Šta je novo?

SAAB prijavio bankrot

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]SAAB prijavio bankrot[/h]B92


Švedski SAAB prijavio je bankrot, čime su okončani dvogodišnji napori za spasavanje ove automobilske marke, potvrdio je švedski regionalni sud.

2365217334eef1d679404b218633450_640x37085.jpg


Poslednji napori da se organizuje pomoć za SAAB i da se pronađe novi finanasijer među kineskim kompanijama i bankama, propali su zbog protivljenja američkog General Motorsa (GM).


Službenik suda u Venersburgu, u Švedskoj, potvrdio je da su dostavljena dokumenta kompanije u kojima se traži bankrot, dodajući da sud razmatra taj zahtev.


Obaveza suda je da analizira zahtev za bankrotom i da što pre odredi likvidatora.


Šef SAAB-a Viktor Miler pojaviće se pred sudijama koje bi trebalo da odluče da li će podići ili prolongirati tromesečnu zaštitu SAAB-a, do kada je uprava trebalo da pronađe finansijera i da postigne dogovor o spasavanju kompanije.


Miler je ranije pokušavao da se dogovori o spasavanju SAAB-a od likvidacije, a poslednjih meseci pregovarao je sa dve kineske grupacije, autokompanijom Youngman i firmom za distribuciju automobila Pang Da, kao i sa Bankom Kine.


Međutim, nekadašnji vlasnik švedskog proizvođača, američki GM, blokirao je taj pokušaj zbog toga što je dogovorom bio predviđen transfer licenci tehnologije (koje je GM razvio za SAAB) kineskim firmama.

11247599474eef1d67eff02043197327_orig.jpg


Pokušaj prodaje SAAB-a kineskim partnerima, prema proceni analitičara, bio je poslednja šansa za spasavanje švedske firme, koja se našla na ivici bankrota kada ga je GM prodao kompaniji Swedish Automobile NV , početkom 2010. godine za 400 miliona dolara.


Krajem oktobra 2011. grupa Swedish Automobile NV potpisala je memorandum o namerama o prodaji 100 odsto udela u SAAB-u kineskim kompanijama za 100 miliona evra.


Gij Lofalk, koga je nadležni sud u Švedskoj odredio za administratora u procesu restrukturisanja SAAB-a, izjavio tada da veruje da će pregovori propasti i da je bankrot neizbežan.


U međuvremenu, GM nije dozvolio prodaju Kinezima i zapretio je da će obustaviti isporuku delova za automobile i transfer tehnologije ako kineske kompanije uspeju da realizuju ponudu o stoprocentnom preuzimanju SAAB-a.


Američki proizvodač tvrdio je da će Kinezi na taj način doći u posed tehnologije koju je GM razvio u vreme dok je ta kompanija bila vlasnik SAAB-a i zahtevao je da kineske firme ne preuzmu više od po 20 odsto švedske auto-marke.


SAAB, sa oko 3.700 radnika, suspendovao je proizvodnju u većem delu 2011. godine kada se, zbog finansijske krize i dugova, kompanija borila da isplati zaposlene i obezbedi delove za montažu vozila.


 
Top