SAD: Blagojeviću 14 godina zatvora

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.638
Čikago -- Nakon dvodnevnog saslušanja, bivši guverner Ilinojsa Rod Blagojević osuđen je na 14 godina zatvora zbog političke korupcije, javlja Rojters.


13704453814edfbce322e9e020688261_orig.jpg




Da podsetimo, Blagojević je optužen po 18 tačaka za korupciju, uključujući i pokušaj prodaje senatorskog mesta upražnjenog izborom Baraka Obame za predsednika SAD.
Blagojević se ranije danas izvinio za svoje prestupe i u obraćanju sudu zamolio za milost u izricanju presude, prenosi AP. To je bio presedan u dosadašnjem trogodišnjem procesu protiv njega, jer se od početka izjašnjavao kao nevin po svim tačkama optužnice.

"Ovde sam osuđen za kriminalna dela... i prihvatam to. Priznajem to i, naravno, neverovatno mi je žao zbog toga", rekao je Blagojević u poslednjem obraćanju sudu.

Ranije ove godine proglašen je krivim, a očekivalo se da će biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju do 10 godina. Tužilaštvo je tražilo 15 do 20 godina zatvora, dok se odbrana zalagala da kaznu služi nekoliko godina.

Ovo je jedna od najstrožih kazni ikada izrečenih za korupciju u Ilinoisu, koji ima dugu istoriju korumpiranih političara.

Saslušanje je trajalo dva dana, obe strane su iznele svoje argumente. Bivši guverner Ilinoisa je od početka odbacivao optužbe, a tokom suđenja je rekao da je to deo politike i da nije učinio ništa nezakonito.

Nakon jučerašnjeg saslušanja federalni sudija Džejms Zagel je rekao da, prema njegovom mišljenju, postoje brojni dokazi da je Blagojević pokušao da za milion i po dolara proda senatorsko mesto upražnjeno izborom Baraka Obame za predsednika.

Federalni sudija je ranije odbacio argument Blagojevićevih advokata da je njihov klijent samo radio ono što su od njega tražili njegovi pomoćnici i saradnici.

Zagel je, nakon prvog saslušanja, u prepunoj sudnici rekao da se samo slušanjem onoga što Blagojević govori u tajno snimljenim telefonskim razgovorima, koji su korišćeni kao glavni dokazni materijal tužilaštva, otkriva da je bivši guverner bio kolovođa.

Blagojević, čije je pravo ime Milorad, uhapšen je u decembru 2008. godine i narednog meseca smenjen s položaja guvernera Ilinoisa.



Izvor: B92
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Blagojević u zatvoru od 15. marta










Izvor:
B92.net








Čikago -- Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević, osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, počeće da služi zatvorsku kaznu 15. marta, javljaju američki mediji.

Njegov portparol Glen Selig rekao je da će se bivši guverner pre odlaska u zatvor obratiti medijima.



11156210714f59a2b7a29f0955294702_368x237.jpg



Od presude u decembru Blagojević nije davao intervjue, dok ga juče nije snimila Foks Njuz televizija iz Čikaga kako džogira ispred svoje kuće.Bivši prvi čovek države Ilinois kratko rekao da poslednje dane pred odlazak u zatvor provodi sa svojom suprugom i dvema ćerkama koje mu daju snagu da izdrži.

Još nije poznato gde će tačno Blagojević služiti kaznu.

On je po izricanju presude zamolio da kaznu služi u Federlanom zatvoru Inglvud u Koloradu i sudija je prihvatio taj predlog, ali u zatvoru iz bezbednosnih razloga ne žele to da potvrde.

Blagojević je osuđen
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=03&dd=08&nav_category=78&nav_id=589209 zbog pokušaja prodaje upražnjenog senatorskog mesta Baraka Obame u Ilinoisu, nakon što je izabran za predsednika SAD.

On je drugi po redu guverner iz Ilinoisa osuđen za korupciju, pošto se pre njega to desilo republikancu Džordžu Rajanu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Blagojević od danas u zatvoru

Blagojević od danas u zatvoru

Izvor: Tanjug


Čikago -- Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević danas odlazi na odsluženje četrnaestogodišnje zatvorske kazne zbog korupcije

2018824784f618da974589668180095_368x245.jpg

Dolaskom Blagojevića u zatvor u zatvoru će se istovremeno naći dva poslednja guvernera te američke savezne države.

Njegov prethodnik, republikanac Džordž Rajan takođe je osuđen zbog korupcije i sada služi zatvorsku kaznu.

Blagojević je poslednji dan pred odlazak u zatvor iskoristio da se obrati novinarima i svojim pristalicama, koji su se u velikom broju okupili ispred njegove kuće u Čikagu.

"I dalje imamo veru u budućnost, žalili smo se na presudu i dalje verujem da se u Americi odluke donose u skladu sa zakonom", rekao je Blagojević pred oko 300 ljudi.

Uz bivšeg guvernera Ilinoisa stajala je i njegova supruga Peti koja je plakala.

Blagojevića je 9. decembra 2008. uhapsio FBI zbog sumnje da je pokušao da proda senatsko mesto u Ilinoisu koje je ostalo upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika SAD.

Posle toga su održana dva suđenja, da bi na kraju Blagojević bio osuđen na 14 godina zatvora. On će kaznu služiti u zatvoru u Koloradu i već mu je određen i zatvorski broj 40892-424.

 
Natrag
Top