Šta je novo?

Sajam knjiga 2016.

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.063
Najavljen 61. Sajam knjiga: Dolaze ZAHAR PRILEPIN, ERLEND LU, VIL FIRIT, ALEKSANDAR MEKOL SMIT...

Pod sloganom "Knjige u ruke", od 23. do 30. oktobra biće održan 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, uz učešće više od 450 izlagača, a počasni gost biće Iran, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.


Aleksandar Mekol Smit, jedan od gostiju

Ambasador Irana u Beogradu Madžid Fahim Pur najavio je da će tokom Sajma knjiga u Beogradu boraviti ministar kulture Irana i da će tom prilikom imati niz susreta sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima institucija kulture.

Pur je rekao i da će ministri kulture Irana i Srbije potpisati trogodišnji program saradnje od 2016. do 2019. godine.

Ambasador je podsetio da je nedavno u Teherenu boravio gradonačelnik Beograda Siniša Mali i da je tada potpisan Memorandum o razumevanju, čiji se jedan segment odnosi i na kulturu, koja je, prema rečima Pura, najvažnija karika za unapredjenje celokupne saradnje izmedju Srbije i Irana, a koja se poslednjih godina ubrzano razvija.

Na Sajmu će, kako je najavljeno, učestvovati najmanje 10 izdavača iz Irana koji će predstaviti dela na persijskom, engleskom i srpskom jeziku iz oblasti iranistike, religije, gnosticizma, zatim naslove savremene iranske književnosti, knjige za decu i omladinu i iz oblasti kinematografije.

Ataše za kulturu u Ambasadi Irana Mohsen Solejmani predstavio je bogat program koji počasni gost Sajma priprema - organizovanje "Dana Irana", predstavljanje šest knjiga koje je na srpskom objavio Kulturni centar Irana, četiri okrugla stola na kojima će učestvovati iranski i srpski pisci, radionicu ilustracije, iransko dramsko pripovedanje, više izložbi, reviju iranskih filmova u Muzeju Kinoteke...

Solejmani je rekao da očekuju potpisivanje najamanje tri sporazuma o uzajamnoj prodaji/kupovini autorskih prava izmedju iranske književne agencije i iranskih i srpskih izdavača za objavljivanje 20 dela, kao i protokola o saradnji sa jednim srpskim izdavačem za prevodjenje tri naslova na srpski jezik.

U planu je, kako je rekao Solejmani, i osnivanje Udruženja književnika Srbije i Irana.

Na Sajmu će, pored Irana, učestvovati i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Madjarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore...

Gosti će biti Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjena Ebert, Anton Holcer, Marketa Hejkalova.

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju dela autora mladjih od 30 godina.

Urednik programa Sajma knjiga Dragan Hamović najavio je niz tematskih trebina od Šekspira i Servantesa, do Jasenovca i srpskog romana u domaćem filmu, forum Bibliotekarskog društva Srbije "Biblioteke i nabavke knjiga: statistika, praksa, javne nabavke, otkup", kao i Medjunarodnu konferenciju o kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima.

Planiran je i program za najmlađe, niz izložbi o Šekspiru, Servantesu, Petru Kočiću, Jasenovcu, predstavljanje najlepših knjiga Medjunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke, zatim postavka prvih i raritetnih izdanja dela Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Kočića.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da se zalažu da Sajam knjiga, koji je veliki društveni dogadjaj, a ne samo kulturna manifestacija, bude u znaku razmene mišljenja i ideja, a sa ciljem afirmacije čitanja, pored susreta sa piscima i izdavačima, biće organizovan i poseban program sa predstavnicima različitih profesija.

Kao i prethodnih godina, biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu, najlepšu knjigu, nagrada za izdavača iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Školski dan biće 27. oktobra, pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

(Tanjug)
 
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
9.927
Počinje Sajam knjiga, počasni gost Iran
Međunarodni sajam knjiga u Beogradu pod sloganom "Knjige u ruke", s više od 450 domaćih i stranih izlagača, biće otvoren danas i trajaće do 30. oktobra.

Sajam će otvoriti predsednik Matice Srpske, pisac Dragan Stanić.

Na 61. Međunarodnom sajmu knjiga, čiji je počasni gost Iran, od 450 izlagača 40 je stranih - iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Izraela, Japana, Kine, Mađarske, Rusije, Slovenije.

Na sajmu će biti organizovane i tematske tribine povodom 400. godišnjice Servantesa i Šekspira, stogodišnjice Petra Kočića, Festival stvaralašta mladih, Školski dan - u četvrtak, i Porodični dan, a biće dodeljene i tradicionalne nagrade.

Gosti Sajma biće Zahar Prilepin, Aleksandar Mekol Smit, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Rumjena Ebert, Anton Holcer, Marketa Hejkalova, Milenko Stojičić.

Sajam će petkom, subotom i nedeljom biti otvoren od 10.00 do 21 čas, a ostalim danima do 20 časova.

Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, po 150 dinara za grupne posete, a ulaznica za sve vreme trajanja Sajma je 900 dinara.

Autor: Tanjug
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.063
Novinari odlučili: "Geopoetika" najbolja na Sajmu

Beogradska „Geopoetika“ ubedljivi je pobednik glasanja izveštača sa ovogodišnjeg Sajma knjiga i novinara koji prate izdavaštvo. Njima je pripalo priznanje i za najboljeg i za najprofesionalnijeg izdavača.

Prema glasovima 25 novinara iz 13 redakcija, koji su po propozicijama birali po tri izdavača (prvo mesto donosi tri poena, drugo dva, a treće jedan), u kategoriji Najbolji izdavač „Geopoetici“ su pripala 33 glasa, a u kategoriji za izdavača koji ima najprofesionalniji odnos prema medijima dobila je 29 glasova.

Komisiji za brojanje glasova bili su Dragan Bogutović („Novosti“), Tatjana Nježić („Blic“), Marija Miljević Rajišić (RTS) i Meliha Pravdić Hrustanbegović (Radio Beograd).

Priznanje se dodeljuje 22. put, a čine ga povelje i darovi slikara Milutina Dedića i Dragana Stojkova. Nagrade će biti uručene u nedelju u 11.30 u Sali Ivo Andrić.

(Blic Online)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.063
Počasni gost narednog Međunarodnog sajma knjiga zemlje nemačkog govornog područja

Počasni gost narednog, 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće zemlje nemačkog govornog područja Nemačka, Lihtenštajn, Austrija i Švajcarska, a njihovim predstavnicima danas je uručena Otvorena knjigaPočasni gost narednog, 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće zemlje nemačkog govornog područja Nemačka, Lihtenštajn, Austrija i Švajcarska, a njihovim predstavnicima danas je uručena Otvorena knjiga.

Otvorenu knjigu ambasadoru Nemačke u Beogradu Akselu Ditmanu predao je ambasador Irana Madžid Fahim Pur, koji je izrazio zadovoljstvo što je njegova zemlja kao počasni gost ovogodišnjeg sajma imala priliku da posetiocima predstavi makar najmanji deo svoje bogate kulture, tradicije, umetnosti, istorije i civilizacije duge 3.000 godina.

Ambasador Irana je ocenio da je veliki broj posetilaca pokazao da su građani zainteresovani ne samo za pisanu reč, već i umetnost, minijature, kaligrafiju, slike, ručne radove iz Irana.

Pur je izrazio zadovoljstvo i što je kraj svog ambasadorskog mandata krunisao upravo učešćem na ovako velikoj kulturnoj manifestaciji čiji je slogan bio Knjige u ruke, i kako je u šali dodao - mobilne u džepove.

Ambasador Nemačke je u ime predstavnika sve četiri zemlje izrazio zadovoljstvo što će nemačko govorno područje biti počasni gost 62. sajma i najavio je da će se svi svojski potruditi da to bude veličanstven događaj.

"Iako smo u političkom smislu suverene zemlje, naše kulture, umetnost čine jedno", rekao je Ditman i dodao da ce organizatori za 62. sajam pripremiti i bogat prateći program, književne večeri, tribine, čitanja za decu i mlade.

Predstavnik Teheranskog sajma knjiga, koji poseti između pet i šest miliona ljudi, Reza Noj predao je direktorki Sajma, Danki Selić plaketu u znak bratimljenja dva sajma.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić podsetila je na značaj, te "najveće kulturne manifestacije u ovom delu Evrope, tokom koje su posetioci mogli na štandovima 450 direktnih izdavača, od kojih je 40 iz inostranstva, da nađu mnoga premijerna izdanja, da učestvuju u diskusijama, ali i obeležavanjima brojnih kulturnih i istorijskih jubileja".

Predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da je sajam, najveći i naznačajniji kulturni događaj u Srbiji, ispunio brojne funkcije, od predstavljanja duge tradicije knjige i godišnjeg stvaralaštva do integrativne kulturne funkcije.

Svečanosti su prisustvovali i ambasador Švajcarske Filip Žerar Ge i predstavnica Austrijskog kulturnog foruma Jelena Glišić.

PROGLAŠENI NAJBOLjI IZDAVAČI SAJMA KNjIGA PO OCENI NOVINARA

Najbolji izdavači na 61. Međunarodnom sajmu knjiga, prema ocenama novinara, su Geopoetika, Pčelica i Laguna, a ove izdavačke kuće proglašene su danas i za najprofesionalnije u odnosu sa predstavnicima medija.Priznanje se dodeljuje 22. put, a čine ga povelje i darovi slikara Milutina Dedića i Dragana Stojkova.

Prema rečima člana žirija Dragana Bogutovića, nagrada je ustanovljena u nameri da bude zahvalnica i podrška izdavačima koji se suočavaju sa raznim nevoljama, u nedostatku najšire podrške za svoju misiju.

"I pored opšte krize i tradicionalne nebrige države prema knjizi, izdavači su nastojali da održe svoj profil i da ponude, pored komecijalnih naslova, i knjige koje ne stižu lako do čitalaca, te smo tako dobili izdanja kojima bi se ponosile i mnogo veće kulture od naše", ocenio je Bogutović.

Odluka je doneta na osnovu glasova novinara iz 13 redakcija koji prate izdavaštvo.

Za Geopoetiku su pristigla 33 glasa, za Pčelicu 23 a Lagunu 20, u kategoriji izdavač koji ima najprofesionalniji odnos prema medijima Geopoetici je pripalo 29 glasova, Pčelici 22 a Laguni 20.

Geopoetika je drugi put proglašena za najboljeg izdavača, a sedmi put za najprofesionalniji odnos prema novinarima, što govori o tome da je to izuzetan izdavač i dobar saradnik medija, navedeno je u obrazloženju.

Geopoetika je na Sajmu knjiga predstavila knjige Justejna Gordera, Orhana Pamuka, Harukija Murakamija, Džulijana Barnsa, Dona DeLila, Erlenda Lua, kao i na novu ediciju "Slobodni svet" kojom, kako je žiri naveo žele da ponude na razmatranje odgovore na pitanje "Kako dalje?".

U komisiji za brojanje glasova bili su Dragan Bogutović (Večernje novosti), Tatjana Nježić (Blic), Marija Miljević Rajišić (RTS) i Meliha Pravdić Hrustanbegović (Radio Beograd).

Osnivač Geopoetike Vladislav Bajac je, zahvaljujući na nagradi, rekao da tim koji čini tu izdavačku kuću uvek sumnja u ono što radi ali i da je to jedini način da se dobro radi.

"Ako je Umberto Eko našao za shodno da nedavno osnuje izdavčku kuću i eksplicitno kaže da je to uradio da bi razbio monopol nad izdavštvom u Italiji, mi smo došli na ideju da kao manji od njega uradimo nešto slično i pokrenuli smo novu ediciju, kako bi uneli malo intelektulanog anarhizma", rekao je Bajac.

(Novosti)
 
Top