RTS pretplata i za motorna vozila

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
RTS pretplata i za motorna vozila

Obaveza plaćanja RTV pretplate za prijemnike u motornim vozilima, koja je predviđena Zakonom o radiodifuziji, nikada nije počela da se primenjuje u Srbiji, a procene su da je zbog toga Radio-televizija Srbije (RTS) u gubitku za oko pet miliona evra godišnje.

2507868544d9ecb4764518367456676_orig.jpg


Zakonom se, naime, predviđa da se „pretplata za prijemnik u motornom vozilu plaća godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila“, a iznos pretplate je 1.000 dinara.

U Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, u čijoj je nadležnosti Zakon o radiodifuziji, objašnjavaju za Danas da bi RTS trebalo da pošalje zvaničan dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi zatražili da se počne sa naplatom pretplate za prijemnike u vozilima. Takođe, kako ističu, trebalo bi naložiti i da se pri tehničkom pregledu vozila utvrđuje da li u određenom automobilu postoji radio prijemnik ili ne.

S druge strane, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić ističe za Danas da je za primenu ove zakonske obaveze neophodno da Vlada Srbije donese uredbu kojom će se regulisati metodologija naplate, kao i da je RTS već sedam-osam puta slao dopise da zakon mora dosledno da se poštuje.

- RTS je slao pisma upozorenja da je Vlada dužna da reguliše naplatu pretplate za prijemnike u motornim vozilima. Međutim, stavovi poslednje dve vlade u Srbiji bili su takvi da bi to u vreme krize bio samo dodatni napor za stanovništvo - napominje Tijanić.

U MUP-u, Republičkoj radiodifuznoj agenciji, kao i u Auto-moto savezu Srbije (AMSS), rečeno je da naplata pretplate za vozila nije i njihovoj nadležnosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Radne grupe za izmenu Zakona o radiodifuziji Rade Veljanovski kaže za Danas da bi, prema nekim proračunima, naplata pretplate za prijemnike u vozilima trebalo da donosi javnom servisu oko pet miliona evra godišnje, kao i da je RTS zbog toga dosad ostao bez više od 35 miliona evra.

- Ne znam kako je moguće da RTS nije pokazao interesovanje dosad da se počne sa primenom naplaćivanja pretplate za motorna vozila. Sredstva koja bi mogla tim putem da se dobiju bila bi značajna javnom servisu za finansiranje određenih aktivnosti u cilju kvalitetnijeg programa - objašnjava Veljanovski.

On dodaje da bi trebalo da se prilikom registracije vozila odvoji posebna uplatnica za pretplatu, ali da bi RTS morao da pokrene inicijativu za to i dogovori se sa MUP-om kako bi se počelo sa primenom ove obaveze.

Prema njegovim rečima, izmenama Zakona o radiodifuziji, na kojima se trenutno radi, biće preciznije određena odredba plaćanja pretplate za prijemnike u motornim vozilima.

Danas
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Tijanić: Pretplata zakonska obaveza

Tijanić: Pretplata zakonska obaveza

Izvor: Press

Beograd -- Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da je plaćanje pretplate za radio prijemnike u vozilima zakonska obaveza, ali da uvođenje te mere zavisi od vlade.



18034082384da2c91724712050697476_orig.jpg


„Mi smo više puta slali dopise Vladi u vezi sa tim, ali je ona zauzela stav da bi to u vreme krize bio samo dodatni napor za stanovništvo“, kaže Tijanić.
Prema njegovim rečima, RTS poslednjih godinu dana nije dobio nikakav odgovor od Vlade.
Propisi predviđaju plaćanje RTV pretplate od 1.000 dinara za prijemnike u automobilima.

Zakon o radiodifuziji predviđa da se „pretplata za prijemnik u motornom vozilu plaća godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila".


Potrebno je da se pri tehničkom pregledu vozila prilikom registracije utvrdi da li u njemu postoji prijemnik ili ne, kako bi se utvrdio osnov za naplatu te pretplate. Ova obaveza se do sada se nije primenjivala, jer je pre toga neophodno da Vlada Srbije donese uredbu kojom bi regulisala naplatu.


Stručnjaci procenjuju da je zbog nenaplaćivanja RTV pretplate vozačima koji imaju radio aparate u automobilima Javni servis do sada izgubio više od 35 miliona evra, jer bi godišnja zarada mogla da bude i do pet miliona evra godišnje.

Izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji koje su najavljene biće preciznije određeno plaćanje ove vrste pretplate i otvoriće se mogućnost da vozači ubuduće pri registraciji plaćaju i novu dažbinu.
 
Natrag
Top