Samo želimo da saznamo zašto našeg sina više nema

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Misteriozna smrt beogradskog učenika, roditelji očajni

Samo želimo da saznamo zašto našeg sina više nema
Izvor: Blic Nikola Šević | 21. 03. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Agonija porodice uglednih beogradskih lekara Zdravka Brkana i Vesne Branković Brkan traje već četiri meseca dok skrhani bolom pokušavaju da dokuče istinu o misterioznoj smrti svog sina Filipa.
127193_1005-brkan-foto-emil-conkic_f.jpg


Tražili smo ga u Crnoj Gori, nadali se: Vesna i Zdravko Brkan

Srednjoškolac Filip Brkan (16) nestao je 10. decembra 2010. Poslednji put su ga videle komšije ispred njegove kuće u Ulici Zlatka Šnajdera u beogradskom naselju Banjica, kad im se javio da ide u školu. Nakon dva meseca potrage, 15. februara, jedan ribar našao je Filipovo beživotno telo na obali Dunava, kod Ade Huje.

Smrt sina jedinca porodice Brkan i dalje je nejasna i misteriozna. Filip je bio učenik drugog razreda IV beogradske gimnazije i, prema rečima njegovih roditelja, miran i povučen dečak, a nijednim svojim gestom nije nagoveštavao da bi mogao dići ruku na sebe, kao što su mnogi nakon njegove smrti zaključili.

- Tokom dva meseca istrage, u moru lažnih informacija, neproverenih izjava, lutanja i nade, verovali smo da da će se odnekud pojaviti, da ćemo ga naći i vratiti kući. Kad su nam tog jutra javili da su ga našli mrtvog, ceo naš svet se srušio. Tog dana kada je nestao nije razgovarao ni sa kim, samo se preko „Fejsbuka” dopisivao sa nekom devojkom i ugovarao viđenje. Kada se te večeri nije vratio iz škole, zvali smo ga na mobilni, a njegova poslednja lokacija za koju znamo bila je kod „Lastine” autobuske stanice - kaže za „Blic” Zdravko Brkan.


Iz policije su tokom potrage stizale oprečne informacije - da se Filip sa nekom kriminalnom grupom kreće ka Crnoj Gori, pa da je u okolini Beograda, čak i da se udružio sa nekom sektom i da to ima veze sa njegovom smrću.


- Kada smo dobili informaciju da je u Crnoj Gori, išli smo dole i tražili ga od grada do grada. Posle smo čuli da je u okolini Beograda, u Jajincima. Dešavalo se da smo supruga i ja, očajni i nemoćni, uveče odlazili da šetamo kroz Jajince ne bismo li ga slučajno sreli ili videli. Od njegovih drugara iz škole čuli smo kako se žalio da više ne može da izdrži i da hoće da ide u Crnu Goru gde imamo mnogobrojnu rodbinu. Međutim, on se u krugu porodice ponašao normalno, bio je veseo i raspoložen. Sumnjamo da je reč o samoubistvu... Nije ostavio nikakvu poruku - pričaju uplakani roditelji.

Mediji nisu propratili nestanak

127194_1008-filip-brkan-foto-emil-conkic_hs.jpg

Filip Brkan


Da su nestanak, a kasnije i smrt njihovog sina posebno čudni, roditelji objašnjavaju i time da nijedne novine ili televizija nisu propratile dešavanja oko Filipovog nestanka. „Pratimo medijsku scenu u Srbiji i neverovatno je da nijedan medij nije pisao o ovome. Ni najmanja vest nije objavljena o nestanku našeg deteta. Na kraju kada nismo imali snage, očajnički smo se obratili pojedinim novinama kako bismo pokušali da dođemo do bilo kakve informacije u vezi sa smrću našeg sina. Ako su svi ostali digli ruke od toga, mi nećemo, za života”, kroz suze govori Filipova majka Vesna.

Tokom dvomesečne golgote kroz koju je prošla porodica Brkan, razni detektivi i detektivske agencije bile su angažovani na nalaženju i lociranju Filipa.

- Bili smo toliko očajni da smo u jednom trenutku pokušali da čak i kroz kriminalni milje pokušamo da dobijemo neke informacije o njemu - kaže majka Vesna.
Kada je ribar našao Filipovo telo, u rancu su bile dve školske knjige koji je poneo kada je nestao, 1.200 dinara i povlastica za gradski prevoz.


- Iako sudija nije izlazio na mesto događaja, nezvanično smo saznali da Filip nije imao vode u plućima. Kasnije, kada smo otišli na identifikaciju, nisu nam preporučili da gledamo telo, ali smo na osnovu DNK identifikacije utvrdili da je to naš Filip... I dalje nije jasno zašto našeg jedinca više nema - kaže Zdravko.
Roditelji nastradalog mladića ne mogu da skriju nemoć i očaj, kivni su na policiju i tvrde da nije uradila sve kako bi se Filipu ušlo u trag.


- Filip je bio uzorno dete. Nije se drogirao, nije bio prestupnik, kriminalac. Mi smo doktori i prvi bismo to saznali. Nemoguće je da tako mlad čovek odjednom nestane a da niko ne zna kako i zašto. Iz policije, dok je trajala istraga, dobijali smo neke informacije, ali od kada su našli Filipa, niko nas više nije zvao - objašnjava otac.


Roditelji se nadaju da bi ove sedmice mogli da imaju uvid u sudski nalaz. Predmet je sada u pretkrivičnom postupku, što znači da još nije pokrenuta istraga.


Izmišljena otmica

Dva meseca pre Filipovog nestanka, porodica Brkan prijavila je policiji da je njihov sin kidnapovan. „Bila sam na poslu kada me je sin pozvao i prijavio da su ga nepoznati muškarci oteli i vezali ga, ali da je kod Sava centra uspeo da im pobegne iz kombija gde su ga držali. Kada je policija ispitala slučaj, ispostavilo se da je Filip izmislio otmicu jer je imao nekih problema u školi. Od tada se malo povukao u sebe”, kaže Vesna Brkan.
 
Natrag
Top