Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Salcburški sufle, mek kao poljubac

Blic žena

Svi znamo da bez vazduha ne može da se živi, pa sam zato odlučio da vam predstavim poslasticu koja se od vazduha uglavnom i sastoji. Reč je o Salzburger Nockerlnu ili jednostavnije salcburškom sufleu.
To je jedan od najpoznatijih austrijskih slatkiša. A njihova baština, bar što se kolača tiče, vrlo je bogata.

1.jpg

SALCBURŠKI SUFLE

POTREBNO JE
5 belanaca, 2 žumanceta, 150 g šećera u prahu, kora jednog limuna, kašika brašna, aroma vanile, margarin za podmazivanje posude, 2 kašike šećera, 300 g smrznutog šumskog voća

PRIPREMA
U manjoj šerpi kuvajte voće i šećer 10 minuta, pa ostavite da se prohladi. Mikserom na najvećoj brzini mutite belanca, te im postepeno dodajte šećer u prahu sve dok se ne dobijete čvrst šam. Zatim dodajte i brašno. U drugoj činiji umutite žumanca i limunovu koru, pa dodajte dve-tri kapi vanile. Sjedinite šam i žumanca, pa pažljivo promešajte varjačom da belanca ne bi pala. Dno i zidove posude premažite margarinom, sipajte sos od voća, pa na njemu formirajte tri brega od dobijene mase od jaja.
Stavite posudu u zagrejanu pećnicu na 200 stepeni oko 20 minuta. Gotov sufle pospite šećerom u prahu i služite topao iz posude u kojoj je i napravljen.

2.jpg

Kako priča kaže, ovaj slatkiš nastao je negde s kraja 16. i početka 17. veka, i to pod ljubavnim okolnostima. Naime, upravo tada je u Salcburgu stolovao jedan moćan princ – biskup Volf Ditrih, koji je po mnogo čemu bio poseban, pa i po tome što je imao ljubavnicu, izvesnu Salomu Alt. Da običan svet „švrlja“ okolo, manje-više je uobičajeno, ali za božjeg čoveka to i nije baš prihvatljivo…
Pomenuta činjenica navodi me na pomisao, odnosno pitanje kakva li je samo žena bila Saloma kad je zavrtela pamet jednom božjem čoveku? Rekao bih – vrlo posebna, a sasvim sigurno i jaka. Jer potrebna je snažna desnica da se bez miksera zamuti šam za ovaj kolač.
Da ne dužim priču, biskup je zaratio s pogrešnim ljudima i zajedno s ljubavnicom otišao u istoriju.
Za sobom je ostavio ovaj superlagani slatkiš. Godine 1938. Fred Rejmond je komponovao operetu „Salzburger Nockerln“, opisujući kolač rečima: „Sladak kao ljubav, a mek kao poljubac“.
U restoranima se salcburški sufle svrstava među ekskluzivne slatkiše jer se pravi po narudžbini, ali i zato što je potrebna određena veština da bi se servirao.
Oblik ovog deserta treba da podseća na planinske vrhove Alpa koje okružuju Salcburg.

 
Natrag
Top