Samsung I7500

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Samsung I7500


samsung_i7500.jpg


Dizajn i materijali
Telefon poseduje crno kućište sa blago zaobljenim ivicama. Sa prednje strane nalaze se detalji izrađeni od teksturirane plastike ali većim delom model i7500 je sjajan i sklon skupljanju prljavštine na šta ćete sigurno odmah zaboraviti zahvaljujući njegovom atraktivnom izgledu – ali ćete često morati da ga brišete. Osim toga, površina ovog telefona sa ekranom osetljivim na dodir ne razlikuje se po tom pitanju gotovo nikako u odnosu na druge ponude kompanije, iako to ne možemo uzeti kao nedostatak.


Dimenzije
U smislu veličine, Samsung i7500 može biti odličan kao Widnows Mobile bazirani komunikator – to sigurno nije model najprikladniji za džep koji ste ikada videli ali nije ni najveći, to je sigurno.

Samsung i7500– 115,9 x 56 x 11,9 mm, 116 g

Kontrole
Sa prednje strane modela i7500 nalazi se slušalica pokrivena malom rešetkom, a tu je i senzor ambijentalne svetlosti i servisni LED koji svetli crvenom bojom kada je telefon na punjaču ili kada je povezan sa računarom a zelenim svetlom svetli kada je baterija napunjena.

Na gornjem delu, sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka – zahvaljujući njegovom zaobljenom obliku i zašiljenim krajevima, veoma je lak za upotrebu. Takođe omogućava podešavanje kontrole jačine zvuka kada je ekran telefona isključen što je zgodno kada slušate muziku i želite da utišate jačinu tona bez potrebe da izvlačite telefon iz džepa.Taster kamere se nalazi na donjem delu sa desne strane. Dalje, tu je taster za zaključavanje tastera (kratak pritisak i ekran je isključen a ukoliko želite da otključate telefon i ponovo uključite ekran, potrebno je da ga kucnete i zadržite u trajanju od 5 do 6 sekundi, što je donekle neobično).Na samoj gornjoj strani telefona nalazi se microUSB priključak (pokriven zatvaračem) za priključivanje punjača i kablova za prenos podataka, odmah pored 3.5mm audio priključka. Sada nekoliko reči o kvalitetu zvuka i7500 – što se mene tiče nema velike razlike u odnosu na najnovije i najmodernije WM bazirane komunikatore kao što su Diamond2, Touch Pro 2 ili HTC Hero. Sve u svemu, zvuk je prilično dobar ali nemojte očekivati nešto vanserijsko od i7500.
Navigaciona grupa nalazi se ispod ekrana i podrazumeva Call, End, Back i Menu tastere plus malu Main Menu prečicu (kucnite i sačekajte za pozivanje menadžera zadataka). U samoj sredini nalazi se petosmerni navigacioni taster koji je izuzetno komforan za upotrebu. U suštini, jedina stvar koja nedostaje u okviru navigacione grupe modela i7500 jeste taster Search.Ležište SIM kartice i slot memorijske kartice (uređaj podržava jedinice kapaciteta do 32GB) je smešten ispod poklopca baterije.

Ekran
Telefon poseduje AMOLED matricu osetljivu na dodir sa 3.2’’ dijagonalom i 480x320 piksela rezolucije (HVGA) i ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja. Ekran modela i7500 pruža više nego adekvatno osvetljenje i prikaz boja, i pored toga što koristi malo manje kontrasta a više oštrine (u poređenju sa WVGA ekranima).
Ekran takođe karakterišu odlični uglovi vidljivosti kao i prilično dobra čitljivost pri direktnim sunčevim zracima što mu daje dodatne poene u poređenju sa WM baziranim telefonima i HTC Hero.
Ekran i7500 reaguje isključivo na vaše prste što je jedan od najvećih nedostataka – iako ćete biti više nego srećni da navigaciju menijem telefona ili pretraživanje Web vršite vrhovima prstiju, budući daje korisnički interfejs Android-a osmišljen imajući na umu jednostavnu navigaciju prstima, sigurno je da ćete imati velikih problema sa standardnom on-screen tastaturom sistema i nemogućnosti kucanja po njoj pomoću nečeg drugog.
Da biste uneli simbol ili slovo koji su vam potrebni potrebno je da precizno pritisnete centar svakog od tastera što je vrlo teško za postići prstima, ali na žalost nema drugog načina. Kao rezultat ovoga za poruke za koje mi je kada sam koristio HTC Hero bilo potrebno oko jedan minut sa modelom Samsung i7500 mi je bilo potrebno 2 do 4 minuta, što je znalo u priličnoj meri da me iznervira. Prema tome pre nego što se odlučite da kupite model i7500 možda je pametnije da probate njegov sistem unosa i kako se snalazite sa istim.

Kamera
Komunikator je opremljen 5MP kamerom sa omogućenim autofokusom pri čemu su sočiva pozicionirana sa zadnje strane kućišta odmah do LED blica.
Telefon nije opremljen prilagodljivim interfejsom kamere i podešavanjima (mada će verovatno prodajna edicija modela imati ovu opciju). Naša jedinica koju smo testirali je samo omogućavala prelazak između statičnih fotografija i video režima. Pored toga, većina snimaka koje smo imali prilike da fotografišemo sa ovom kamerom je bila vrlo pristojnog kvaliteta (rezolucije 2560x1920 piksela).

Video
Model i7500 može da snima video sadržaje u MPEG 4 formatu (h.263 kodek) pri 30 frejmova u sekundi u CIF rezoluciji (352 x 288 piksela) pri čemu se zvuk snima korišćenjem arm kodeka. Slično kao i kod režima za snimanje fotografija nema dostupnh opcija za podešavanje u okviru odeljka za video snimanje.

Baterija
Samsung i7500 koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1440 mAh koja je prilikom testiranja obezbedila dva dana rada uz prosečnu upotrebu (30-40 minuta poziva dnevno, 10-15 tekstualnih poruka, redovna provera elektronske pošte). Ukoliko pak slušate muziku na telefonu 3 do 5 sati dnevno to neće značajno uticati na trajanje njegove baterije koja će i dalje obezbediti najmanje dan ipo autonomije.

Povezivanje
Telefon može da koristi GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/1700/2100) mreže. Podržani su EDGE i HSDPA protokoli. Sve ove karakteristike mogu biti omogućene ili onemogućene bilo preko menija podešavanja ili widget-a koji su dostupni na početnom ekranu.
Za svrhu sinhronizacije sa personalnim računarom, Samsung i7500 koristi ugrađeni miniUSB kabl za prenos podataka sa USB 2.0 HS interfejsom.

Softver
Komunikator radi na Android 1.5 operativnom sistemu bez ikakvih dodataka ili prilagodljivih karakteristika interfejsa. U suštini kada se posmatra korisnički interfejs ovog modela, Samsung i7500 se ne razlikuje mnogo u odnosu na druge Android bazirane uređaje koji su već stigli na police prodavnica.
 
Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
2
vrlo lep opis telefona..ali ja imam jednu dilemu,a to je da mi pomognete oko izbora samsung I7500galaxy ili samsung gt s8000
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
4
самсунг галакси узмеш...због андроид платформе која је практично све могућа.
 
Natrag
Top