"Само закон ћирилицу спасава" - ima li smisla?

Učlanjen(a)
16.08.2018
Poruka
17
Predlog izmena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma uzburkao je stručnu javnost i pre nego što je stigao na javnu raspravu. Predloženim izmenama ćirilica se favorizuje kao jedino dozvoljeno službeno pismo, dok se za upotrebu latinice u državnim organima, ustanovama i preduzećima predviđaju novčane kazne.

Nacrt potekao iz Ministarstva kulture i informisanja predviđa ćirilicno pismo kao obavezno za sve organe vlasti: tu spadaju i škole i fakulteti, pa i javna preduzeća. Predlog je da ćirilica bude prisutnija i u medijima, dok bi od propisa bila izuzeta naučna i umetnička dela i nazivi robnih marki.
Predviđa se i formiranje takozvanog Saveta za srpski jezik, koji bi bio zadužen za kontrolu jezičke discipline - za upotrebu latinice gde joj po slovu zakona nije mesto, predlažu se kazne i do million dinara.
Namera autora je, kažu, da zaustave “izumiranje” Vukove azbuke.

"Stalno se govori koliko je ćirilica ugrožena i to je postalo opšte mesto, niko se ne pita da li možda nije tako. E pa ja mislim da nije tako - zašto?", kaže profesor Janko Bugarski, lingvista.
Zato što bez poznavanja ćirilice u Srbiji nije moguće završiti osnovnu skolu, objašnjava Bugarski i dodaje:
"Mislim da je ćirilica jako zaštićena već Ustavom Republike Srbije, koji kaže da je u Srbiji u upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo. Latinica se u Ustavu čak i ne pominje".

Upravo izostanak pomena latinice u Ustavu je razlog više da ćirilicu i zakon propise kao jedino službeno pismo – tako to tumači deo srpskih akademika.
"Postojeći zakon u pogledu statusa srpskog jezika i ćirilice nije usaglašen sa aktuelnim Ustavom Srbije koji određuje službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Odredbama ovog (novog) zakona ćirilici se obezbeđuje status koji joj pripada kao pismu većinskog naroda u Republici", navodi se u saopštenje Odbora za standardizaciju jezika SANU-a.

"Prvi, osnovni pravi problem jeste nedopustivo nizak stepen funkcionalne pismenosti među stanovnicima Srbije i isto tako nedopustivo nizak nivo jezičke kulture", ocenio je Bugarski.
A to se, kaže, neće rešiti forsiranjem azbuke na uštrb abecede.
"Po mom misljenju, nije osobito važno u kom je pismu neko nepismen", kaže Bugarski.

Izvor: N1

------------------------------------------------------------------------------

Šta mislite o ovom predlogu?
Slažete li se da ćirilica treba da postane jedino pismo za zvaničnu upotrebu u Srbiji? Ili mislite da to ipak treba da bude latinica?

(Treba napomenuti da je rasprava o politici zabranjena na forumu. Zato se strogo treba držati teme.)
 
Natrag
Top