SAD gradi 2. blok nuklearke Krško

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
SAD gradi 2. blok nuklearke Krško










Izvor:
B92.net







Ljubljana -- Investitori iz SAD su zainteresovani da učestvuju na konkursu za izgradnju 2. bloka nuklerane elektrane u Krškom, rekla je Meri Jovanovič (Mary Yovanovitch).

"Što se energetike tiče, vrlo smo zainteresovani za najavljeni konkurs za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom", rekla je pomoćnica zamenika američke državne sekretarke Hilari Klinton prilikom posete Sloveniji.




19040330524f50dc77b8a43705988131_640x360.jpg



"Smatramo da su Sjedinjene Američke države na području nuklearne energetike vrlo konkurentne, ne samo tehnološki nego i u pogledu sigurnosti", rekla je Jovanović, dodavši da se nada da će na konkursu moći učestvovati i neke kompanije iz SAD-a.Gradnju drugog nuklearnog bloka u Krškom kao jedan od dugoročnih strateških projekata Slovenija je postavila pre 7 godina, ali realizacija tog projekta u sadašnjim prilikama nije sasvim izvesna.

Zvone Černač, novi slovenački ministar infrastrukture izjavio je nedavno za slovenačku televiziju da je reč o vrlo osetljivom pitanju, te da bi novi blok bilo teško sagraditi ako se pokaže da mu nije naklonjena društvena klima.

Zato nova vlada namerava ispitati kako na taj projekt gledaju građani, a ako se utvrdi da je gradnja drugog bloka nuklearke u društvu loše prihvaćena onda bi se od njega odustalo.
 
Natrag
Top