Šta je novo?

SAD: Automobili koji lete

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
SAD: Automobili koji lete
Izvor:
Novosti.rs
Cena 300.000 dolara, Amerikanci od ”vozača” traže i letačku obuku. ”Tranzišn” sklapa krila i tako se pretvara i u ulični automobil, PAL je sličniji helikopteru i na ulici se pretvara u tricikl.VIĐENI do sada samo u holivudskim naučnofantastičnim filmovima, leteći automobili mogli bi uskoro da postanu deo i naše svakodnevice. Stručnjaci u istraživačkim centrima tvrde da bismo već ove godine mogli da budemo svedoci, a neki i korisnici, prvih letećih četvorotočkaša.


sve-leteca-kola5_620x0.jpgVozilo koje je uspešno prebrodilo prve testove ove godine, spremno je za prodaju. Cena će biti oko 300.000 dolara, a prvo će se pojaviti na tržištu ove godine. Budući vlasnik ovih kola moraće da ima 20 sati letačkog treninga, pre nego što se vine put nebeskih visina.

”Tranzišn”, kompanije ”Terafuga” letelica je koja sklapa krila i tako se pretvara i u ulični automobil. Po poletanju, može sa jednim rezervoarom goriva da leti oko 740 kilometara, noseći dvoje ljudi i prtljag, a da se tek kasnije preobrazi u zemljaski auto.

Drugi tip letećeg automobila, poznat kao PAL, sličniji je helikopteru, nego avionu. Razvijen u holandskoj firmi, ovaj automobil ima na zadnjem delu propeler, koji mu daje ubrzanje i održava ga u vazduhu. Na zemlji, on funkcioniše kao tricikl. Po karakteristikama i ceni sličan je ”Tranzišnu”.


sve-leteca-kola620.jpgParalelno s ovim projektima, razvija se i jedan sveobuhvatniji koji se odnosi na budućnost isključivo u letećim automobilima. Na ovim privatnim letelicama koje bi potpuno zamenile zemaljski auto-saobraćaj već se radi u okviru projekta ”Majkopter”, uz finansijsku podršku EU.

Cena i rukovanje ovim vozilima budućnosti čini se, međutim, manjim problemom u odnosu na pitanja koja bi masovna upotreba letećih automobila otvorila. Pitanja nije malo i odnose se na nebeske puteve, obezbeđenje od sudaranja, kontrolu pripitih vozača...

Za sada, ”Tranzišn” ima eksperimentalnu dozvolu za kretanje u SAD, gde postoje i najbolji uslovi za testiranje sa 5.000 javnih aerodroma i još toliko privatnih pista. Iako ”Tranzišn” staje u običnu garažu i ima kapacitet goriva od 87 litara, potrebno mu je 520 metara zaleta da se vine u vazduh.
 
Top