S MASLINE OBORIO BERAČE Najveći je problem neiskustvo i mladost lovaca

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
posljednjih dana zaredale nesreće U lovištima; samo U nedjeljU sačma pogodila troje ‘civila’
S MASLINE OBORIO BERAČE Najveći je problem neiskustvo i mladost lovaca


Izvor: Slobodna Dalmacija 09.11.2010. | 18:39

Upucao suprugu gađajući šljuku. Umjesto prepelice, ustrijelio kolegu. Lovio vepra, pogodio lovca - vijesti su koje zadnja dva tjedna pune stupce crne kronike, a da su nesreće u lovu sve češće i bizarnije, potvrđuje i najnoviji slučaj člana Lovačke udruge “Kamenjarka” koji je kod Drniša u nedjelju, gađajući šljuku, pogodio policajca na maslini!

ImageHandler.ashx

Foto: Krunoslav Pavlina / CROPIX


Kako je šljuka iznenada izletjela iz grmlja, A. M. (33) je ispalio hitac, nakon čega je, umjesto ptice, sa stabla pao kninski policajac koji je u civilu brao masline. Ranjena je i 57-godišnja M. M. koja je s njim brala masline.
U isto vrijeme, u lovištu kod mjesta Bukovića na zadarskom području, 37-godišnji H. V. je tijekom lova u lovištu koje je zakupila zadruga “Auromar”, umjesto zeca, pogodio prijatelja lovca Ž. Z. (41), prostrijelivši mu sačmom nogu i prst.
- Najveći je problem neiskustvo i mladost lovaca. Većina ih krene u lov odmah nakon što dobije lovačku dozvolu, a to, po mome mišljenju, nikako nije dovoljno. Sudeći prema tome što se događa, jasno je da bi trebalo vratiti stažiranje mladih lovaca od najmanje godinu dana, znači da bi lovci prije ili poslije lovačkog ispita trebali prije samostalnog odlaska u lov provesti najmanje godinu dana u društvu sa starijim lovcima - mišljenja je Robert Vrkić, predsjednik Lovačkog društva “Kamenjarka” iz Paga.
‘Privatizirani’ lov je osnova problema

Institut stažiranja uz odgovornog mentora bi, smatra, dao dobru edukativnu pripremu budućem lovcu. No nadležno ministarstvo u svom planu i programu edukacije budućih lovaca nije propisalo stažiranje, odnosno praktičnu obuku u lovištu prije polaganja lovačkog ispita.
Zakupni sustav doveo je do prestanka postojanja mnogih lovačkih društava te velikim dijelom lovišta danas gospodare pojedinci koji love sa svojim kumovima i prijateljima i koji ne žele ni čuti da bi uzeli na stažiranje mladog lovca.
Prema podacima Hrvatskoga lovačkog saveza, u posljednjih deset godina, zbog nesretnih slučajeva u lovu, poginulo je ukupno 29 lovaca. Od tog broja u 14 slučajeva, što je 48 posto, jedan je lovac nastrijelio drugog.
U ostalim nesrećama, uključujući i nagaz na minu, fatalno je završilo čak pet samoranjavanja, dva rasprsnuća neispravnog oružja, po jedan pad s traktora, pad s visoke čeke te pad u bunar tijekom radne akcije u lovištu, ali i nailazak na srušenu žicu dalekovoda.
Policija protiv lovaca “pegula” nakon kriminalističkog istraživanja najčešće podnosi kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom iz nehaja. Za to je kazneno djelo predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.
božana sviličić
 
Natrag
Top