Šta je novo?

Ruski satelit napravio najbolji snimak Zemlje Video

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Ruski satelit napravio najbolji snimak Zemlje Video


Blic
Ruski metereološki satelit Elektro–L snimio je neverovatnu i po svoj prilici do sada najbolju fotografiju planete Zemlje, koja je postala apsolutni hit čim je objavljena. Ova fotografija velike rezolucije snimljena je kamerom od 121 miliona megapiksela, i verovatno da tajna njene upečatljivosti leži upravo u tome. Poređenja radi, Nasine fotografije Zemlje se prave tako što se više njih preklapa kako bi se dobio finalni proizvod.Planeta Zemlja snimljena sa visine od 36.000 kilometara (klinite na sliku za uvećanje +)


Meteorološki satelit koji je fotografiju snimio sa visine od 36.000 kilometara iznad površine planete postavljen je u geostacionarnu orbitu, što znači da je usklađen sa Zemljinom rotacijom i fiksiran u jednoj tački iznad Zemlje.Fotografije ovog tipa snima svakih pola sata, a svaki piksel prestavlja jedan kilometar.

Fascinantnu fotografiju Zemlje
Kod:
[URL="http://gigapan.com/gigapans/103187"]možete daunloudovati odavde[/URL].

Na fotografiji je vegetacija umesto zelenom prikazana crvenom bojom, jer se uz vidljivi deo spektra snima i onaj čije su talasne dužine blizu infracrvenog dela.

Zahvaljujući geostacionarnoj orbiti ruskog satelita, od fotografija koje je snimio napravljen je i video, koji prikazje Zemljinu rotaciju u ubrzanom vremenskom toku i od koga istinski zastaje dah.

VIDEO > Ruski snimak Zemlje:

 
Poslednja izmena od urednika:
Top