Salata od sočiva

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Salata od sočiva

Potrebno je:
- 200 gr sočiva, 200 gr šargarepe
, 200 gr praziluka
Za preliv:
so, biber, 3 kašike ulja, 1 kašika sirćeta, 1 kašičica senfa, peršunov list.

Skuvati sočivo i ocediti ga. Šargarepu narendati na rezance, praziluk iseći na tanke kolutove.
Sve pomešati i preliti prelivom koji možete korigovati prema sopstvenom ukusu.
Salatu ukrasiti seckanim prazilukom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Salata sa sočivom i slaninom

Salata sa sočivom i slaninom

18-OD-SOCIVA-I-SLANINE.jpg

Za 4 osobe: 400 g sušenog sočiva, 2 šargarepe, glavica crnog luka, 200 g mesnate slanine, 2 manja korena celera, 6 kašika maslinovog ulja, veza peršuna, so i biber.

Sočivo kuvajte 30 minuta u slanoj vodi, ocedite i ostavite da se ohladi. Šargarepu, celer i slaninu iseckajte na kockice, a luk i peršun usitnite. Na 2 kašike vrelog ulja propržite slaninu da postane hrskava, ocedite i položite na upijajući papir da se hladi. U veći tiganj sipajte 4 kašike ulja i kada se zagreje pet minuta dinstajte luk, šargarepu i celer. Posolite, pobiberite, promešajte i vadite šupljom kašikom na upijajući papir da se masa ohladi. Ohlađeno sočivo sipajte u posudu za salatu, dodajte ohlađenu slaninu i dinstano povrće, odozgo pospite seckani peršun, dodatno posolite i pobiberite, ako je potrebno dodajte malo ulja, promešajte i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Salata od maslačka i sočiva

Salata od maslačka i sočiva

18-velika-Salata-od-maslack_310x186.jpg

Za 4 osobe:
150 g sočiva, 150 g listića maslačka, 2 paradajza, glavica zelene salate, glavica crvenog luka, 2 grančice celera, čen belog luka, sirće, maslinovo ulje, so i biber.

Sočivo preko noći potopite u vodu da zrna nabubre, dobro isperite pod mlazom hladne vode, preručite u posudu, prekrijte sa dva prsta vode, dodajte grančice celera i beli luk i kuvajte dva sata na umerenoj temperaturi ili dok sočivo ne omekša.

Pred kraj kuvanja posolite, ocedite i ostavite da se sasvim ohladi. Ohlađeno sočivo začinite uljem, sirćetom sa 3 kašike maslinovog ulja i 2 kašike vinskog sirćeta, posolite i pobiberite. Dodajte oprane listiće maslačka, kolutove crvenog luka, opranu i iscepkanu zelenu salatu i kriške paradajza, promešajte i servirajte.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sočivo i krompirići

SOČIVO I KROMPIRIĆI

1.jpg

POTREBNO JE

250 g krupnog sočiva, velika šargarepa, manji praziluk, so, 300 g krompira, 4 kašike maslinovog ulja,

biber, pomorandža, 2 kašike vinskog sirćeta, 1-2 kašike meda, 100 g endivije (ako želite)

PRIPREMA
Sočivo operite u cediljci i kuvajte u kipućoj vodi oko 30 minuta. U međuvremenu šargarepu oljuštite, operite i iseckajte na sitne kockice. Praziluk očistite, operite i takođe iseckajte na kockice. Oko 5 minuta pre kraja kuvanja seckanu šargarepu i praziluk dodajte u sočivo. Dobro posolite. Krompir oljuštite, operite i isecite na manje kocke. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i na njemu oko 10 minuta propržite krompir uz mešanje. Začinite solju i biberom. Iscedite pomorandžu. Sok pomešajte sa sirćetom, solju, biberom i medom i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Endiviju očistite, operite, ocedite i iskidajte na komadiće. Sočivo ocedite u cediljci. Pomešajte krompir, sočivo i preliv sa sokom od pomorandže, još jednom dobro posolite i pobiberite. Ukoliko želite dodajte endiviju i servirajte.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pikantno sočivo

BIkFv2j.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 200 g kuvanog sočiva, 200 g pikantne kobasice, 1 glavica crnog luka, 2 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike senfa, 4 kašike ulja, pola veze vlašca, so i biber.

Kuvano sočivo iscedite i isperite hladnom vodom. Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. Oljuštite kobasicu, isecite na komadiće, kratko propržite u teflon tiganju sa malo ulja i ostavite da se iscedi na papirnoj salveti. U činiji za salatu pomešajte sirće, senf i malo soli. Potom umešajte ulje i biber i umutite viljuškom. U sos sipajte sočivo, kobasicu i crni luk, pažljivo promešajte i poslužite dok je toplo. Ukrasite seckanim vlašcem.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
MEŠANA SALATA OD SOČIVA

2mqqfpw.jpg


Za 4 osobe: 200 g sočiva, 100 g mešane salate, 2 viršle, 150 g grčkog jogurta, 2 kašike želea od crvenih ribizli, 2 šargarepe, 2 kašike limunovog soka, 2 stabljike celera, so i biber po ukusu

Sočivo skuvajte u litru vode oko 40 minuta. U međuvremenu, napravite preliv za salatu. U blenderu umutite jogurt, žele od ribizli, limunov sok, posolite i pobiberite. Salatu operite i ocedite, viršle izrežite na kolutiće, šargarepu na kockice, a celer na tanke kriške. Šargarepu i celer kuvajte sa sočivom tri minuta, lonac sklonite s ringle, procedite i malo ohladite. Toplo sočivo sa celerom i šargarepom stavite u činiju, dodajte viršle i salatu, sipajte preliv, promešajte i poslužite.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mediteranska salata

1f1e5c.th.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 200 g sočiva, 3 čena belog luka, list lovora, 1 šargarepa narezana na krupne duguljaste komade, pola glavice crnog luka, so i biber. Za preliv: 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike vinskog sirćeta, 4 kašičice zrnastog senfa. Za salatu: crvena paprika iseckana na kockice, krastavac iseckan na kockice, mladi crni luk, 100 g feta sira, 60 g Kalamata maslina, 2 kašike seckanog bosiljka, 2 kašike seckanog peršuna.

Sipajte sočivo u šerpu, pa dodajte tri očišćena čena belog luka, lovorov list, seckanu šargarepu i crni luk. Prelijte sa 750 ml vode, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi 30-40 minuta, dok sočivo ne omekša. Potom izvadite beli luk, komade šargarepe, crni luk i lovorov list. Procedite, isperite hladnom vodom i dobro iscedite. U velikoj činiji za salatu umutite sastojke za preliv (maslinovo ulje, vinsko sirće i zrnasti senf), pa dodajte kuvano sočivo, paprike, mladi crni luk, seckani feta sir, masline, krastavac, bosiljak i peršun. Posolite i pobiberite, dobro izmešajte, ostavite da odstoji u frižideru 2 sata i potom poslužite.

(Novosti)
 
Natrag
Top