Šta je novo?

Ruše manastir u kojem se dešavaju čuda

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
59.742Manastir Gračanica u Valjevu, koji će biti srušen zbog izgradnje brane Rovni, i u toku jučerašnjeg dana je stradao pod naletima bagera, a za pomenuti manastir vezuju brojna čuda, koja je sveštenik Željko tokom desetogodišnje službe zapisao u letopisu i ostavio parohu koji ga je nasledio.

Nedugo po mom dolasku se desilo svojevrsno čudo. Na dan cara Konstantina i carice Jelene, 1997. godine, oko deset uveče sedeo sam sa suprugom, kada je pas koga smo držali zalajao. Pomislio sam da neko dolazi i izašao ispred kada se na prozoru crkve pojavila neobjašnjivo jaka svetlost. Pozvao sam crkvenjaka i pitao ga da li je ostavio upaljeno svetlo, iako je ta svetlost bila mnogo jača od svetla koje smo u to vreme imali u manastiru. Onog trenutka kada smo otključali, svetlost se smanjila. Ceo hram je bio ispunjen dimom, a osećao se miris tamjana. Uvideli smo da je sve u redu i da u hramu nema nikoga – započinje otac Željko svoju besedu, koja se može naći na „jutjubu“. Mnoga čuda su se, kaže, dešavala.

Dolazila je devojka koja je punih 15 godina bila u invalidskim kolicima, a nakon svete tajne je prohodala. Pet bezdetetnih porodica je posle posete dobilo potomke – nastavlja on. Ipak, od onih koji su se drznuli da svojom zemaljskom rukom diraju ovu svetinju, rešeni da je ruše, mnogi su nastradali naprasnom smrću, mnogi su se i razboleli.

Jedan od dvojice inženjera koji su projektovali branu, potpisavši da se sruši ova bogomolja, svašta je doživeo. Dve godine pre nego što ću ja otići, došao je u manastir i kupio tamjan, brikete i kadionicu. Stao je na ulaz crkve i prekrstio se, a u tom trenutku eksplodirala mu je kadionica. Uveo sam ga u crkvu i ponudio stolicu da sedne. Rekao mi je da je on projektovao branu i da u to vreme nije znao da se manastir nalazi na tom terenu. Međutim, čak i kada je saznao, nije hteo da povuče svoj potpis sa projekta. Tada su počele da mu se događaju nevolje. Mnogobrojna porodica mu se raspala. Stariji članovi su naprasno umrli.

Razveo se od žene, koja je odvela dvoje dece, a jedno je ostalo sa njim, ali se ozbiljno razbolelo. Zato je došao u manastir za koji je čuo da se u njemu događaju čuda. Hteo je da moli za pomoć. Očitane su mu molitve i on je otišao. Nije se više pojavljivao – završio je ovaj sveštenik.

(Alo)

izvor: alo.rs
 
Top