Šta je novo?

Salt-N-Pepa

  • Začetnik teme nency2
  • Datum pokretanja
N

nency2

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075Salt-n-Pepa je Američki hip hop trio iz Queensa, New York, oformljen 1985 godine. Grupu su činile Cheryl James, (Salt ), Sandra Denton ( Pepa ), i Deidra "Dee Dee" Roper ( Spinderella ). Prodali su oko 15 miliona albuma i singlova širom sveta.
Do kasnih 80-tih, hip-hop je bio na putu da postane isključivo muški, pa je zbog toga značaj pojave Salt-n-Pepa veći. Kao prvo svi su članovi bile žene (čak i njihov DJ je bio žena) i grupa je otvorila vrata za njih u hip-hop muzici.

Salt-n-Pepa je bila više pop orijentirana od mnogih svojih suvremenika, budući da su njihove pjesme bile prvenstveno party i ljubavne himne. Ali, pjesme poput 'Push it' i 'Shake Your Thang' su obeležile grupu i postavile je kao jednu od hit pop grupa tokom kasnih 80-ih. Salt-n-Pepa je uprkos očekivanjima i postala jedna od rijetkih hip-hop umjetnika koji je imala dugoročnu karijeru. Zajedno s LL Cool J, trio ima velike hitove 80-tih i 90-ih, i, ako ništa drugo, bili su na vrhuncu svoje popularnosti u 1994, kada je 'Shoop "i" Whatta Man " njihov treći album, bio u prvih deset na top listama.

Cheryl 'Salt' James i Sandy 'Pepa' Denton radile su u Sears prodavnici u Queensu, New York, kada je njihov suradnik, a Charylin dečko, Hurby 'Luv Bug' Azor pitao da li žele da urade rap duo, na pjesmu koju je radio za njegovu školu u New Yorku Centru za medijske umjetnosti. Pjesma je objavljena kao singl pod imenom grupe "Super nature" u ljeto 1985, i ona je postala underground hit, i bila je 46-ta na nacionalnoj R & B ljestvici. Azor, koji je postao njihov menadžer, je producirao njihov debi 1986 Hot, Cool & Vicious, koji je također istakao i DJ Pamelu Green. Nakon velikog uspeha ovog singla grupa menja ime u Salt-n-Pepa.

Tri singla s Hot, Cool & Vicious - "My Mike Sounds Nice", "Tramp", "Chick on the Side" - postali su hitovi u 1987, a DJ na radio stanici u San Franciscu, remiksirao je pesmu "Push it, i pesmu" Tramp", i ona je postala lokalni hit. "Push It" je ubrzo puštena na nacionalnoj tv i postala veliki hit, penjući se do broja 19 na pop ljestvicama, i jedna je od prvih rap pesama koji ce biti nominirana za nagradu Grammy.

Remix album svih Salt-n-Pepa hitova je objavljen u 1989 dok grupa priprema treći album, "Blacks Magic". Po izlasku albuma "Blacks Magic" je bio dočekan s jakom recenzijom i prodajom. Pesma "Exspression" je provela osam nedelja na vrhu rap ljestvice, dok drugi singl s albuma, "Let's Talk About Sex", postaje njihov najveći pop hit do tada, penjući se na broj 13. Oni su kasnije ponovo snimili tu pesmu kao safe-sex rap, 'Let's Talk About AIDS-a. "

Potpisivanjem ugovora sa London / Polygram, izdaju album " Very Necessary" 1993 godine. Album je bio privlačan i seksi i pre njegove rasprodaje, a njihov novi, sofisticirani zvuk ubrzo je postao veliki hit. Budući da je promocija albuma " Very Necessery" počela da jenjava članice Salt-n-Pepa su se okrenule glumi. Obe su se pojavile 1993 u komediji Tko je čovjek? Stephena Thomas Erlewina. Pesma sa albuma "Shoop" je dostigla mesto broj četiri na pop ljestvicama. "Whatta Man", duet sa vokalnom grupom En Vogue, dosegao broj tri na obe pop i R & B ljestvice u 1994 godini. Posljednji singl s albuma, "None of Your Business", bio je manji hit, ali je osvojio nagradu Grammy za najbolji Rap Performance 1995.

Njihov peti album " Brand New " (1997 ) je prošao manje zapažen ali su se izdvojili hitovi kao " R U Ready" i "Gitty Up". Album sa njihovim najvećim hitovima " The best Of " je objavljen u Evropi Januara 2000 godine. Bez novih albuma tokom tog perioda članice odlučuju da napuste muzičku industriju i oni zvanično prestaju da postoje 2002 godine.
2004 godine se pojavljuju na dodeli nagrada "VH-1s Hip Hop Honors" izvodeći pesmu "What a Man" sa En Vogue. Iako prvi put nastupaju nakon šest godina, Salt-N-Pepa odlučuju da se ponovo oforme 2007 godine.
Maja 2009 godine, prave koncert u Honolulu, Hawaii , zajedno sa SWV i Lisa Lisa. Naziv šoa je bio " Ladies of the 80s ", i zatim nastupaju na festivalima 2010 godine. Oktobra 2010 dobijaju nagradu " I am Hip Hop Award "

Diskografija:

* 1986: Hot, Cool & Vicious (Platinum)
* 1988: A Salt with a Deadly Pepa (Gold)
* 1990: Blacks' Magic (Platinum)
* 1993: Very Necessary (5x Platinum)
* 1997: Brand New (Gold)

Nagrade i nominacije:

* American Music Awards
o 1995: Favorite Hip-Hop Artist (nominated)
o 1995: Favorite R&B/Soul Duo or Group, (nominated)

* Grammy Awards
o 1989: Best Rap Performance by a Duo or Group "Push It" (nominated)
o 1992: Best Rap Performance by a Duo or Group "Let's Talk About Sex" (nominated)
o 1995: Best R&B Performance by a Duo or Group: "Whatta Man" (w/ En Vogue) (nominated)
o 1995: Best Rap Performance by a Duo or Group "None of Your Business"(winner)

* MTV Video Music Awards
o 1994: Best Dance Video "Whatta Man" -winner
o 1994: Best R&B Video "Whatta Man" - winner
o 1994: Best Choreography In A Video "Whatta Man" - winner
o 1995: Best Dance Video "None of Your Business" (nominated)
* 2nd Annual VH1 Hip Hop Honors HonoreeIzvor: Wikipedija

 
Poslednja izmena od urednika:
death row

death row

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
 
Poslednja izmena od urednika:
C

ceca69

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.648

:lol::lol:Moje omiljene :lol: uzivancija :lol:
 
Poslednja izmena od urednika:
N

nency2

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
 
Poslednja izmena od urednika:
Top