Sačuvajte telo od povreda

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
REKREACIJA

Sačuvajte telo od povreda

Kako ne biste prouzrokovali bolove u donjem delu leđa, vratu, nogama i rukama, važno je pravilno kretanje, kao što biste to činili radeći bilo koju drugu vežbu

16f81d.jpg


POD fizičkim naporom smatraju se i mnogobrojni kućni poslovi. Da ne biste prouzrokovali bolove u donjem delu leđa, vratu, nogama i rukama, važno je pravilno kretanje, kao što biste to činili radeći bilo koju drugu vežbu.

Praktično govoreći, savijanje leđa preko kade prilikom kupanja dece ili pranja kose je pogubno za kičmu, kolena i zglobove. Da bi se ovaj posao obavio uspešno, u svakom smislu leđa bi trebalo da se drže pravo snagom mišića, a težinu tela najbolje podnose mišići nogu, a ne kolena ili zglobovi. Često domaćice nepravilno savijaju leđa i prilikom usisavanja, što posle dužeg vremena može da bude glavni uzrok obolevanja kičmenog stuba.

Konkretni saveti važe i za širenje opranog veša. Nikako ne bi trebalo zabacivati glavu unazad, već visinu žice podesiti u visini očiju.

Od podjednakog značaja, osim pravilnog držanja tele, jeste i to da garderoba u kojoj se obavljaju poslovi bude udobna i po meri. Loš izbor grudnjaka može da primorava na nepravilno držanje gornjeg dela tela, dok tesan brushalter čija se kopča urezuje u kožu može da oštetiti živac kičme. Bretele ne bi trebalo da se urezuju u kožu jer sprečavaju normalan protok krvi, a isto važi i za uske pantalone ili šorts. Važno je i da obuća bude odgovarajuća i da noga ne "isklizava", što može da dovede do ozbiljne povrede.

Kao i kod svakog oblika rekreacije, važne su povremene pauze. Kada završite jedan deo posla u kući odmorite se neko vreme. Blagovremenim odmaranjem u povoljnom položaju, kratkim prileganjem ili sedenjem u poluležećem položaju sa oslanjanjem kičmenog stuba na jastuke pri visoko podignutim nogama izbegava se isuviše veliko zamaranje i pomaže se savlađivanje svakodnevnih zadataka.

Evo još nekoliko praktičnih saveta kako da sačuvate zdravlje tela pri obavljanju kućnih poslova:

PEGLANjE
Kod peglanja jednu nogu treba podići na nižu stolicu ili postolje kako bi se ublažilo opterećenje donjeg dela leđa, koje se javlja zbog dugotrajnog stajanja.

USISAVANjE
Kod usisavanja, leđa bi trebalo da budu ispravljena, a karlica "podvučena" snagom mišića. Položaj tela se menja zahvaljujući gipkosti mišića nogu i iz blago savijenih kolena.

PODIZANjE TERETA
Prilikom podizanja tereta s poda, treba čučnuti, odnosno saviti noge u kolenima, i teret dizati postepeno, najpre opružanjem nogu, a zatim leđa.

NOŠENjE TERETA
Držanje ili nošenje tereta kičma bolje podnosi ukoliko se teret drži bliže telu.

DUGOTRAJNO STAJANjE
Dugotrajno stajanje olakšaćete ako blago savijete kolena i povremeno se oslonite na laktove.

(Novosti)
 
Natrag
Top