Sanaderu u Austriji prijeti pet godina zatvora

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Sanaderu u Austriji prijeti pet godina zatvora




Danas.hr
04.01.2011.


0506007.48.jpg

Odbije li izručenje, Sanaderu bi se moglo suditi po austrijskim zakonima zbog pranja novca iz Fimi Medije. Austrijanci to kazneno djelo 'cijene' na šest mjeseci do pet godina zatvora, ali prvo se mora dokazati da je znao da je novac pribavljen kriminalom.

Dokaže li se da je 1,3 milijuna eura zaplijenjenih s austrijskih računa povezanih s Ivom Sanaderom poteklo iz kaznenog djela počinjenog u Hrvatskoj, Austrija će taj novac vratiti zemlji u kojoj je novac "zamračen", dakle, Hrvatskoj, piše Vjesnik.


  • 0749007.49.jpg
    Pokrenuta istraga
  • Ivo Sanader osumnjičen je u Austriji za pranje novca
Glasnogovornik austrijskoga državnoga odvjetništva za borbu protiv korupcije Friedrich König, čiji odjel vodi istragu protiv Sanadera zbog sumnji u "pranje" oko 1,3 milijuna eura, kazao je da je taj slučaj trenutno u nadležnosti austrijskih tijela progona, a da su od hrvatskog pravosuđa doznali da se sumnja da taj novac potječe iz Fimi Medije.

Da bi se dokazalo pranje novca, potrebno je utvrditi da je osoba ili više njih imala saznanja da je novac pohranjen na nekom računu pribavljen kaznenim djelom. Ukoliko iznos prelazi 50 tisuća eura, zapriječena kazna varira između šest mjeseci i pet godina zatvora.


"Ako bi se osumnjičenik složio s izručenjem, postupak bi najvjerojatnije bio ustupljen zemlji tražiteljici", objasnio je glasnogovornik "austrijskoga Uskoka"
Vjesniku. Potvrdio je i da Sanaderu teoretski prijeti spomenuta kazna, ukoliko se usprotivi izručenju, jer tada podliježe austrijskom zakonu.
 
Natrag
Top