Šta je novo?

Sajam knjiga: Razdvojeni izdavači i knjižari

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.129
Razdvojeni izdavači i knjižari


Slogan Sajma knjiga, koji se održava od 25. do 31. oktobra, glasi: „Pamet u glavu”



Logo sajma knjiga


Ovogodišnji, 55. Međunarodni beogradski sajam knjiga, biće održan od 25. do 31. oktobra. Na površini većoj od 30.000 kvadrata predstaviće se oko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva. Počasni gost je Švedska, s kojom Srbija već 120 godina ima specijalne veze u razmeni knjiga, a slogan Sajma glasi: „Pamet u glavu”. Na Sajmu knjiga učestvovaće izdavači iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Crne Gore… i prvi put izdavačke kuće iz Slovačke i Holandije.
Sajam se organizuje, kao i prošle godine, istakao je Željko Ožegović, predsednik Odbora Sajma knjiga, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, po novom konceptu, a to znači da će izdavači i knjižari biti razdvojeni. U hali I, pored švedskog štanda, nalaziće se domaći i strani izdavači, ali isključivo sa sopstvenim izdanjima, u parteru hale XIV biće domaći i strani izdavači, distributeri i knjižare, dok će na galeriji ove hale biti izložene antikvarne i korišćene knjige.
Švedska, kao zemlja počasni gost ovogodišnjeg beogradskog Sajma knjiga, naglašava Helen Laršon, ataše za kulturu ambasade Švedske u Beogradu, nastupiće sa projektom „Glasovi Švedske” u okviru koga će biti predstavljeno više švedskih autora i stotine savremenih švedskih naslova izdatih u poslednjih šest godina.
Gosti će biti pisci za decu i mlade: Osa Lind, Ulf Stark, Zulmir Bečević, Sven Nordkvist, Pernila Stalfelt, Martin Vidmark i Helena Vilis, kao i belgijska spisateljica i ilustratorka Kiti Krauter. Očekuje se i dolazak savremenih švedskih autora: Maria Sveland, Gelert Tamas, Lina Ekdal, Stiv Sem-Sandberg, Helena Henšen, Ulf Peter Halberg, Karl Juan Valgren, Ula Larsmo, predstavnik švedskog PEN-a i Ulrika Knutson, predsednica Udruženja publicista. Pisci će u švedskom paviljonu svakodnevno predstavljati svoje knjige, voditi dijalog sa domaćim moderatorima na različite aktuelne teme koje se tiču savremenog društva u najširem smislu.
U projekat „Glasovi Švedske” uključeni su i domaći partneri. Tokom Sajma knjiga biće održane mnogobrojne kulturne manifestacije u kojima će učestvovati švedski umetnici. Tako će, recimo, ovogodišnji Džez festival otvoriti Rigmor Gustafson, međunarodno najpoznatija švedska džez pevačica, dok će na zatvaranju festivala nastupiti jedno od najvećih imena švedske klupske džez scene – Magnus Lindgren.
I ove godine, kaže Vladislava Gordić Petković, urednica programa Sajma knjiga, biće organizovane zanimljive tribine, ćaskaonice, strip-radionice, književni maratoni… Na Forumu Sajma knjiga raspravljaće se o četiri teme: Kultura, tradicija i mediji: Kako obeležavamo jubileje; Književnost, pozorište, film: Kako (ni)smo ekranizovali srpsku književnost; Blog, čet, fejs: Destrukcija ili rekonstrukcija jezika; Udžbenik, biblioteka, veblioteka: Učenje i internet.
Poslednjeg dana Sajma knjiga, 31. oktobra, ambasador Švedske, zemlje počasnog gosta 55. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, svečano će predati otvorenu knjigu predstavniku zemalja portugalskog govornog područja, Portugaliji, Brazilu i Angoli, koji će biti počasni gosti 56. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2011. godine.
Sajam knjiga biće otvoren od 10 do 20 časova, cena pojedinačnih ulaznica je 250, a za kolektivne posete 150 dinara, kao i prošle godine. Na dan svečanog otvaranja, ulaznica će biti 150 dinara.

Z. Radisavljević

------------------------------------
Školski dan
U četvrtak, 28. oktobra, biće održan školski dan, posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora. Tog dana izdavači spremaju specijalne programe namenjene đacima, studentima i profesorima.
-------------------------------------
Nagrade
I ove godine biće dodeljene sajamske nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine i najbolju dečju knjigu. Pored toga, biće dodeljena i nagrada „Dositej Obradović”, stranom izdavaču koji kontinuirano objavljuje i promoviše srpsku književnost. Iz Odbora Sajma knjiga zamolili su izdavačke kuće da sa svojim izdanjima konkurišu za nagrade.

objavljeno: 01.10.2010.
Izvor: Politika



 
Top