Šta je novo?

Rusi prevarili treći put

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
UPRAVA RUDNIKA BOKSITA PONOVO PROBILA ROK ZA ISPLATU VIŠKA ZAPOSLENIH

Rusi prevarili treći putIzvor: Dan 23-11-2010

Iako su uprava i Sindikat nikšićkih Rudnika boksita dogovorili da se realizacija socijalnog programa završi do 15. novembra, radnici koji su se prijavili da dobrovoljno napuste firmu još nijesu u potpunosti isplaćeni. Predsjednik sindikata Boksita Borisav Bojanović novo kašnjenje pojašnjava dogovorom uprave i zainteresovanih kupaca za dio nekretnina preduzeća, što bi trebalo da se okonča u narednih nekoliko dana. Za socijalni program u Boksitima prijavilo se oko 230 radnika od kojih su otpremnine u potpunosti isplaćene za 72 zaposlena. Prosječna isplata za odlazak iz firme je 25.000 eura.
- Poslodavac je za 150 preostalih radnika uplatio osnovni dio otpremnine, odnosno u prosjeku po 12,5 hiljada eura, a prije nekoliko dana je i Vlada ispunila svoj dio obaveye, koji podrazumijeva uplatu 2,5 hiljade eura po radniku. Sada se čeka sindikalni dio otpremnine, koji je takođe obaveza poslodavca, a iz uprave je pojašnjeno da bi nardnih dana trebalo da potpišu ugovor za prodaju dijela imovine firme kako bi obezbijedili novac - rekao je Bojanović.
Vlasnik Boksita, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAK), u septembru je oglasila na prodaju pogone prerade i starog transporta, Klub rudara, vilu u Herceg Novom i udio u hotelu "Metalurg" u Igalu. Pomenute nepokretnosti procijenili su na 5,8 miliona eura ukupno. Iz Sindikata naglašavaju da se neće miješati u pregovore poslovodstva i zainteresovanih kupaca, već da im je važno da CEAK nadomjesti dug od 2,5 miliona eura za stambeni fond. Od tog novca, pojasnio je Bojanović, biće isplaćen sindikalni dio otpremnine, koji prosječno iznosi 11.000 eura.
Sporazumom od 18. avgusta, koji su potpisali sindikalci i uprava, uz garanciju Ministarstva ekonomije, otpremnine za radnike Boksita trebalo je da budu isplaćene do 25. septembra. Taj dokument je, inače, prekinuo gotovo tromjesečni protest rudara u upravnoj zgradi preduzeća. Međutim, isplatu otpremnina CEAK je uslovio potpisivanjem ugovora o poravnanju sa Vladom, a kada je i to realizovano, onda su postavili novi uslov - prodaju imovine.
Bojanović je izrazio nadu da će treća rata otpremnina biti isplaćena brzo, a CEAK je prije nekoliko dana svim zaposlenim isplatio oktobarsku zaradu. Sindikatu predstoje pregovori sa upravom o neisplaćenim zaradama za jun, jul i avgust koje poslovodstvo spori, jer su u tom periodu radnici protestovali.
Trenutno u Boksitima nema promjena ni u proizvodnji. Bojanović je istakao da se eksploatacija rude vrši jedino na površinskom kopu Zagrad, dok sa kopa Štitovo i dalje samo odvoze zalihe, a zaposlen je i dio radnika u sektorima transporta i tunelogradnje. Za sve te poslove angažovano je oko 170, od 320 radnika, koliko treba da ostane u Rudniku nakon realizacije socijalnog programa.

B.B.
 
markosNS

markosNS

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.063
Da, Rusi.....

Čuveni "investitori" i "privrednici" ....
 
Top