Šta je novo?

SABLJARKA (Pelecus cultratus)

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]SABLJARKA (Pelecus cultratus)[/h] [h=6]Slika preuzeta sa poljskog sajta © "Riblje Oko"[/h]
sabljarka.jpg
Lokalni nazivi: garda
Max. dužina: do 50cm.
Max. težina: do 2 kg.
Vreme mresta: od maja do juna.

[h=3]Opis i građa:[/h] Telo joj je prekriveno sitnom krljušti i podse&3263;a na sablju, pa je tako i dobila ime. Leđa su gotovo ravna; trbuh je nadole zaobljen. Može da naraste do pola metra i dostigne težinu 2kg. U našim vodama je malobrojna, pa nema veliki privredni značaj. Grudna peraja su dugačka, kao i podrepna peraja, i dosežu do trbušnih.Leđno peraje je kratko; odozgo je smeđe; zatiljak je plavozelen; bokovi su srebrnastobeli; trbuh je beo. Usta su gornja i potpuno okrenuta na gornju stranu. Krljušti su sitne.
[h=3]Navike, stanište, rasprostranjenost:[/h] Sabljarka živi u velikim rekama, zadržava se uz površinu; živi u jatima; na mrešćenje pliva uzvodno. U našoj zemlji naseljava nizijske vode crnomorskog sliva. Duga je 19 - 29 cm. Dok su mlade, sabljarke se hrane zooplanktonom, kasnije se hrane različitim beskičmenjacima, insektima koji padaju u vodu i larvama riba.
[h=3]Razmnožavanje:[/h] Mresti se u maju i junu, kada ženka položi oko 300000 jajašaca ikre. Embrioni se u jajnim opnama razvijaju nekoliko dana. Za to vreme ih nosi vodena struja. Polnu zrelost stiče sa 3-4 godine.
[h=3]Mamci i pribor za lov:[/h]
 
Top