Sam Harris i njegovo predstavljanje ateizma

Član
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poruka
39
Ateizam

Ateizam na nacin na koji ga predstavlja Sem Haris, americki pisac, neurolog i zagovornik naucnog skepticizma. Ovo nije tema na kojoj se religija ismeva, niti je jeftin antireligijski senzacionalizam. Ovo je ozbiljan, naucni pristup reigiji i posledicama koje ona ima u savremenom društvu. Ovo nije tema koja negira duhovnost niti njen znacaj, naprotiv - Sem Haris objašnjava da duhovnost ne mora imati veze sa Bogom, a samim im ni sa religijom.

Ova tema ce neizbežno na sebe navuci bes verskih fanatika. Ono što se nadam da nije neizbežno je da njihovi oponenti udu u beskonacnu diskusiju sa njima, koja se uvek svede na beskrajan niz copy/paste-ovanja teološkog štiva i uzajamnih prozivki, vredanja pa i pretnji.

Ukoliko vam se svidi tema, slobodno prokomentarišite ili kliknite na hvala dugme. Ukoliko vam se ne svidi, probajte da se ponašate civilizovano.

YouTube - Sam Harris at Idea CIty '05

Does God Exist? A debate between Sam Harris and Rabbi David Wolpe

Atheism – Sam Harris “Believing the unbelievable”

Sam Harris, The View from the End of the World, SALT talk

Sam Harris vs. Reza Aslan debate


Ovo su klipovi koje sam u potpunosti ili delimicno pogledao i mislim da su dovoljno dobri da se ovde postave. Koga zanima više, google je na usluzi!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
Pogledaj i Ričarda Dokinsa (Richard Dawkins), zovu ga i Darvinov buldog. Knjiga ''Zabluda o bogu''. Toplo preporučujem!
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
73
Ne daj boze da budem civilizovan, pa morao bih odmah da odem u irak i avganistan i da ubijem 100 neduznih civila na ulici bez razloga...
 
Učlanjen(a)
24.05.2010
Poruka
60
Civilizovani ljudi to ne rade, a Amerika je jedna od narevnosnijih vjerskih zemalja, iako to ne izgleda na prvi pogled tako. Kada se pogledaju statistički podaci, ona je poslije vatikana, narevnosnija u propagiranju vjere. Čak i na dolaru lijepo stoji ''In God we trust''. Napokon, ona je i naseljavana hodočasnicima iz engleskog puritanskog društva. Sada, opet, kada vidimo da su oni kao takvi, izrazito agresivan skup nacija, hegemonistički nastrojen prema ostatku svijeta ali i prema svojim rasnim manjinama, pitam se koliko vjera odnosno religija ima upliva u to. Najveći zagovornici ratovanja i agresivne politike u Americi, a tako je i u ostalim zemljama, su ujedno i najveći, deklarativno ''branitelji vjere''. Kad kažem deklarativno, mislim na ono ''što se broji'', i naše su vladike revnosne u branjenju vjere, pa se opet voze crni džipovi i slično. Ljudi, moramo se urazumiti i odbaciti sve religije svijeta, rasne razlike i biti humani u pravom smislu te riječi. Religija je i uvijek će biti-opijum za narod.
 
Natrag
Top