Šta je novo?

Sajam knjiga u znaku Rusije

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.061
Sajam knjiga u znaku Rusije

Jubilarni, 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće otvoren u nedelju, 25. oktobra, i trajaće do 1. novembra, pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo"JUBILARNI, 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće otvoren u nedelju, 25. oktobra, i trajaće do 1. novembra, pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo", saopštili su organizatori u petak u Skupštini grada.

Svoje knjige predstaviće više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva, a ovogodišnje izdanje Sajma obeležiće Rusija, njena kultura, književnost i pisci, u ulozi počasnog gosta. Najavljen je dolazak poznatih i nagrađivanih ruskih autora Pavela Basinskog, Sergeja Beljakova, Borisa Jevsejeva, Eduarda Verkina, Viktora Jerofejeva, Sergeja Lukjanjenka... Centralno mesto u ruskom programu zauzeće tema pravoslavlja, a publici će prvi put biti predstavljena knjiga Slavenka Terzića, ambasadora u Rusiji, "Stara Srbija. Drama jedne evropske civilizacije".

Sajamske tribine biće posvećene jubileju ove manifestacije, zatim 80. godišnjici rođenja Danila Kiša, veku od rođenja Branka Ćopića, 120. godišnjici Milana Kašanina, 140. godišnjici Branislava Petronijevića, rusko-srpskim književnim vezama, Čarliju Čaplinu...

U okviru pratećeg programa biće prvi put organizovan Festival stvaralaštva mladih autora.

Cene ulaznica ostaće nepromenjene u odnosu na prošlih šest godina - pojedinačna ulaznica biće 250, grupna 150, a porodična ulaznica 600 dinara. Sajamske hale biće otvorene svakog dana od 10 do 21 čas.

(Večernje novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.061
U makazama zakona

"Prosveta" se prvi put neće pojaviti na beogradskom Sajmu knjiga. Stupanje na snagu rigoroznog predstečajnog postupka osujetilo nastup


Pod sajamskom kupolom neće biti uglednog srpskog izdavača

Nekada ponos našeg izdavaštva, sa tradicijom od sedam decenija, beogradska "Prosveta" baš nema sreće da najzad vidi kraj svojim nevoljama: posle neuspele privatizacije, u maju je skinuta sa spiska za novu prodaju, letos je ostala bez knjižare "Danilo Kiš", a sada se našla u situaciji da se prvi put neće pojaviti na predstojećem 60. Sajmu knjiga u Beogradu.

Razlog za ovu "apstinenciju" su zakonske makaze u kojima se kuća neočekivano i sticajem okolnosti našla. O tome, u razgovoru za "Novosti", Dragan Milenković, direktor "Prosvete", kaže:

- Mi smo na vreme počeli pripreme za naše predstavljanje na Sajmu i o tome obavestili javnost, ali su se planovi izjalovili. Naime, sredinom juna stupio je na snagu predstečajni postupak koji je vrlo rigorozan, a nalaže da se ne mogu plaćati raniji dugovi, već samo novi. Za prošlogodišnji nastup na Sajmu ostali smo dužni 220.000 dinara, mogli smo to da platimo, ali nam propisi nisu dozvoljavali. Ljudi iz Sajma bili su veoma raspoloženi da nam izađu u susret, ali nismo želeli da ulazimo u nova zaduženja kada još ne znamo šta će uopšte biti sa izdavačkom kućom.

Prema prvobitnom planu, 22. septembra trebalo je da bude ročište u Privrednom sudu, gde bi se odlučilo da li će kuća ići u stečaj, odnosno pod led, ili će biti prihvaćen Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) preduzeća.

- Računajući na pozitivan ishod, mi smo se unapred prijavili za Sajam, ali se ispostavilo da nedostaje još neka dokumentacija, zbog čega je ročište odloženo. U međuvremenu, Vlada je prihvatila da otpiše naše dugove prema državi koji iznose 165 miliona dinara, ali pod uslovom da nadzorni organi prihvate naš UPPR, kao i privatni poverioci kojima dugujemo 60 miliona dinara. U takvoj pat-poziciji nije nam ništa drugo preostalo nego da odustanemo od Sajma knjiga - kaže Milenković.

U kući su napravili računicu koja govori da bi dug prema izdavačima, dobavljačima, galeristima i drugima mogao bez većih problema da se namiri. Naime, mesečni prihod od dve knjižare iznosi oko milion dinara, a mesečna potraživanja - 300.000 dinara. Pritom, broj zaposlenih sveden je na minimum: troje u stalnom radnom odnosu, a devetoro na ugovoru o radu.

Novo i poslednje ročište na kojem će biti definitivno određena sudbina "Prosvete" zakazana je za 3. novembar. Iako su svesni da se UPPR u veoma retkim slučajevima prihvata, u "Prosveti" se nadaju da će zbog ugleda i tradicije kao i knjižare "Geca Kon", koja je kulturno dobro, ipak dobiti šansu za opstanak.

ODUSTALI IZ REVOLTA

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju na Sajmu knjiga neće se pojaviti ni "Utopija", "Bukbridž", "Fabrika knjiga", "Zavet", "Booka", "Evoluta"... U "Bukbridžu" i "Evoluti" su se na takav korak odlučili iz revolta što nisu naišli ni na najmanje razumevanje organizatora.

- Posle 13 godina nećemo se pojaviti na Sajmu u znak protesta zbog neprofesionalnog ponašanja organizatora - kaže Milka Bukmirica, direktor "Bukbridža". - Svake godine dodeljuju nam drugo mesto, tako da ne možemo da koristimo propagandni materijal i opremu štanda sa prethodnog Sajma. To traje već nekoliko godina, a na sve naše primedbe uvek smo dobijali besmislene, krutim, administrativnim jezikom napisane odgovore. Došli smo do zaključka da imamo posla sa autističnim ljudima i rešili smo da prekinemo saradnju.

Izvor: Večernje novosti
 
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
9.927
Danas počinje 60. Sajam knjiga u Beogradu
Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren danas, jubilarno po 60. put, pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo?".

Izvor: Tanjug


Najveću književnu i kulturnu manifestaciju u Srbiji i regionu otvoriće režiser i pisac Emir Kusturica i njegova koleginica iz Rusije Natalija Naročnickaja, pošto je Rusija počasni gost ovogodišnjeg sajma.

Vrata sajma će se otvarati svakoga dana do 1. novembra od 10 do 21 sat, a posetioce očekuje 483 direktnih izdavača od čega 67 iz inostranstva. Fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na jubileje domaće i inostrane pre svega 100. godišnjicu rođenja Branka Ćopića, 80. godišnjicu rođenja Danila Kiša, 120. godišnjicu Milana Kašanina, 1200. godišnjicu Metodija Solunskog slovenskog prosvetitelja, ali će biti obeležene i godišnjice Don Kihota, Čaplinove epohalne pojave na filmu...

Na sajmu će prvi put biti održan Festival stvaralaštva mladih (do 30 godina) na kome će se umentici predstaviti likovnim, muzičkim scenskim i filmskim delima koja za temu imaju knjigu.

Takođe, prvu put će biti organizovani okrugli stolovi na kojima će učestvovati poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života koje ne pripadaju esnafima pisaca i izdavača ali imaju šta da kažu o literaturi.

U okviru akcije Skupštine Beograda "Negujmo srpski jezik" svakoga dana biće organizovan kviz za posetioce Sajma sa lepim nagradama. Ove godine pokrovitelj sajma je kompanija "Idea" koja će tokom Sajma svakom kupcu koji napravi račun veći od 1.500 dinara u bilo kojoj njenoj prodavnici dobiti na poklon jednu ulaznicu za sajam knjiga, koja je inače kao i prethodnih šest godina 250 dinara za pojedinca i 150 za grupne posete dok će pordice plaćati 25 i 26 oktobra 600 dinara.

"Idea" je predvidela i kviz na temu knjige i književnosti sa lepim nagradama. Svi izdavači, uprkos izuzetno teškim uslovima poslovanja, ipak su obezbedili sredstva da štampaju "premijere", iako će posetioci primetiti da ima mnogo reizdanja, ali to i nije tako loša praksa ako se uzme u obzir da mnogih dela klasične domaće i strane književnosti nema više, već godinama, u knjižarama.

Zanimljiv je podatak da ima nekih knjiga koje se iz godine u godinu iznova štampaju i to radi značajan broj izdavača a apsolutni rekorder je klasično delo Sen Egziperija "Mali princ" zatim "Blago cara Radovana" i "Istorija Srba" Svetozara Ćorovića.

"Sajamski veterani" primetiće da nema nekih poznatih izdavača, na prvom mestu "Prosvete" kojoj će ovo biti prvi izostanak sa Sajma knjiga u njegovoj 60 godina dugoj istoriji.

Šetnja kroz sve hale pokazaće i da su se pojavili neki novi izdavači i biće zanimljivo videti sa kojim naslovima se žele predstaviti čitaocima.
 
Poslednja izmena:
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.061
Dragoslav Mihajlović u četvrtak gost "Blicovog" štanda na Sajmu knjiga

U Hali 3 na Sajmu knjiga u četvrtak 13,30 časova na štandu “Blica” gost je Dragoslav Mihajlović, akademik, čuveni književnik čija su dela beležila velike tiraže, a neka od njih i čuvena scenska uprizorenja (“Kad su cvetale tikve”) ili ekranizacije (“Petrijin venac” a upravo su počeli “Čizmaši”).


Dragoslav Mihajlović

O književnosti, svojim kultnim ostvarenjima, o tome šta je Sajam knjiga značio nekada, a šta danas, kao i to šta njemu lično Sajam znači, Mihajlović će razgovarati sa našom novinarkom Tatjanom Nježić.

Šira publika Dragoslava Mihajlovića najviše poznaje po neprevaziđenom romanu “Kad su cvetale tikve” iz 1968. godine. Prva predstava po toj knjizi, koju je 1969. godine režirao Boro Drašković, zabranjena je nedugo nakon premijere, a nova postavka trenutno se igra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Dragoslav Mihajlović je rođen 1930. godine u Ćupriji, Kao dvadesetogodišnjak je preživeo golgotu Golog otoka.

Ćerka Dragoslava Mihajlovića je poznata glumica Milica Mihajlović.

Izvor: Blic Online
 
Top