Salate sa sirom

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa sirom, govedinom i pirinčem

Salata sa sirom, govedinom i pirinčem

Za 4 osobe: 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 185 g pirinča, 2 manja paradajza, 300 g kuvane govedine, 100 g mocarele, 2 crvene paprike, pola veze bosiljka, 2 kašike vinskog sirćeta, so i C crni biber.

Paprike ispecite na ringli, ohladite, oljuštite i isecite na trake. Paradajz prelijte ključalom vodom, oljuštite i isecite na kockice. Kuvanu govedinu i mocarelu takođe isecite na kockice. Na vrelom ulju na brzinu propržite sitno iseckani beli luk, sklonite s ringle i ostavite sa strane. Pirinač skuvajte u slanoj vodi, pazeći da se ne raskuva, procedite, sačekajte da se ohladi i sipajte u veću posudu za serviranje salate. Dodajte kuvanu govedinu, mocarelu, paradajz i papriku, sitno iseckani bosiljak i sve dobro promešajte. U posebnu posudu sipajte ulje u kojem ste pržili luk, dodajte sirće, so i C crni biber, dobro promešajte mutilicom i prelijte preko salate. Poklopite i do serviranja čuvajte u frižideru.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa sirom i grilovanim povrćem

Salata sa sirom i grilovanim povrćem

Za 6 osoba: 6 kriški kozjeg sira, crvena i žuta paprika (isečene na po 6 delova), tikvica isečena na trake širine 1,5 cm, patlidžan isečen na trake širine 1,5 cm, glavica crvenog luka isečena na 6 delova, 6 većih šampinjona, 1,5 dl maslinovog ulja, 6 većih listova zelene salate, kašičica C majčine dušice, pola veze peršuna, sirće "balsamiko", so i biber.

Povrće poređajte na pleh, poprskajte maslinovim uljem, posolite, pobiberite, pospite C majčinom dušicom i odvojeno pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za paprike je potrebno oko 2 minuta, a za šampinjone, tikvice, patlidžan i luk oko 4 minuta. Izvadite iz rerne, isključite je i u nju odmah stavite komade kozjeg sira da se zagreju. Na sredinu svakog tanjira stavite list zelene salate, okolo rasporedite grilovano povrće i odozgo izmrvljen, još topao kozji sir. Prelijte s malo maslinovog ulja i sirćeta i ukrasite sitno iseckanim peršunom.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa sirom, dinjom i šunkom

Salata sa sirom, dinjom i šunkom

Za 4 osobe: dinja srednje veličine, dve loptice mocarele, 12 čeri paradajza, 6 šnita šunke, 6 kriški francuskog hleba, glavica zelene salate, pola veze bosiljka i kašičica C origana.
Za preliv: 4 kašike maslinovog ulja, kašika suncokretovog ulja, 2 kašike limunovog soka, so i biber.

Dinju prepolovite, uklonite joj semenke i isecite je na kockice ili kašikom za sladoled formirajte kuglice. Paradajze prepolovite, salatu operite i iseckajte na trake, šunku takođe isecite na trake, a mocarelu na kockice. Kriške hleba prepecite, ohladite i isecite na manje komade. Na dno činije za salatu poređajte listove zelene salate, odozgo ređajte paradajz, dinju, šunku, komade prepečenog hleba, mocarelu i pospite sitno iseckanim bosiljkom i C origanom. U posebnoj posudi pomešajte so, biber, limunov sok, maslinovo i suncokretovo ulje, sve dobro umutite mutilicom, prelijte preko salate, lagano promešajte i odmah servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa sirom, testeninom i bosiljkom

Salata sa sirom, testeninom i bosiljkom

Za 6 osoba: 500 g testenina, 150 g feta sira, veza bosiljka, 25 g pinjola, 25 g struganog parmezana, 8 čeri paradajza, čen belog luka, 5-6 kašika maslinovog ulja, pola kašičice C čilija u prahu, so i biber.

Testenine skuvajte "al dente" u ključaloj slanoj vodi, isperite pod mlazom hladne vode i ostavite sa strane. Bosiljak operite i izmiksujte zajedno sa belim lukom, pinjolima, parmezanom, čilijem i kašikom maslinovog ulja. Ovako pripremljen pesto pomešajte sa kuvanim testeninama, posolite i pobiberite. Dodajte feta sir izmrvljen viljuškom i paradajz isečen na kockice, i sve promešajte. Do serviranja čuvajte u frižideru, a servirajte u staklenim čašama.

 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
500 gr sitnog sira

1 poveca glavica crnog luka

3 barena jaja

2 pecene paprike

persun

Obariti 3 jaja, oljustiti i razdvojiti belanca od zumanceta. Zumanca ubacimo u duboku posudu a belanca sitno iseckamo. Zatim sitno iseckati crni luk i staviti u dublju posudu sa zumancima dodati 500 gr sira i sve lepo ispasirati i sjediniti. Zatim u to dodati seckano belance i iseckanu crvenu pecenu papriku,iseckan persun (zimi kada nemamo pecene paprike mozemo dodati i alevu papriku) sve to dobro izmesati da se sjedini. Napraviti neki oblik i staviti u frizider da stoji do sluzenja.

Prijatno.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata od suvih smokava i mocarele

Salata od suvih smokava i mocarele


Za 4 osobe potrebno je: 7 smokava, 2 kašike mocarela sira, 3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, morska so i biber po ukusu, 1 glavica crnog luka, 2 kašičice ruzmarina, 1 kašika vinskog sirćeta.


Smokve prepolovite, pa ih u posudi za salatu pomešajte sa maslinovim uljem, dodajte mocarelu, sitno iseckani crni luk, ruzmarin, sirće, so i biber. Sve dobro promešajte i poslužite kao prilog uz pečenu piletinu, jagnjetinu ili teletinu.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa mocarelom i šunkom

Salata sa mocarelom i šunkom

18-SA-SUNKOM-I-SIROM.jpg

Za 4 osobe: 400 g mocarele, 200 g reckave zelene salate, 2 avokada, grejpfrut, 4 kriške tosta, kašičica sirćeta "balsamiko", 8 kašika maslinovog ulja, 200 g dimljene šunke, so i biber.

Tost isecite na komadiće različitih oblika, kratko propržite na malo vrelog maslinovog ulja, ređajte na upijajući papir i ostavite da se ohladi. Salatu operite, iscepkajte prstima i stavite u posudu za salatu. Avokado oljuštite, odstranite mu košticu, isecite na kockice i sipajte preko salate. Grejp oljuštite, pažljivo mu uklonite belu opnu, iseckajte na kockice i pomešajte sa salatom i avokadom. Dodajte sir i šunku isečenu na kockice, ohlađene komadiće tosta i sve dobro promešajte. Prelijte mešavinom maslinovog ulja, sirćeta "balsamiko", posolite, pobiberite, snažno promešajte i odmah servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dakos, grčka salata

Dakos, grčka salata

174336_dakos_f.jpg

Sastojci:
* 2 paradajza isečena na kockice
* 10 maslina
* feta sir isečen na kockice
* origano
* maslinovo ulje
* kapar
* so
* hleb od ječma jače pečen


Način pripreme:
Dvopek od ječma natopite vodom i secite na velike komade. Dodajte sve sastojke i mešajte, sipajte maslinovo ulje i služite hladno. Ovo je tradicionalan grčki recept.

Izvor: Krstarica


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata od tikvica sa sirom

Pravila sam je juče i poslužila uz ribu. Originalan recept ne znam, jer sam ga čula od prijateljice, pa malo izmenila.

Količine su proizvoljne, probajte prvi put da napravite samo malo, za probu, a onda vidite, ako Vam se dopadne, sledeći put povećajte. Nama se dopalo. :)

Salata od tikvica sa sirom


Potreban materijal: tikvice (što mlađe to lepše), beli sir (malo tvrđi, da može da se renda), nekoliko čenova belog luka (ili začin od belog luka u prahu), malo mešanog sušenog začina (tipa "vegete"), peršunov list, jabukovo sirće, ulje za pečenje (ja koristim palmino, Vi možete po izboru).

Tikvice tanko oljuštiti, pa iseći na kolutove debele oko 1/2cm (ne čistiti od semena). Podmazati pleh, pa poređati tikvice i staviti u zagrejanu rernu da se ispeku (da na krajevima dobiju lepu bojicu).
Dok se tikvice peku, izrendajte sir i pripremite ostale sastojke.
Tople, pečene tikvice ređajte u činiju za salatu, red tikvica, red rendanog sira, poprašite belim lukom, mešanim začinom, peršunom i sa par kapi jabukovog sirćeta, pa opet tikvice, i tako dok se sve ne potroši. Neka poslednji sloj bude sir, jer lepše izgleda tako, pa poslužite još toplo uz pečeno meso ili ribu.

Napomena: ako je sir slan, pazite da ne presolite.

Prijatno! :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Salata sa sirom i orasima

Salata sa sirom i orasima

stockxpertcom_id21531161_jpg_d9eba1375a2325485d5f8a7dd8df17c6.jpg

Sastojci (za četiri osobe):
- 400 g mešane salate
- 100 g gorgonzole
- 100 g dimljenog sira
- 100 g oraha
- 2 limete
- 0.1 l maslinovog ulja
- so i biber


Priprema

Operi i iscepkaj salatu na listiće, iseci sir na komadiće i stavi ga u drugu posudu, a zatim očisti orase. U maloj posudi napravi emulziju od limete i maslinovog ulja tako da prvo iscediš sok limete pa polako dodaješ maslinovo ulje stalno mešajući kašikom dok ne dobiješ gustu smesu. Kada imaš sve pripremljeno poređaj salatu na tanjire kao podlogu, rasporedi sir i orase, prelij emulzijom od limete i maslinovog ulja, malo pobiberi i posluži.




 
Natrag
Top