Salvador Dali

Član
Učlanjen(a)
09.07.2009
Poruka
2.903
Salvador Dali


Salvador Dali (1939.)

Salvador Felipe Hasinto Dali, markiz od Pubola (katal. Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, šp. Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènech; 11. maj 1904. - 23. januar 1989, Figeras) je bio katalonski španski nadrealistički slikar, pisac vajar, scenograf i glumac.
2mcalop.jpg

On je jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umetnička dela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena. Dalijeva česta tematika je svet prostora, pijanstva, groznice i religije. Dali je izražavao veliko poštovanje prema španskom diktatoru Fransisku Franku[traži se izvor] i Adolfu Hitleru, što je mnogo puta dovelo u pitanje procenu njegove ličnosti i njegovih dela.
15s8pqg.jpg

Dali je rođen 11. maja 1904. godine u Figerasu, a umro je 23. januara 1989. takođe u Figerasu. Ime Salvador je prvo bilo dato njegovom bratu, koji je devet meseci pre Salvadorovog rođenja umro. Sve do rođenja njegove sestre Ana Marije, Salvador je bio jedino dete u porodici. Zbog gradskog društva i vaspitanja koje je stekao od oca, uglednog notara, kod Dalija se javila želja za sigurnošću i disciplinom, što mu je kasnije bilo veoma važno u životu.

La persistencia de la memoria (Trajnost sećanja, 1931) je Dalijevo najpoznatije delo.

Dali se posle 1929. godine pridružio nadrealističkom pokretu, iako su ga lideri surealističkog pokreta 1934. diskreditovali zbog njegovog pro fašističkog držanja, nakon toga izjavljuje Dali: „Surealizam to sam ja“. Njegove slike predstavljaju prikaze snova i svakodnevnih objekata u neočekivanoj formi, kao npr. curenje satova u slici „Trajnost memorije“ iz 1931. godine.

Kasnije Dalijeve slike su na religioznoj osnovi i klasičnijeg stila, kao npr. „Raspeće“ i „Sakrament Tajne večere“. Radio je i na filmu, ilustrovao knjige, pravio nakit, i kreirao kostime i scenografije. Od pisanih dela pored scenarija za balete tu su i nekoliko knjiga - „Život Salvadora Dalija“ i „Dnevnik genija“.

Jedan je od malobrojnih kome su za vreme njegovog života sagradili dva muzeja. Prvi je Dali Muzej u Sv. Petersburgu na Floridi, koga je osnovao 1971. godine kolekcionar Dalijevih dela A. Rejnold Morz i njegova žena Elenor. Kolekcija je prvo bila izložena u jednoj zgradi u blizini Morzeove rezidencije u Klivlendu, u Ohaju. Godine 1982. muzej se preselio u Sveti Petersburg na Floridu.

Drugi muzej je Teatro Muzeo Dali u Figerasu. Nakon što je 1850. sagrađeno pozorište uništeno požarom na kraju Španskog građanskog rata 1939. godine, Ramon Guardiola, gradonačelnik Figerasa, predložio je Daliju 1961. godine da mu se tu podigne muzej. Dali je to vrlo rado prihvatio, jer je u toj zgradi održao svoju prvu izložbu 1918. godine. Muzej je otvoren 28. septembra 1974. i od tada ima milione posetilaca.
[Youtube]MYrPJozmSdg[/Youtube]
U Španiji su od sredine devedesetih godina još dva muzeja dostupna javnosti. To su zamak Pubol, koji je pripadao njegovoj ženi Gali od 1970. (1930. Salvador joj je obećao da će jedan dvorac urediti samo za nju) i u kome je Dali živeo dve godine nakon njene smrti, i kuća u Port Ljigatu, malom ribarskom selu blizu špansko-francuske granice, koju je kupio 1930. godine.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
Salvator Dali

Nadam se da nisam nisam napravio neki pogrešan izbor :)

jkiqt3.jpg


raqek5.jpg


34zhwdw.jpg


fc4cq9.jpg


2rfc9aa.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
30.06.2010
Poruka
248
Dali.Gala.Lincoln.20meters.jpg


...Ako gledas ovu sliku,sto mozes videti je akt...ali uzivo ako gledas Linkolnov portret se oblikuje...
...Probala sam snimiti kamerom,kao i slikati fotoaparatom,samo se pojavi ova slika,ali u stvari je to portret,na zidu u Figerasu u Spaniji...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.001
Božanstveni svetovi Salvadora Dalija

četvrtak, 02. sep 2010, 07:30 -> 07:56

Božanstveni svetovi Salvadora Dalija


Dela Salvadora Dali, španskog slikara koji je veći deo života proveo u Francuskoj, a svet zadužio originalnim pristupom slikarstvu poznatom kao nederalizam, predstavaljaju se u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.
Izložba "Salvador Dali: Božanstveni svetovi", na kojoj je predstavljeno više od 200 ilustracija tog španskog slikara, biće otvorena večeres u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

Biblia-sacra.jpg


Na izložbi koja će trajati do 14. novembra prvi put u Srbiji biće predstvavljeno više od 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa "Biblija Sakra" i "Božanstvena komedija", najavljeno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.
Biće izložene i dve potpune dekompozicije drvoreza "Božanstvene komedije" (70 grafičkih listova), šest originalnih knjiga "Božanstvene komedije", kao i markice italijanske vlade posvećene 700. godišnjici rođenja tvorca tog dela Dantea Aligijerija.
Dalijeve ilustracije za Bibliju čini 105 litografija, urađenih po gvaš originalima. Bibliju je 1969. godine objavila izdavačka kuća "Rižoli" u Milanu.
"Biblija Sakra" se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969. Naručilac je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Alberto, koji je sebi postavio zadatak da umetnika vrati veri u Boga.

Pucao bojom na sliku

Dali je u izradi ilustracija koristio i posebnu tehniku - buletizam, svoj sopstveni izum. Arkebuzu (vrstu starinskog pištolja) punio je kapsulama s bojom i ispaljivao ih na prazan papir. Spontane fleke koje je tako dobio uključio je u ilustracije.

Bilia-sacra-2.jpg


Kada ga je italijanska vlada na 700. godišnjicu Danteovog rođenja angažovala da ilustruje posebno izdanje "Božanstvene komedije", Dali je izjavio da to delo oslikava njegov lični duhovni razvoj.
Kasnije je, međutim, rekao da "Božanstvenu komediju" nikada nije čitao.
Dali je za "Božanstvenu komediju" napravio 101 akvarel. Italijanski Državni poligrafički institut objavio je prvobitno knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini.
Komunistička partija Italije protestvovala je, međutim, protiv "rasipanja novca", a nacionalisti su se bunili što Danteovo delo ilustruje Španac.
Na kraju je vlada izdala samo seriju suvenirskih poštanskih marki koje će moći da se vide na izložbi.
Projekat je 1959. godine preuzela i finansirala francuska izdavačka kuća Editions d'Art Les Heures Claires.
Delo su izvodila dva visoko kvalifikovana gravira za posebne vrste drvoreza - ksilografiju. Delo je pod umetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963. godine, a objavljeno je u Parizu u šest knjiga.
Na izložbi u Beogradu moći će da se vide grafički listovi iz francuskog izdanja.
Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda, bila je postavljena samo u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru, kao i u Njujorku.
Cena individualne ulaznice za izložbu je 450 dinara, dok ulaznice za đake i studente (uz važeće školske legitimacije), za penzionere idecu mlađu od 10 godina, kao i za grupe od više od 10 ljudi koštaju 300 dinara.

Izvor: RTS 
Član
Učlanjen(a)
30.06.2010
Poruka
248
...Salvador Dali...

...Biografija-Salvador Dali...

1904 - 1989

"Svako jutro kada se probudim osjetim izuzetnu radost - radost što sam ja Salvador Dali - i pitam se, "Što će novo i lijepo ovaj Salvador Dali danas postići?" - Salvador Dali.Rane godine zivota

1904: 11. svibnja rođen je Salvador Felipe Jacinto Dali u Figuresu, u Španjolskoj, u opstini Girona, u Kataloniji. Sin bilježnika Salvadora Dalia y Cusia i Felipe Domenech.
1910: počinje Dalijevo obrazovanje u osnovnoj školi Hrišćanske braće
1917: slikanju i chiaroscuru ga uči profesor Juan Nunez. Prva izložba u roditeljskom stanu.
1919: prva javna izložba u gradskom kazalištu u Figuresu. Dali ima samo 15 godina.
1922: Dali upisuje San Fernando Academy of Fine Arts u Madridu. Upoznaje Federica Garcia Lorcu i Luisa Bunuela. Izlaže slike u studentskom umjetničkom predstavljanju u Dalmau Gallery u Barceloni. Eksperimentise sa kubizmom.


1925: prva samostalna profesionalna izložba u galeriji Dalmau u Barseloni
1926: prvo putovanje u Brisel i Pariz, gdje je posjetio Pikasa i Miroa. Izbačen je sa Akademije jer je odbio pristupiti ispitu, rekavši da zna više od profesora koji ga treba ispitati.
1928: njegov drugi posjet Parizu, Miro ga upznaje sa grupom Dadaista i Nadrealista.
Nadrealističke godine

1929: sarađuje sa Luisom Bunuel na kratkom filmu Un Chein Andalou. Susreće Galu Aluard i njenog supruga francuskog pjesnika Paula Aluarda. Ona će postati njegova ljubavnica , muza i inspiracija. Izložba u Cirihu. Dalijeva prva samostalna izložba u Parizu u Goeman galeriji.
1931: naslikao je "Postojanost pamćenja".


1936: pojavljuje se na naslovnici Time-a povodom izložbe o Fantastičnoj umjetnosti, dadaizmu i nadrealizmu u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku. Naslikao je Jesenji kanibalizam i Mekanu konstrukciju sa kuhanim grahom: nagovještaj građanskog rata.
1939: izbačen iz grupe nadrealista jer ne podržava njihove političke motive.
Klasične godine

1941: retrospektivna izložba sa Miroom u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.
1942: objavljena je beletristička biografija, Tajni život Salvadora Dalia u Njujorku.
1946: animirani filmski projekt, Destino, za Walt Disney, ali nikada dovršen. Izrađuje kulise za sekvencu sna u Alfred Hitchcockovom filmu Spellbound. Slika Iskusenje Sv. Antonija.
1951: slika Rasprsnuće rafaelovske glave i Isus Svetog Ivana .
1954: izdaje “Dalijevi brkovi” sa fotografom Philippeom Halsmanom. Izložbe u Veneciji, Milanu i Rimu gdje, između ostalog, prikazuje vodenim bojama ilustrovanu Danteovu Božansku komediju.
1956: Posljednja večera je izložena u Nacionalnoj galeriji u Wasingtonu.
1965: slika nekoliko ilustracija za izdavanje nove Biblije. Napravio je prvu važniju skulpturu Danteovo poprsje.
1974: započinju Dalijevi zdravstveni problemi. Otvoren je Teatro Museo Dali u Figueresu u Španiji.
1981: Dalijeva "Umjetnost u draguljima" prodana japanskim ulagačima za 3.9 miliona dolara.


1983: prva veća izložba njegovog rada u Španiji, u Madridu i Barseloni. Završava svoju posljednju sliku "Lastavičji rep".
1984: otvaranje dobrotvorne organizacije Gala- Salvador Dali u Figueresu. Dali preživio požar u dvorcu Pubol sa teškim opekotinama, slijede operacije
1985: Dali se pridružuje kampanji za pripremu Barselone za Olimpijske igre 1992. Daje prava na korištenje slike Cosmic Athlete za reklamne postere
1988: Dali poklanja sliku Rođenje božice Jordiu Pujolu . Prva izložba Sovjetskom savezu, u Moskvi
1989: Dali umire od prekida rada srca u Figueresu 23.januara. Pokopan je po svojoj željiu u kripti muzeja Tatro u Figueresu, Španija. U oporuci je svu svoju imovinu i umjetnička djela ostavio Španiji.
Salvador-Dali-Explosion-5670.jpg

p368385-Figueres-Inside_Salvador_Dali_Museum.jpg

1026558_f3a2_625x1000.jpg

the-great-masturbator-dali.jpg

GML%20345.jpg

swansreflectingelephants.jpg

Salvador-Dali-Dream-Caused-by-a-Bee-Flight-5674.jpg

salvador_dali_thetemptation_stanthony.jpg

premonition-of-civil-war.jpg

dali-135.jpg

SalvadorDali-TheenigmaofWilliamTell1933.jpg

Salvador-Dali-La-Main.jpg

butterfly-ship.jpg

20081111dalimuzeu7.jpg

...Muzej Salvado Dali u Figerasu,u Spaniji Katalonija...
salvador-dali.jpg

...Veliki veliki umetnik,Salvador Dali...
salvador-dali-burn.jpg

...Zelja mu je bila ispunjena,da zadnji put pregleda deo njegovog stvaralastva...
...Otisa od nas 25 januara 1989...
...Neka mu je vecna slava...
...Hvala mu ono sto nam je ostavio!...

hqdefault.jpg
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.001
Božanstveni svet Salvadora Dalija

ZANIMLJIVA POSTAVKA U MUZEJU ISTORIJE JUGOSLAVIJE

Božanstveni svet Salvadora Dalija


kultura05.jpg


Izložbu na kojoj je predstavljeno više od 200 grafičkih radova genijalnog španskog umetnika, iz ciklusa “Božanstvena komedija” i “Biblia sacra” za samo sedam dana posetilo više od 5.000 ljudi


Božanstveni svet Salvadora Dalija, umetnika koji je u istoriju upisan zahvaljujući svom veličanstvenom talentu, ali i ekscentričnoj pojavi i provokativnom ponašanju, od 3. septembra do 14. novembra našao je utočište u, samo na prvi pogled, neoubičajenom prostoru – Muzeju istorije Jugoslavije, odnosno Muzeju “25. maj” u Beogradu.
Izložbu na kojoj je predstavljeno više od 200 grafičkih radova genijalnog španskog umetnika, iz ciklusa “Božanstvena komedija” i “Biblia sacra” za samo sedam dana od otvaranja posetilo je više od 5.000 ljudi, što je, s obzirom na inače malu zainteresovanost šire publike za likovne izložbe, impozantan broj posetilaca. Prema rečima portparolke izložbe Barbare Garčević, pored žitelja prestonice, izložbu posećuju i brojni inostrani turisti, kao i organizovane grupe posetilaca iz Srbije i regiona.
Zahvaljujući organizatoru, slovenačkoj galeriji “Deva Puri”, posetioci Muzeja istorije Jugoslavije u prilici su da vide radove iz ciklusa koji su prvi put u Srbiji prikazani zajedno i u celosti. Postavka obuhvata 100 Dalijevih grafika “Božanstvene komedije” iz 1964. godine, 106 grafika “Biblia sacra” iz 1967. godine, dve potpune dekompozicije drvoreza “Božanstvene komedije” koje čini 70 grafičkih listova, šest originalnih knjiga “Božanstvene komedije” u izdanju Editions d’Art Les Heures Claires iz Francuske i markice italijanske vlade s Dalijevim ilustracijama, objavljene povodom 700. godišnjice rođenja tvorca “Božanstvene komedije”, pesnika Dantea Aligijerija. Jedan broj originalnih grafika prodaje se po ceni od 30.000 do 70.000 dinara. Inače, grafike potiču iz privatnih kolekcija iz Francuske i Italije.

SALVADOR DALI

Španski slikar, fotograf, vajar, književnik, dizajner i autor filmova Salvador Dali (1904-1989) ostao je zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama, ali i kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Uprkos svom jedinstvenom načinu slikanja, mnogi stručnjaci smatraju da je bio pod uticajem renesansnih majstora. Sarađivao je s Voltom Diznijem, Alfredom Hičkokom i Luisom Bunjuelom, u čijim je filmovima i glumio.


EDUKATIVNI KARAKTER


kultura02.jpg


Izložba, kako je navela Barbara Garčević, ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije gledalac se upoznaje sa sadržajem Biblije i “Božanstvene komedije”. Radovi zbog same tehnike zauzimaju posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu. Tokom posete izložbi, uz sva pitanja posetioci se mogu obratiti istoričaru umetnosti, a stručna vođenja organizuju se sredom i četvrtkom od 18 časova i subotom i nedeljom od 12 i 18 časova.

Organizatori su do kraja izložbe planirali i brojne prateće aktivnosti, među kojima su projekcije filmova vezanih za život i stvaralaštvo Salvadora Dalija, razne nagradne igre, žurke, književne večeri, kao i aukciju.
Cena individualnih ulaznica za izložbu “Salvador Dali: Božanstveni svetovi” je 450 dinara. Đaci i studenti uz važeće đačke i studentske legitimacije, kao i penzoneri i deca mlađa od 10 godina, izložbu mogu da obiđu po ceni od 300 dinara, a toliko koštaju i kompleti ulaznica za grupe od 10 i više ljudi. Zainteresovani posetioci izložbu mogu da pogledaju svakog radnog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 20 časova.

MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE

Muzej istorije Jugoslavije, odnosno Muzej “25. maj”, koji godinama privlači veliku pažnju domaćih ali i inostranih posetilaca interesantnim izložbama vezanim za život i delo nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, već više puta do sada pokazao je da je odlično mesto za organizaciju likovnih izložbi. Muzej je nekoliko puta bio domaćin “Oktobarskog salona” i još nekoliko izuzetno posećenih međunarodnih izložbi savremene umetnosti i dizajna. U maju 2007. u galeriji Muzeja “25. maj” gostovala je izložba remek-dela iz kolekcije Muzeja moderne umetnosti iz Sent Etjena, dok je mesec dana kasnije beogradska publika bila u prilici da pogleda i veliku izložbu “Skandinavski dizajn. Više od mita”.


BIBLIA SACRA


kultura07.jpg


Ilustracije za Bibliju čini 105 litografija, koje su urađene po gvaš originalima. Bibliju s ilustracijama slavnog španskog slikara objavila je 1969. godine italijanska izdavačka kuća Ricoli (Rizzoli) iz Milana. Celokupan tiraž dela je 1.677 primeraka, bez probnih otisaka. Ciklus “Biblia sacra” smatra se, inače, najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Umetnik ga je stvarao od 1963. do 1969. godine, po narudžbini svog prijatelja i pokrovitelja Đuzepea Alberta. Naručilac je verovao da će se umetnik, zahvaljujući proučavanju Biblije, vratiti Bogu i natrag u okrilje rimokatoličke crkve.

Dalijeve ilustacije za Bibliju zasnovane su na širokoj raznolikosti slika, zasnovanih na hrišćanskoj ikonografiji, ali i na ikonografiji klasične mitologije. Ovaj ciklus zanimljiv je i zbog posebne tehnike koju je Dali koristio u izradi ilustracija, takozvanog buletizma, njegovog sopstvenog izuma. Umetnik je na prazan papir ispaljivao boju iz pištolja i dobijao fleke neodređenog oblika, koje je maštovito uključivao u prizore na slikama. Sve ilustracije na izložbi prate i tekstualni odlomci iz Starog i Novog Zaveta.

BOŽANSTVENA KOMEDIJA


kultura06.jpg


Nešto sasvim drugo Dalija je uvuklo u Danteov svet i podstaklo ga na istraživanje dela tog srednjovekovnog književnog genija. Kada ga je italijanska vlada 1950. godine, na 700. godišnjicu Danteovog rođenja, angažovala da za posebno izdanje “Božanstvene komedije” naslika ilustracije, Dali je izjavio da delo odslikava njegov lični duhovni razvoj. Ipak, kasnije je izjavio da “Božanstvenu komediju” nikada nije čitao.

Za ilustracije je Dali napravio 101 akvarel, između 1950. i 1952. godine. Italijanski državni poligrafički institut je 1954. godine objavio knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini, u obliku litografija s uzorcima stranica teksta. Projekat je, međutim, odmah naišao na neodobravanje italijanske javnosti. Komunistička partija Italije smatrala je da je to rasipanje novca, dok su nacionalisti protestovali zbog toga što delo najznačajnijeg italijanskog pesnika ilustruje Španac. Vlada Italije na kraju je objavila samo seriju suvenirskih poštanskih marki, a projekat je 1959. godine preuzela francuska izdavačka kuća “Editions d’Art Les Heures Claires”.

kultura04.jpg


Delo su izvodila dva visokokvalifikovana gravira za posebne vrste drvoreza – ksilografiju. Taj postupak je specifičan po tome što se, za razliku od klasičnog drvoreza, slika ne urezuje u ploču, već se iz ploče izrezuju oni delovi kojih nema na grafici. Delo je pod umetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963. godine. Posetioci izložbe mogu na ovim grafikama da uoče sve one simbole po kojima je Dalijev umetnički univerzum jedinstven i intrigantan, ovoga puta vešto iskorišćene za dočaravanje sveta pesničkog genija. Satovi koji cure, mravi koji mile svuda unaokolo, tela s fiokama, životinje na dugačkim, tankim nogama koje svojim telima paraju oblake, optička igra s ljudskim telima i pejzažima koji se pretapaju jedni u druge pred očima gledalaca i mnogi drugi motivi oživljavaju Danteovu viziju “Pakla”, “Čistilišta” i “Raja”. Naročito je upečatljivo Dalijevo tumačenje stihova iz “Pakla”, koji su, sudeći po ekspresivnosti grafika, njihovoj alegoričnosti, po snazi boja i nestvarnosti oblika, najviše inspirisali umetnika.


Izvor: Akter 
Natrag
Top