Sajber krađa u apotekama?!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
VRANJE 12. 11. 2010
PRESS
Sajber krađa u apotekama?!



Jasmina Arsić, direktorka Apotekarske ustanove „Vranje", još 2005. podnela krivične prijave zbog kompjuterske sabotaže. Umesto da krivci budu kažnjeni, Jasmina svakodnevno trpi pritiske i pretnje
1204.jpg

Pet godina bori se za istinu... Jasmina Arsić, direktorka AU „Vranje"

Jasmina Arsić, direktorka Apotekarske ustanove „Vranje", već pet godina ukazuje na kompjutersku sabotažu u ovoj ustanovi! Jasmina kaže za Press da je očekivala da će krivci za ovu veliku sajber prevaru biti brzo kažnjeni i nije ni slutila da će od 2005. svakodnevno trpeti brojne pritiske i pretnje!
Jasmina Arsić postavljena je u martu 2005. za direktora Apotekarske ustanove „Vranje", koja pokriva ceo Pčinjski okrug.
Otkrila brojne malverzacije
- Tada je obavljena primopredaja dužnosti, što je uobičajena procedura. Od tadašnjeg finansijskog direktora dobila sam podatke da je sa poslovanjem 36 objekata sve u redu, osim da se u dve apoteke javio manjak koji je zanemarljiv. Posle nekoliko meseci dobila sam od šefa računovodstva znatno izmenjene podatke u kojima se javlja manjak od dva miliona dinara. Bila sam prinuđena da angažujem državnu revizorsku kuću, kao i revizorsku kuću koja je ukazala na brojne malverzacije. Recimo, oko 230.000 recepata nikada se nije fakturisalo fondu - kaže Jasmina Arsić i objašnjava da je tada shvatila da je ovde izvršena velika krađa preko kompjuterskog sistema.
- U septembru 2005. podnela sam prijavu za krivično delo kompjuterska sabotaža protiv nekoliko osoba i Nenada Đelića, čiji je program koristila naša ustanova. Ja sam uredno i revnosno sve zatečene nepravilnosti prosleđivala tužilaštvu. Očekivala sam da pravosudni organi brzo reaguju. Međutim, u naše apoteke svakodnevno su počeli dolaze inspektori za privredni kriminal.
Jasmina tvrdi da je protiv nje od 2005. upućeno oko 500 anonimnih prijava!
- Policijski inspektor Goran Stevanović već pet godina ne izlazi iz naših apoteka. On radi po brojnim anonimnim prijavama. Više od 70 puta pozivana sam u policiju da dajem raznorazne izjave. Naslušala sam se brojnih pretnji. U međuvremenu mi se prisluškuju svi telefoni, što moji, što članova porodice. U nekoliko navrata sam se žalila Ministarstvu zdravlja i policije, ali mi niko nije pomogao. Inače, sve te silne prijave protiv mene su odbijene - kaže Jasmina.
Ugrozila lokalne moćnike
Naša sagovornica dodaje da je za sredu, 17. novembar, prvi put zakazan glavni pretres.
a
Policija: Sve je po zakonu
Dragan Stamenković, portparol Policijske uprave u Vranju, tvrdi da je u ovom slučaju sve rađeno po zakonu:
- Nije bilo nepravilnosti u radu inspektora Stevanovića. - kaže Stamenković.
U Tužilaštvu u Vranju uputili su nas na tužioca Miodraga Mitića koji je bio najpre odsutan, a onda je izjavio da nije raspoložen za razgovor.


- Nadam se da će to biti kraj moje petogodišnje agonije! Očigledno je da sam nekom od lokalnih moćnika stala na žulj i da hoće da me se reše jer sam ukinula njihov sistem krađe. Apotekarska ustanova Vranje od 2005. godine uspešno posluje i skupština grada koja me je ovde postavila zadovoljna je mojim radom. Da nešto nije valjalo, odavno bi me smenili - kaže Jasmina.
Advokat Zoran Jakovljević, branilac Jasmine Arsić, kaže da su u ovom slučaju prekršena osnovna prava njegovog klijenta.
- Uvidom u dokumentaciju shvatio sam da ovde ima uslova za pokretanje brojnih krivičnih prijava za zloupotrebu ovlašćenja i službenog položaja. Ne znam šta treba da se dogodi, pa da neko konačno odgovara za ovu kompjutersku prevaru, ali i neviđen pritisak i pretnje koje su upućene Jasmini - kaže Jakovljević.
J. STOJKOVIĆ
 
Natrag
Top