Sabor izglasao Deklaraciju za EU

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Sabor izglasao Deklaraciju za EU




Izvor:
B92.net



Zagreb -- Hrvatski sabor izglasao Deklaraciju o članstvu Hrvatske u EU kao strateškom interesu u kojoj se pozivaju građani da izađu na referendum i izraze svoju volju.

Posle celodnevne rasprave poslanici Hrvatskog sabora praktično su jednoglasno, sa 127 glasova "za" i jednim uzdržanim izglasali deklaraciju.




12888847554f188cb11f2b4075580612_368x276.jpg



U njoj stoji da je ulazak Hrvatske u članstvo EU 1. jula 2013. označen kao strateški nacionalni interes, a istaknuta je i uloga hrvatskih građana kao ključnih aktera u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Hrvatski sabor deklaracijom potvrđuje i opredeljenost za nastavak reformi, jer su one od vitalnog interesa Hrvatske i čine temelj funkcionisanja pravne države, pune socijalne sigurnosti i dobrobiti svih građana, ali su i pretpostavka privrednog razvoja.

Saborska deklaracija naglašava mir kao temeljnu vrednost na kojoj počiva evropski prostor i potrebu razvoja dobrosusedskih odnosa, odlučno se opređeljujući za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja.

Sabor izražava čvrsto uverenje da će Hrvatska članstvom u Uniji obezbediti stabilno finansijsko i makroekonomsko okruženje i stabilan i efikasan pravni sistem, što će doprineti daljnjem razvoju hrvatske privrede, industrije i poljoprivrede.

Potvrđena je i opredeljenost za nastavak reformi i mir kao osnovnu vrednost.

U ime vlade, ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić zahvalila je svim poslanicima na kvalitetnoj raspravi o ulasku u EU. "Hrvatska ulazi u EU u momentu kad ne postoji euforija s proširenjem. Unija sigurno nije zamena za naše sposobnosti, kvalitete i mogućnosti, ali ona jeste nešto veća šansa", rekla je Pusićeva.
 
Natrag
Top