Sačuvajte imunitet

UPLOADER
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
2.812
Krstarica - 22.03.2008

Celer - pun vitamina C

Celer je postao namirnica u svakodnevnoj upotrebi, poput šargarepe, luka ili krompira. Tvrda tekstura i specifičan ukus čine ga popularnim dodatkom salata i mnogih kuvanih jela. Iako se može kupiti tokom čitave godine, najbolji i nakvalitetniji celer može se nabaviti tokom letnjih meseci, kada mu je sezona i kada ga najviše ima u supermarketima i na pijacama.

Zdravstvene koristi

Celer je izvanredan izvor vitamina C, koji je značajan za jačanje imuniteta. Unošenje dovoljno vitamina C pre svega je značajno za sprečavanje simptoma prehlade, jer je ovaj hranljivi sastojak najjači borac protiv gripa i prehlade.

Ovo povrće takođe može imati pozitivan učinak na normalnu visinu krvnog pritiska, snižavanje holesterola i kao diuretik.

Osnovne osobine

Celer je dvogodišnja biljka koja spada u istu familiju sa šargarepom, mirođijom i peršunom. Najčešće se koristi plod celera, ali se u ishrani koriste i lišće, koren i semenke celera. Ova biljka u narodu je imala i primenu kao lek.

Celer raste do visine od oko dvadeset centimetara i kupastog je oblika. Ima specifičan slankast ukus. Kod nas se jede vrsta celera koja je bele boje, a u svetu postoji još i u zelenoj varijanti. Beli celer gaji se na zasenčenom zemljištu.

Poreklo

Celer koji danas poznajemo kultivisan je od divljeg celera. Potiče iz oblasti Mediterana - iz južne Evrope i severne Afrike, a takođe je uzgajan u oblasti istočno od Himalaja. Divlji celer od današnjeg pitomog razlikuje se po tome što je imao mnogo lišća i mali plod.

Ovo povrće prvobitno je korišćeno kao lek, pa tek kasnije u ishrani. Prvo pominjanje medicinskih svojstava celera datira iz 9. veka p.n.e, i to u čuvenoj "Odiseji", velikom Homerovom epu.

Tek u srednjem veku, o ovoj biljci počinje da se razmišlja i kao o hrani, a ne samo leku.
________________________________________________

Krstarica - 17.06.2009


Celer - povrće, začin i lek

Divlji celer koristili su za jelo drevni Egipćani, Grci i Rimljani i o tome postoje mnogi istorijski zapisi. Celeru su kroz istoriju, zbog mirisa i ukusa, pripisivana razna simbolična značenja. Divlji celer i danas raste u močvarnim i priobalnim područjima Evrope, ali se u ishrani od 16. veka koristi domaći celer.

I u našoj kulturi je celer poznat od davnina, pa se u narodnim predanjima i pesmama pominje i kao afrodizijak.

Korisni satojci

Celer ima malu energetsku vrednost, pa je pogodan za dijetalnu ishranu, ali je zato bogat mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Celer sadrži hranljive i korisne satojke u korenu, stablu i listovima:

* belančevine
* vitamin C
* vitamin B1
* vitamin B2
* vitamin PP
* vitamin E
* gvožđe
* eterična ulja
* karotin
* kalijum
* kalcijum
* natrijum
* ugljene hidrate
* hlor

Primena u ishrani

Celer je gotovo nezamenjiv sastojak u pripremi domaće supe ili čorbe s mesom. Pored toga što jelu ili supi daje odličan prepoznatljiv ukus, celer sadrži hranljive materije, pa njima obogaćuje i tečnost u kojoj se kuva.

Da bi u jelu koje pripremamo i samom celeru ostalo što više korisnih sastojaka, celer se stavlja u vrelu vodu i kratko kuva. Obično se pri pripremi jela uz celer dodaje i peršun kako bi ukus bio potpun.

Celer se sirov koristi za pripremanje salate, ali veoma brzo potamni u prisustvu vazduha, pa zato treba da se poprska limunovim sokom ili sirćetom.

Lekovito dejstvo

Utvrđeno je da celer i jela od celera pomažu u lečenju mnogih bolesti i tegoba:

* reumatizam
* vrtoglavica
* visok krvni pritisak
* glavobolja
* migrena
* giht
* gojaznost
* katar pluća
* nadutost
* zatvor
* grčevi u grudima
* bolesti želuca
* kamen u bubregu
* kamen u bešici
* kamen u žuči
* smanjeni apetit
* avitaminoza
* otežano mokrenje
* malokrvnost
* dijabetes
* problemi sa varenjem
* mamurluk
* problemi sa jetrom
* nervoza
* reumatoidni artritis
* neke vrste raka
* problemi sa nervima
* kašalj

Veoma je lekovita smesa celera i meda ako se uzimaju dve do tri kašičice dnevno.

Celer ili sok od celera deluju lekovito i u obliku obloga ili premaza bolnih mesta za razna kožna oboljenja.

Oprez u korišćenju veće količine celera u ishrani nalaže se trudnicama i pacijentima obolelim od hroničnih bolesti bubrega, pa se pre upotrebe treba posavetovati sa lekarom.

Zaključak

Iz navedenog se vidi da celer treba što više koristiti u svakodnevnoj ishrani zato što povoljno deluje na: bubrege, stomak, creva, mišiće, krvne sudove i imuni sistem. Celer naravno ne može biti osnovni lek za lečenje bolesti, ali u sprečavanju nastanka bolesti i kao dodatak terapiji može biti veoma koristan.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Maline - Za bolji imunitet

Maline - Za bolji imunitet

Stil magazin 02.09.2010 14:36



Plodovi maline imaju čudesan ukus, sadrže puno minerala, vitamina A i C, zbog čega uspešno skidaju temperaturu, podstiču znojenje, poboljšavaju krvnu sliku, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce i normalizuju krvnu sliku.

Maline se koriste i u lečenju astme, ekcema, ali i za poboljšanje apetita kod dece i rekonvalescenata.
Regulišu rad creva i smiruju bolove u želucu, a zaustavljaju i povraćanje. Veoma je uspešna i u brzom trežnjenju! U lekovite svrhe koristi se i lišće, koje je još bogatije vitaminima, cvetovi i koren.
Od lišća i korena prave se čajevi, kao i od suvih malina, koji se koriste kod upale grla, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, i za opšte jačanje organizma.
Čaj od listova malina ublažava crevne upale, leči proliv i dizenteriju, pročišćava krv, reguliše mesečni ciklus i leči kožne bolesti. Ukoliko se sveži zgnječeni listovi previju na bolne delove tela bolovi se smanjuju.

Sirup od malina

Očistite maline i ostavite ih da odstoje i puste sok, uz povremeno mešanje. Posle nekoliko dana procedite sok kroz gazu, izmerite ga i dodajte šećer.
Na kilogram malinovog soka dodaje se kilogram šećera, sve se dobro promeša i stavi da se prokuva uz povremeno skidanje pene.Kad prestane da peni, skinite s vatre. Dok je vruć, sipajte ga u zagrejane flaše i hermetički zatvorite.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Četiri top namirnice za imunitet

Četiri top namirnice za imunitet

Ljepota.ba 14.09.2010 17:27



Za jačanje imuniteta i zdravlja, tvrde nutricionisti, med je nezamijenjiva namirnica. Ovaj, a i drugi pčelinji proizvodi, sadrži sve šta nam je potrebno, jer je u njemu zapravo sve ono što je ljekovito u biljkama.

Med
Posebno se preporučuju domaći i kvalitetni: livadski, lipov, šumski, te med od kadulje. Uzima se 4 puta dnevno rastvoren u malo vode, i to oko 2 grama po kilogramu tjelesne težine.


Propolis

Ovaj prozvod pčela postoji u čvrstom stanju, kada se žvače količina veličine zrna graška, ili u obliku rastvora, kada se uzima 15-ak kapi rastvorenih u malo vode prije jela. Nazivaju ga i lijek 21-og stoljeća jer djeluje na gotovo sve bakterije, viruse i gljivice.


Matična mliječ

Uzima se ujutro na prazan stomak, te u podne. Večernje uzimanje treba izbjegavati. Koristi se najmanje jedan mjesec u količini oko 250mg. Ima dokazano djelovanje u liječenju bolesti srca i krvnih sudova, nervnog sistema, te probavnih i dišnih organa.


Pčelinji vosak

Ovaj preparat se žvače do dva puta dnevno, dok se ne rastopi. Posebno se preporučuje kod problema sa desnima, karijesom i oštećenjem zubne cakline.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hrana kojom ćete ojačati organizam pred zimu

Hrana kojom ćete ojačati organizam pred zimu

13. septembar 2010. 08:16 > 09:31

Jesen donosi vetar, kišu i hladnoću,koji mogu da izazovu fizički i psihički stres. "Obratite pažnju na sedam energetskih supstanci“, savetuje doktor Zilke Hofman, nutricionista iz Rendzburga u Nemačkoj.

v182639p0.jpg

Guliver/Getty Images



Jačanje otpornosti
Inulin: Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, belom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog creva, gde ishranjuje bifidus bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

To je veoma važno zato što zdrav odbrambeni sistem počinje u stomaku: oko 80 odsto odbrambenih reakcija odvija se u crevima.


Jako srce

Magnezijum: Reč je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.

Mišićnim vlaknima je potreban magnezijum da bi mogla da se skupe. Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba (bolovi, aritmija). Može da doće do mišićne slabosti, grčeva u mišićima, drhtanja, trnjenja, kao i do gubitka osećaja u rukama i nogama.


Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.


Više energije

Gvožđe: Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih delova tela. Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vreme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

Posledice su: hroničan umor, iscrpljenost, bledilo, podložnost infekcijama, anemija. Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hlebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Treba znati da organizam bolje iskorišćava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porekla (npr. junećeg mesa).


Koncentracija

Nijacin je važna hrana za mozak. On širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja.

Piletina, meso, iznutrice, rečna i morska riba, kvasac, mleko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće - sve ove namirnice sadrže dragocenu energetsku supstancu nijacin.


Oslabite

Jod: Ovaj element u tragovima je efikasno sredstvo za mršavljenje. Da biste obezbedili organizmu dovoljno joda, dva puta nedeljno jedite morsku ribu, a mlečne proizvode svakodnevno. Jela sa morskim algama (npr. suši) takođe sadrže jod, piše "Blic".

Protiv nervoze

Tijamin: Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja). Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

Fizičke pripreme za zimu

Imunitet: Kretanje na svežem vazduhu (šetnja najmanje pola sata dnevno) jer kiseonik aktivira imunološki sistem. I naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom (3-5 minuta dnevno), naizmenično izlaganje listova mlazu hladne i tople vode (1-2 puta dnevno po pet minuta) i sauna (2 puta nedeljno) utiču na jačanje imuniteta.

Snaga: Da bi organizam napunio baterije, potreban mu je san i to 7-8 sati dnevno je dovoljno odraslim osobama.


Opuštanje: Isključite se iz svakodnevnog stresa, joga je odličan lek. Preparati od kantariona takođe deluju umirujuće.


(MONDO)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Komorač - super hrana za bolji imunitet

Komorač - super hrana za bolji imunitet

Metro-portal 29.09.2010 17:17



Neka vas ne odbije pomalo čudan izgled ove biljke - komorač je sjajan izvor vitamina, minerala i vlakana, a i snažan je antioksidans

Komorač - je li to povrće, ljekovita biljka ili začin? Slatkast okus kmorača može služiti kao dodatak hrani, a može se i piti kao biljni čaj. Čuvene po svojim korisnim učincima na probavu, sjemenke komorača često se žvaču nakon jela kako bi pomogle našoj probavi.
Upotrebljava se i kod djece, i to protiv kašlja, kod proljeva te drugih probavnih smetnji kod dojenčadi.
Osim toga, komorač je sjajan izvor vitamina C i snažan antioksidans koji pomaže u održavanju zdravog imuniteta.

Prepun je i vlakana koja su neophodna za zdravlje debelog crijeva. komorač je i bogat kalijem, mineralom koji je ključan u snižavanju krvnog tlaka.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ojačajte imunitet deteta

Ojačajte imunitet deteta

She.hr 29.09.2010 15:04



Velike grupe u vrtićima i promenljivo i hladno vreme pogoduju razvoju virusa. Stoga ne iznenađuje prvi talas prehlada koji je zahvatio najmlađe. No ususret zimskim danima, kada su prehlade česta pojava, postoje delotvorni trikovi kojima se mališanima (a i odraslima) može ojačati imunitet i organizmu pružiti zaštita od uzročnika bolesti.

Na jačinu imuniteta djeluje i naslijeđe, tjelovježba, naše psihičko stanje, ali i hrana koju jedemo. Važno je da mališanu ponudite i mnogo tekućine jer ona igra veliku ulogu u izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Manja djeca dnevno bi u organizam trebala unijeti oko litru vode, a odrasli i dvije litre, ističe pedijatrica dr. Ankica Golubić.

Dobrodošla su pomoć i biljni čajevi zaslađeni prirodnim pojačivačem imuniteta – medom.


8f27151d2b910e499abda7a9511a0bab.jpg


Djeci je dobro davati i vitaminske pripravke, ali ne na svoju ruku, pametno je posavjetovati se s pedijatrom. Budući da mala djeca ne smiju uzimati lijekove protiv prehlade, vaš će vjerni saveznik u bildanju imuniteta biti vitamin C.


Zimi neka uzimanje tog vitamina bude dio rutine. Imate li malu bebu, kombinirajte ga s vitaminom D. Izvrsni su prirodni imunostimulansi i aloe vera i ehinacea.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ojačajte imuni sistem

Ojačajte imuni sistem

Press 06.10.2010 09:16



S dolaskom jeseni počinje i sezona gripa i prehlada. Više od 15 odsto populacije dobiće grip do februara, a da li ćete i vi postati deo statistike zavisi delimično i od toga kako pripremite svoj imunološki sistem.

Loša ishrana i preterano konzumiranje alkohola slabe imunitet, ali postoje načini za njegovo poboljšanje. Neki od njih će vas verovatno iznenaditi.

JEDITE MESO
Dovoljan unos proteina, kao i voća i povrća najjednostavniji je način da poboljšate imunitet. Osobe koje ne jedu meso, poput vegetarijanaca, ili oni koji su na dijeti koja ga isključuje imaju slabiji imunitet. Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je od 40 do 60 g proteina dnevno. Osim mesa, unos proteina možete da povećate jajima, sirom, mlekom i orašastim plodovima. Međutim, meso je dodatno bogato selenom i cinkom, mineralima neophodnim za imuni sistem.

UGREJTE NOS
Vaša baka je imala pravo, umotajte se u toplo i na taj način zaštitićete se od gripa. Međutim, naučnici veruju da je posebno važno da ne prehladite nos. Naši nosevi su prva linija odbrane imunološkog sistema. Smrzavanje nosa usporava funkciju dlačica koje pročišćavaju i sprečavaju ulazak bakterija i virusa u organizam.

SPAVAJTE MANJE
Dok većina ljudi misli da će se osećati bolje posle dobro prospavane noći, umerenost u spavanju jača organizam. Istraživanja su pokazala da posle nekoliko noći u kojima ste manje spavali nego inače imunitet raste. Ali ako ste pod stresom, nedostatak sna učiniće vas ranjivim i sklonim gripu i prehladi.

PIJTE JOGURT
Dnevna doza probiotika, tzv. prijateljskih bakterija, smanjiće rizik od prehlada, ali i njihovo trajanje. Nemačka istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija probiotika smanjuje trajanje prehlade za dva dana.

SMANJITE UNOS VITAMINSKIH TABLETA
Gutanje velike količine vitaminskih suplemenata verovatno neće smanjiti šanse infekcije. Mnogo je važnije da se zdravo hranite i da u ishranu uvedete namirnice bogate vitaminima. Nekad se verovalo da su vitamini glavni sastojak koji pomaže zdravlju, međutim danas je jasno da osim vitamina i minerala u namirnicama postoje drugi sastojci jednako važni za organizam.

VEŽBAJTE TAI ČI
Tai či je drevna sportska veština koja dolazi s Dalekog istoka, koja kombinuje laganu vežbu i opuštanje da bi se pojačala sposobnost koncentracije, razvila snaga i fleksibilnost. Istraživanja su pokazala da redovno vežbanje povećava imunitet za 50 odsto.

NE DRŽITE DIJETU
Dok debljina povećava rizik od infekcija, jo-jo dijete oštećuju vaš imuni sistem. Umesto da neprestano pokušavate s novim dijetama, odlučite se za zdravu ishranu i zdrav stil života. Jedite umereno i vežbajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
3 M za savršen imunitet

3 M za savršen imunitet

Fashion.hr 26.11.2010 11:58



Proverite zašto vam dani uopšte ne bi smeli proteći bez lekovite pomoći tri prekrasne blagotvorne biljke - majčine dušice, matičnjaka i mente. Od jačanja imuniteta, preko borbe protiv gljivica i bakterija, do smirenja i opuštanja, ove biljke su pravi saveznici zdravlja - piše dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Majčina dušica
Prva od „magične trojke" za dobar imunitet je majčina dušica - Thymus serpyllum, upotrebljava se kao začinska i ljekovita biljka našeg podneblja. Žličicu osušene majčine dušice prelijte šalicom kipuće vode (oko 2,5 dl), nakon 10 minuta procijedite i zasladite bagremovim medom. Pijte jednu do tri šalice dnevno, prije obroka. Ubrzo ćete se uvjeriti kako nestaju vaše probavne tegobe - nadutost, bolovi, zatvor, grčevi.
Ta biljka svojim djelotvornim ljekovitim tvarima (saponini, tanini, eterično ulje s timolom i karvakrolom i dr.), liječi bolesti probavnog, ali i dišnog sustava. Glavni sastojak je eterično ulje s dezinfekcijskim, antibakterijskim i antimikotičkim svojstvima. Stoga majčinu dušicu uspješno koristim u čajevima i tinkturama kod Helicobacter pylori, E. coli, Ureaplasme i Candide. U inhalacijama pomaže kod upala sinusa i bronhitisa za dezinfekciju tih putova i lakše iskašljavanje.

U vanjskoj primjeni za ispiranje kože i sluznice sklone bakterijskim i gljivičnim upalama, kod bijelog pranja, ekcema na koži i sl. Ne zaboravite! Majčina dušica je i začinska biljka koja će vašu hranu učiniti ljepšom oku, mirišljavijom nosu, ali i zdravijom za cijeli vaš organizam.


Matičnjak
Matičnjak - Melissa oficinalis, ljekovita je biljka koja smiruje ubrzane otkucaje srca, olakšava san, ublažava probavne smetnje, napetost i depresiju. Pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te kod svakodnevnog stresa. Dvije žličice lista matičnjaka prelijte s 2,5 dl vrele vode i ostavite pokriveno u posudi desetak minuta. Procijedite i popijte prije spavanja.
Za smirenje i opuštanje mišića cijelog organizma, protiv glavobolje i migrene, za mirniji san preporučam kupku od matičnjaka. Uživajte pola sata u ljekovitoj blagodati i ugodnom mirisu melise. Za kupelj skuhajte 1-2 litre čaja, procijedite i izlijte u kadu za kupanje. Žlicu mlijeka pomiješajte s l0 kapi eteričnog ulja melise ili naranče i dodajte u kupelj. Glavna ljekovita i aktivna tvar kod melise je njezino eterično ulje pa će i ovaj dodatak pojačati ljekovito djelovanje kupelji.

Metvica
Metvica - Mentha piperita, vrlo je korisna, ljekovita začinska biljka, a od više vrsta metvice koje postoje, najljepši i najugodniji, osvježavajući miris ima upravo paprena menta.
Za čaj uzmite žličicu lišća suhe metvice, prelijte šalicom kipuće vode i procijedite nakon 5 minuta. Čaj je odličan prirodni tonika za jačanje cijelog organizma zimi i za osvježenje i rashlađivanje tijekom ljeta. U kombinaciji s kamilicom ili majčinom dušicom i melisom pomoći će kod bolova u želucu,mučnine i povraćanja. Uz dodatak kičice i stolisnika pojačava rad želuca i pomaže kod manjka želučane kiseline.

Čaj od metvice dobar je za ispiranje usne šupljine, za zdravlje i bolji dah, a s malo kadulje smirit će i upalu zubnog mesa. Glavni sastojak metvice je eterično ulje koje u ispitivanju mora sadržavati najmanje 40% mentola. U aroma lampici to će ulje osvježiti vaš prostor, ukloniti nepoželjne mirise, olakšat će vam disanje ukoliko ste prehlađeni. Kod glavobolje namažite uljem mente čelo i sljepoočnice 2x dnevno, laganim kružnim pokretima. Čaj od metvice s istom količinom gloga koristite redovito kod bolesti srca.U nekom baznom ulju ili u alkoholu otopite 30 kapi eteričnog ulje metvice i masirajte bolne zglobove i mišiće te ga lagano umasirajte i u proširene kapilare i vene.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako ojačati dečiji imunitet?

29. 11. 2010.
PRESSONLINE

Kako ojačati dečiji imunitet?


Dobar imunitet je preduslov za otpornost deteta na virusne i bakterijeske infekcije

Untitled-1.jpg


Šta sve niste pokušali da ojačate imunitet Vašem detetu?
Roditelji u tu svrhu najčešće neuspešno pokušavaju da reše problem primenom multivitaminskih sirupa koji najčešće sadrža vitamine sintetičkog porekla i na taj način očekuju brzo poboljšanje imuniteta, što je nemoguće. Dužom upotrebom multivitaminskih sirupa dolazi do predoziranja pojedinih vitamina i njihovog štetnog uticaja na organizam deteta.

Prirodno i bezbedno rešenje problema je primena sirupa sa cinkom, bakrom i ekstraktom Astragalusa koji podstiču dečiji imunitet direktno , a pri tome su bezbedni za dečiji uzrast.


Cink
poseduje antivirusno i imunomodulatorno dejstvo.


Bakar
je esencijalni kofaktor za stvaranje energije i unos gvožđa.


Ekstrakt korena Astragalusa
prema najnovijim istraživanjima poseduje imunostimulativno dejstvo jer podstiče proizvodnju prirodnog interferona tj.prirodnog anti virusnog proteina.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izbegavajte "čarobne preparate"

Izbegavajte "čarobne preparate"

Imunolozi tvrde da ne postoje dokazi da su preparati za jačanje imuniteta zaista delotvorni. Za bočicu "snage za organizam" i do 4.000 dinara.

v192472p0.jpg


Rafovi apoteka krcati su preparatima za jačanje imuniteta. Agresivne reklame o čudesnim biljkama, enzimima, uljima ajkuline jetre ili prahu peruanske biljke mačije kandže utiskuju se u mozak, tako da je retko ko odoleo izazovu da ne pazari ove "pilule zdravlja i imuniteta".

Stručnjaci, međutim, tvrde da još nije urađena nijedna nezavisna studija koja bi potvrdila da ti lekovi stvarno i "rade".


Činjenica je, kada je čovek u nevolji, kada su mu bližnji napadnuti najtežim bolestima, da se svako hvata za slamku. Tada će probati svako čudo za koje je načuo da bi moglo da pomogne njemu ili nekome koga voli. Industrije lekova i pomoćnih sredstava prozrele su to, pa drogerije danas nude toliki repertoar raznoraznih lekova za svaku priliku, koji, navodno, pomažu da se bolje borimo sa infekcijama i bolestima, da ih je teško popamtiti. I za to nema dokaza. Potrebna je samo vera.


Osim toga, niko ne spori da većina ljudi danas živi pod stresom i da ima loše životne navike. Uz stalno nerviranje, konzumiranje alkohola i cigareta, imunitet ubija i loša ishrana, neredovna i nezdrava. I, onda nam se s plakata neke apoteke nasmeši lepo lice vesele, zdrave devojke sa bočicom čudesnih pilula u ruci. Ko bi odoleo!


Milana Dučić, rukovodilac Sektora za informisanje
Apotekarske ustanove "Beograd", kaže za "Novosti" da među preparatima za jačanje imuniteta ne bi izdvojila nijedan. Ona tvrdi da se organizam jača na druge načine, a prvenstveno načinom života.

"Jedino što mogu pouzdano da tvrdim jeste da ono što se izjavljuje tokom reklamiranja tih preparata za jačanje imuniteta ne stoji. Sve što treba da uradite da biste bili zdravi jeste da popijete ovaj ili onaj preparat. To nikako ne može biti istina. Danas bi čovek za sve hteo rešenje preko noći. Međutim, ne može neko ko puši, pije, ne jede zdravu hranu i spava samo nekoliko sati da očekuje da će mu bilo kakva tableta osigurati zdravlje i odbranu od bolesti", kaže Dučićeva.


Osim toga, Dučićeva naglašava da je pogrešno uzimati bilo šta od tih tableta na svoju ruku.


"Odakle nekome uopšte ideja da mu je opao imunitet. Većina ljudi posegne za kupovinom raznih tableta za imunitet baš pod utiskom agresivnih, obećavajućih reklama. Međutim, niko kome lekar to nije rekao ne bi trebalo da konzumira bilo kakve lekove tog tipa. Naime, znaci da je opao imunitet su česte urinanarne infekcije ili herpesi. Situacija u kojoj neko kupuje preparate za jačanje imuniteta da bi se odbranio od moguće najezde raznih virusa ne stoji."


Imunolozi nipošto ne podržavaju jačanje imuniteta tabletama. Prema rečima dr Olike Drobnjak-Tomašek, načelnice Odeljenja alergologije i imunologije u KBC "
Bežanijska kosa“, ne postoji nijedna validna studija, nijedan referentan i finansijski nezavisan stručni izvor koji bi potvrdio očekivani učinak gotovih preparata koji "popravljaju imunitet".

"Neophodno je voditi zdrav život, bez alkohola, droge, duvana, aerozagađenja uopšte, koliko god je to moguće. Treba jesti pretežno biljnu hranu, meso umereno, piti čajeve, dva litra tečnosti dnevno. Izbegavati aditive u hrani, prženu hranu, masno i crveno meso uopšte. Svakodnevno jesti sveže voće i povrće. Posle svega ovoga mogu u obzir da dođu vitaminski preparati, ali sintetički vitamini nikada ne mogu da se mere s prirodnim."


Gotovo svaka apoteka ima na desetine ovakvih kutija. Imunolozi na to samo kažu - izbegavajte "čarobne preparate" sa tržišta, držite se dobre ishrane i zdravog života.


(MONDO)



 
Natrag
Top