, Virdžinija, SAD) je američka filmska glumica. Karijeru je počela krajem osamdesetih, igrajući u romantičnim komedijama. Najpoznatija je po filmovima Dok si ti spavao i Mis tajni agent, dok je komedija Veridba njen finansijski najuspešniji film. Za ulogu u drami Mrtav ugao iz 2009. godine osvojila je Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u drami i Oskara za najbolju glavnu glumicu. Ona je prva žena u istoriji čiji je film u Americi zaradio više od 200.000.000 dolara, i prva koja je iste godine proglašena za najbolju i najgoru glumicu Holivuda.

Sandra je jedna od najbogatijih i najmoćnijih javnih ličnosti na svetu. Ukupna zarada od njenih filmova iznosi 3.200.000.000 dolara. Godinama važi za najomiljeniju glumicu u Americi, gde ima reputaciju jednostavne devojke iz komšiluka. Časopis Pipl proglasio je za ženu 2010. godine. Bulokova će 2012. biti upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćenija glumica svih vremena. Ona je bila najpopularnija glumica prve decenije dvadesetprvog veka.
Rođena je 26. jula 1964. u Arlingtonu (Virdžinija) od oca Džona Buloka (poreklom iz Berminghama, Alabama), službenika u kopnenoj vojsci SAD, i majke Helge D. Majer, operske pevačice nemačkog porekla. Do svoje dvanaeste godine živela je u Nirnbergu gde su se njeni roditelji upoznali i venčali. Proputovala je gotovo sve krajeve Evrope prateći majku na turnejama. Kao devojčica učila je balet i pevanje, bila je član dečijeg hora, a povremeno je uz majku nastupala u manjim ulogama u operama. Tečno govori nemački jezik. Pohađala je srednju školu „Vašington-Li“ (Washington-Lee High School), glumila u školskim predstavama i bila član grupe navijačica.Pohađala je dramu na univerzitetu „Istočna Karolina“. Iako je do diplome imala samo tri ispita, napustila je fakultet i u potrazi za glumačkim angažmanom otišla u Njujork gde se izdržavala radeći kao barmen i konobarica. Posle nekog vremena završava fakultet.
Za vreme boravka u Njujorku pohađala je časove glume u školi „Nejborhud plejhaus“. Potom se preselila u Los Anđeles gde je dobila manje uloge u nekoliko studentskih filmova te u predstavi No Time Flat. Godine 1989, na preporuku reditelja predstave Alana Livija, dobila je ulogu u nezavisnom filmu „Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman“. Potom je dobila prve uloge u niskobudžetnim filmovima „Ljubavni napitak br. 9“, „Sitnica zvana ljubav“ i „Požar na Amazonu“. U „Požaru na Amazonu“ pristala je da se svuče, ali pod uslovom „da se ne vidi previše“. Njen prvi zapaženiji nastup na filmu bila je uloga policajke Lenine Haksli u akcionom filmu „Razbijač“ u kojem je nastupila uz filmske velikane Silvestera Stalonea i Veslija Snajpsa. Iako joj je ta uloga donela i nominaciju za nagradu „Zlatna malina za najgoru glumicu“, omogućila joj je da dobije glavnu ulogu u blokbasteru „Brzina“ uz Kijanua Rivsa. Za nastup u „Brzini“ dobila je „MTV nagradu“ i „nagradu Saturn za najbolju glumicu“.
Dve godine posle premijere filma Predosećaj Bulokova snima tri filma. Za komediju „Sve o Stivu“ sa Bredlijem Kuperom u sporednoj ulozi, Bulokova dobija dve Zlatne maline, kojom stiče neslavnu titulu najgore glumice na svetu. Film „Veridba“, sa Rajanom Rejnoldsom u sporednoj ulozi, zaradio je 317.000.000 dolara i doneo joj je treću nominaciju za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Konačno, za ulogu u sportskoj drami „Mrtav ugao“ dobija Nagradu Udruženja filmskih glumaca, Nagradu filmske kritike, Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu kao i Oskara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi. Uz to, film je zaradio 309.208.309 dolara širom sveta, čime je postao najkomercijalniji film svih vremena u grupi filmova sa glavnim ženskim likom. Sandra je ujedno postala prva glumica u istoriji čiji je film samo u Americi zaradio više od 200.000.000 dolara.

Koliko zbog nagrada i priznanja, toliko i zbog burnog privatnog života, pažnja medija je konstantno bila usmerena ka Bulokovoj. Godine 2010. ponela je nekoliko titula: modna ikona godine, najtraženija i najisplativija holivudska zvezda,[38] najplaćenija glumica na svetu (sa 55.000.000 dolara po ulozi), a najveće iznenađenje bilo je osmo mesto na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih javnih ličnosti, čime je Bulokova i zvanično postala najmoćnija ličnost iz sveta filma. Takođe, Sandra Bulok je jedina glumica u istoriji filmske industrije koja je u istoj godini dobila i Oskara i Zlatnu malinu, čime je ponela titulu „najbolje i najgore glumice u 2009.“
Bulokova je u maju 2011, kupila vilu na Beverli Hilsu, vrednu 22.900.000 dolara. Kuća ima sedam spavaćih soba, osam kupatila u stilu Tjudora, kancelariju, garažu i pogled na Pacifik.Sandrina popularnost je od 2009. godine naglo porasla, i svaki detalj iz njenog privatnog života bio je medijski ispraćen. Godine 2011. proglašena je za jednu od pet najpopularnijih i najomiljenijih javnih ličnosti u Americi
Sandra Bulok je bila verena sa glumcem Tejtom Donovanom, kojeg je upoznala na snimanju filma Ljubavni napitak br. 9. Bili su u vezi četiri godine. Zabavljala se i sa fudbalerom Trojom Ejkmanom, muzičarom Bobom Šnajderom, kao i sa glumcima Metjuom Makonahejem (kojeg je upoznala na snimanju filma „Vreme za ubijanje“) i Rajanom Gozlingom, partnerom u filmu „Ubistvo po stavkama“. Godine 2003. upoznala je motociklistu i TV-ličnost Džesija Džejmsa sa kojim se venčala 16. jula 2005. Par se razveo 28. juna 2010. zbog Džejmsovog neverstva koje je dospelo u medije nekoliko dana pošto je glumica dobila Oskara. Novine su obelodanile njegovu vezu sa porno-glumicom Mišel Makgi, koju je upoznao u vreme dok je Bulokova snimala „Mrtav ugao“. Saznavši za to, Bulokova je otkazala dolazak na londonsku premijeru filma „Mrtav ugao“ pri čemu je svojim obožavaocima u Velikoj Britaniji poručila da joj je veoma žao i da se nada da joj neće zameriti. Nekoliko dana potom, napustila je kuću u kojoj je od 2005. živela sa Džejmsom
Krajem aprila 2010, nakon dužeg odsustvovanja iz javnosti, Bulokova je dospela na naslovnu stranu časopisa Pipl („People“) zahvaljujući „ekskluzivnoj vesti“. Glumica je tom prilikom objavila da je usvojila trogodišnjeg tamnoputog dečaka iz Nju Orleansa. Proces usvajanja trajao je već tri godine, a Bulokova se na to odlučila kada je sa Džesijem Džejmsom boravila u Nju Orleansu, pružajući humanitarnu pomoć postradalima od uragana Katrina. Bulokova je dečaku dala ime Luj, po Luju Armstrongu, njenom omiljenom muzičaru.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000113/

Izvor:Wikipedija
 
Top