Šta je novo?

Sajam LA auto-šou na „zelenim“ točkovima

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Sajam LA auto-šou na „zelenim“ točkovimaNovosti


Sajam automobila u Los Anđelesu predstavio je ove godine više od 50 noviteta svetskih proizvođača. Primat, polako ali sigurno preuzimaju ekološki prilagođena vozila

auto-sajam-velika-Ford_620x0.jpg


MEĐUNARODNI Sajam automobila u Los Anđelesu, upravo završen, okupio je najveće proizvođače kola iz čitavog sveta, sa više od 50 noviteta, ali i s flotom „zelenih“ vozila, po kojima je američka smotra postala prepoznatljiva.

U kongresnom centru Los Anđelesa debitovalo je više od 50 unapređenih vozila, koja se već nalaze u serijskoj proizvodnji, ili će posetioci moći da vide koncepte za najnovije modele. Većina njih je stigla iz Severne Amerike i iz zemalja i regiona koji imaju moćnu auto-industriju, kao što su Evropa i Azija. U mnogim slučajevima radi se o unapređenim praktičnim automobilima, koji su dugo popularni u mnogim svetskim centrima, a sada su sve prihvatlljiviji i u Americi.
Baterije - „LA auto-šou“, prema proceni analitičara, pružio je odličnu priliku za praćenje razvoja ekološki prilagođenih vozila i energetski efikasnih proizvoda koji će se uskoro naći u prodaji. Stručnjaci procenjuju da će 2025. godine, oko 80 odsto automobila i dalje koristiti konvencionalne benzinske motore, ali sa najnovijom tehnologijom manje potrošnje goriva. Ostalo će biti hibridi ili električna vozila na baterije.


Oko 15 procenata vozila biće hibridi, na kojima rade gotovo sve velike auto-kompanije, kao što su „Hjundaji“, „Dženeral motors“ (DžM), „Tojota“, „Nisan“ i „Folksvagen.“ Smanjenoj potrošnji goriva doprineće i upotreba lakih materijala koji mogu da smanje masu kola do devet procenata.

auto-sajam-BMW-MALAAAA.jpg

Efikasno - Računa se da u svetu skoro 40 modela koji se nalaze u prodaji u osnovi ispunjavaju utvrđene ciljeve potrošnje goriva do 2017. godine i standarde energetske efikasnosti. Radi se o vozilima srednje veličine, minivanovima, sportsko-terenskim kolima, kompaktnim automobilima i pik-ap kamionima.
Karakterističan je primer „Forda“ koji u Los Anđelesu pokazuje „ford iskejp“, model za 2013, čija će i prodaja početi početkom naredne godine. Cena tog modela kretaće se oko 25.000 dolara. Da će taj projekat uspeti, pokazuje i primer „Fordovog“ terenca „eksplorera“ koji je uspeo da održi visoku potražnju. Novi „iskejp“ je dizajniran u Evropi i ima elegantniji izgled od ostalih „Fordovih“ modela, uključujući manji kompaktni automobil „fijestu“ i terenca „edža“. „Iskejp“ takođe ima mnogo aerodinamičniju liniju od glavnih konkurenata, kao što je „ševrolet ekvinok“.

auto-sajam-ferari-MALAAAA.jpgJapanska „Honda“ u Los Anđelesu prezentuje novi CR-V koji će se naći u prodaji krajem ove godine. Obe kompanije, „Ford“ i „Honda“, učinile su pravu stvar kada su temeljno redizajnirale svoja vozila, unapredile energetsku efikasnost i obezbedile luksuzniju utrašnjost „iskejpa“ i CR-V.

Tehnologija - „Kadilak“, luksuzni brend „Dženeral motors“ (GM), predstavlja dva nova modela DTS i STS, za koje kompanija tvrdi da predstavljaju „spoj elegancije sa najnovijom tehnologijom“. Radi se o većim modelima u odnosu na CRS, opremljenim motorima V-6 od 300 konjskih snaga, zapremine 3,6 litara.

Ševrolet“, robna marka DžM-a, predstavila je „kamaro ZL1“ kabriolet, model za 2013. godinu, sportski automobil sa 550 konjskih snaga i motorom zapremine 6,2 litra. DžM ulazi i na tržište manjih gradskih automobila, u nastojanju da privuče mlađe kupce sa modelom „spark“. To je manje vozilo od „ševrolet sonika“, ali sa četiri sedišta i motorom od 1,2 litra sa 85 konjskih snaga i standardnom petobrzinskom manuelnom transmisijom. Postoji i automatski menjač sa četiri brzine.


auto-sajam-BMW-MALAAAA-(1).jpg


Italijanski „Fijat“ pokazao je treću verziju malog „fijata 500“, ojačani model „fijat 500 abart“ sa četiri sedišta, 160 konjskih snaga i turbo-motorom zapremine 1,4 litra. Južnokorejski „Hjundaji“ doneo je u Los Anđeles novu verziju većeg vozila srednje veličine „azera“, sa šestocilindričnim motorom 3,3 litra, sa sistemom direknog ubrizgavanja benzina. „Infiniti“ lansira kompletno novi krosover sa sedam sedišta „infiniti JDž“, sa najnovijom tehnologijom upravljanja.Kompanija „Subaru“ pripremila je koncept vozila „subaru BRZ“, sa pogonom na četiri točka, čime ulazi na tržište sportskih automobila. Proizvodnja bi trebalo da krene sredinom naredne godine.

„SIVIK“

AMERIČKI magazin „Grin kar džornal“ izabrao je „Hondin“ putnički automobil „sivik“ na prirodni gas (CNG) za „najzelenije“ vozilo za 2012. godinu, zbog njegove visoke energetske efikasnosti i korišćenja prirodog gasa koga u SAD ima u izobilju. „Hondin“ automobil je izabran između električnih vozila koje izrađuju „Ford“ i „Micubiši“, hibrid japanske „Tojote“ i „Folksvagenov“ model „pasat TDI“.


„PASAT“, AUTO GODINE

AUTOMOBIL „pasat“, nemačkog gigantskog proizvođača „Folsksvagena“, imenovan je u izboru „Motor trend magazina“ za „Automobil godine“ na Međunarodnom sajmu automobila u Los Anđelesu.


- Nagrada je dodeljena novom „pasatu“ zbog toga što se radi o vozilu sa „čistim i jednostavnim stilom“, sličnom većem broju luksuznih automobila, ali sa mnogim izuzetnim detaljima - naveo je „Motor trend“ u obrazloženu.

 
Top