RRA u petak o rijaliti skandalima

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
RRA u petak o rijaliti skandalima


Savet Radiodifuzne agencije sutra vanredno zaseda povodom nasilja i skandala u rijaliti-programima, rečeno MONDU u tom telu.


v197983p0.jpg



Javno alkoholisanje, verbalne gadosti i fizičko nasilje...Sve su to stvari koje prate rijaliti emisije “Dvor” i "Parovi", na kanalima Pink i Happy/Košava. I tako već mesecima nacionalne frekvencije služe za propagiranje najnižih strasti uz jedno jedino opravdanje - "to je gledano", "narod to voli"…

Ponašanje jedne folk zvezde
u rijaliti-šou Dvor, a potom i fizički obračun dvojice kolega muzičara u istom programu, posle kojeg je jedan od njih završio u Urgentnom centru, teraju na razmišljanje da li je to "najbolje" što očima i ušima televizijskog gledaoca imaju da ponude tv stanice?

Slično se dešava i u rijaliti-šou "Parovi", gde se alkohol toči u hektolitrima, a nedavno je i u toj emisiji
izbila tuča.

Zar je zaista dovoljno samo staviti oznaku "nije dozvoljeno za mlađe od 18 godina", pa da sve, kao, bude u redu i po propisima i tako koristiti nacionalnu frekvenciju za propagiranje primitivizma? A posle se najveći deo društva čudi kada nam tinejdžeri učestvuju u strašnim izlivima mržnje i nasilja u svakodnevnom životu.


MONDO je kontaktirao Republičku radiodifuznu (RRA) agenciju sa pitanjem šta će uraditi povodom sve češćih primera televizijskog nasilja.
Član Saveta RRA Goran Karadžić rekao je za naš portal da će sutra (petak) u 13 časova biti održana vanredna sednica Saveta tog regulatornog tela, na koju će biti pozvani i predstavnici emitera.

"Svesni smo problema i situacije i ramotrićemo šta se može uraditi da se prekine sa dosadašnjom praksom. Ipak, ja kao član Saveta ne mogu da govorim u ime Saveta pre nego što sednica bude održana", rekao je Karadžić.

PR menadžer Pinka Tatjana Vojtehovski nije želela da prokomentariše dešavanja na Dvoru i vesti o vanrednoj sednici Saveta RRA.


"Objavili smo saopštenje o incidentu. To je sve", rekla je ona.


(MONDO)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
„Dvor” jači od RRA

„Dvor” jači od RRA

Radiodifuzna agencija traži zakonske izmene da bi bez suda izricala novčane kazne i zabranjivala emisije


rra.jpg


Srboljub Bogdanović: Tražimo veća ovlašćenja za RRA Foto Tanjug



Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) doneo je juče, na vanrednoj sednici, odluku da se protiv televizije Pink pokrene prekršajni postupak zbog vulgarnog i agresivnog ponašanja učesnika rijaliti šou programa „Dvor”. Osim predstavnika „ružičaste televizije” ovoj sednici prisustvovali su i predstavnici televizije „Hepi. Naime, tokom ove nedelje gledaoci su u emisijama „Dvor” i „Parovi” mogli da čuju najvulgarnije verbalne i vide fizičke obračune učesnika, ali i da gledaju primitivno ponašanje.
Okidač za pokretanje RRA bio je incident koji se desio 14. februara, kada je muzičar Ivan Fece Firči staklenom flašom pogodio u glavu pevača Miloša Bojanića posle čega je ovaj završio u Urgentnom centru.
Srboljub Bogdanović, portparol RRA, upoznao je novinare sa odlukama Saveta donetim povodom tih događaja. Pre svega emiterima ove dve televizije naloženo je da iz programa izbace sve ono što krši Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašanju.
– Savet RRA zabranio je emiterima svako dalje emitovanje programa koji svojim sadržajem teško ugrožava fizički i mentalni razvoj maloletnika i narušava dostojanstvo ličnosti – izneo je Bogdanović zaključke s vanredne sednice.
Predstavnici pomenutih televizijskih kuća upozoreni su da ne smeju emitovati program koji opravdava ili podstiče nasilje, a da u repriznim terminima emitovanja ovakvih emisija treba da zvučnim signalom sakriju celu rečenicu u kojoj je izgovorena psovka ili uvreda. Od juče, osim oznake da program nije za mlađe od 18 godina, na svakih pet minuta mora ići i upozorenje „da program koji sledi može ugroziti decu i omladinu”. Od nadležnih je zatraženo i da ukinu mogućnost konzumiranja alkoholnih pića i cigareta učesnicima rijaliti programa, jer je to u suprotnosti s Kodeksom ponašanja emitera.
Milomir Marić, predstavnik televizije Hepi, rekao je da je cilj emisije „Parovi” promocija kulturnog ponašanja i lepog oblačenja, a nikako prostakluk.
– Nemili događaji su se jednostavno oteli kontroli. Mi smo se od početka odlučili za lepo ponašanje čak i po cenu gledanosti – naglasio je Marić.
Tatjana Vojtehovski, predstavnica za javnost TV Pink, kazala je da njihova namera nije bila kršenje zakona i obećala da će se televizija Pink truditi da uskladi poslovni interes s pravilima emitovanja televizijskog programa.
Podsećanja radi, pred Savetom RRA televizija Pink pojavljivala se više puta. Tako je još 2009. godine pokrenuta prekršajna prijava zbog emisije „Trenutak istine”, ali sud još nije rekao svoje. Zbog spore procedure Savet će od Ministarstva kulture zatražiti da Narodna skupština u što kraćem roku uputi predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji po hitnom postupku. Tako bi Savet RRA dobio mogućnost da izriče direktne finansijske sankcije za prekršaje zakona koji su u njegovoj nadležnosti, kao i ovlašćenje da izreknu privremenu ili trajnu zabranu emitovanja pojedinih emisija. Prošle godine protiv Pinka pokrenuta je i prekršajna prijava zbog sadržaja emitovanog u okviru rijaliti emisije „Farma”. Isti postupak pokrenut je i protiv televizije Košava zbog emisije „Luda kuća”.

Politika
 
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Voleo bih da se ovakvi rialiti programi vise ne emituju. Ove kazne su samo sminka. Pinku niko nista ne moze. Kad ce da ispitaju imovinu uplakanog pionira baba jule? Servirao je sada novu predstavu. Veliki broj gradjana su zrtve tranzicije, dok su ovakvi olosi najveci profiteri. Nisu svi tajkuni stekli svoje bogastvo svojom sposobnoscu, nego zato sto su lakeji i onog prethodnog a i ovog sadasnjeg rezima. Da li je moguce da je toliki veliki broj ljudi zadivljenim kicastim glamurom pink televizije, debilizmom raznih rialiti programa, dosadnim i plitokoumnim spanskim serijama. Sund i kic je preplavilo drustvo koje se vulgarizuje. Siri se pink ideologija. Koja je poruka ovakvih rilitija? Gaziti preko mrtvih da bi se doslo do uspeha. Pohlepa i grabez ovde postaju vrhunske vrline. Normalan i prirodan biti je retkost. Forsiraju se pogresne vrednosti. Ko da sve sto dolazi iz Evrope je kvalitetno, pa moramo to prihvatiti. Nad Srbijom su se nadvili neki crni oblaci.Opasne njuske i narcisoidni praznoglavci vladaju nama. Igraju se nasim zivotima, sutiraju nam sudbinu.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Epilog tuče Firčija i Bojanića u rialiti serijalu „Dvor”


RRA blago kaznila "Pink", na "Dvoru" nastavili sa sukobima





Izvor: Blic M. Vukelić - M. Radojković | 19. 02. 2011. - 00:02h

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) naložio je na jučerašnjoj sednici televizijama “Pink” i “Hepi” da iz rialiti programa “Dvor” i “Parovi” uklone svaki sadržaj koji “teško ugrožava fizički, mentalni i moralni razvoj maloletnika i narušava dostojanstvo ličnosti”. Iz prilično uopštenog saopštenja koje je Savet izdao nakon sednice kojoj su prisustvovali i predstavnici “Pinka” i “Hepija”, proizlazi da će “Pink” nakon niza scena brutalnog nasilja u “Dvoru” proći sa opomenom i blagim kaznama. Sa druge strane, dok je trajala sednica RRA, u “Dvoru” je izbio nov žestok sukob - tuču Ćeme i Miloša Bojanića sprečili su ostali učesnici.
117165_emisija-02925_f.jpg

Ćemo i Bojanić ponovo u žestokom klinču


U suštini, od “Pinka” je zatraženo da se učesnicima rialiti programa više ne toči alkohol i da se psovke prekrivaju zvučnim signalima, ali konkretne mere sankcionisanja, poput recimo zatamnjenja ekrana, izostale su.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić kaže za “Blic” da je ovo ipak dosad najdirektnije i najozbiljnije saopštenje Saveta od kada on postoji.

“‘Pink’ više ne može da emituje ‘Dvor’ u onom obliku i sa sadržinom s kojom sada emituje. Mi nismo slepi kod očiju i svesni smo da se rijaliti programi emituju u velikom broju zemalja i to jeste jedna televizijska forma koja je prisutna gotovo svuda. Mi nemamo ni zakonsko pravo da ukinemo ‘Dvor’ ili bilo koju drugu emisiju u Srbiji, ali insistiramo da se poštuje zakon. Upozorili smo ih da je po članu zakona zabranjeno emitovati sve ono što oni emituju. Dobili smo uveravanja od kolega sa ‘Pinka’ da će oni promptno reagovati i tokom dana uvesti posebne mere, ali o tome morate da pitate njih. Mi smo od njih dobili uveravanja da će se ono na šta smo mi vrlo opravdano stavili primedbu vrlo brzo promeniti”, kaže Karadžić.

Firči bez komentara

Firči koji je prekjuče izbačen zbog napada na Miloša, od trenutka kada je napustio “Dvor“ nije bio raspoložen da daje izjave, niti se javljao na telefon.
- Firči neće do daljeg davati izjave - rekla je njegova devojka Jasmina Vuksan.

Kao jedno od rešenja probema sve brutalnijih i primitivnijih rialitija u Srbiji mnogi su pozivali na ukidanje i zabranu ovakvih emisija. Zakon, međutim, kaže da RRA nema pravo na takvu meru, iako ima pravo na oduzimanje licenci čitavim televizijama. Drugim rečima, RRA može da zabrani “Pink”, ali ne i “Dvor”.
“Mi tražimo da se promeni zakon”, kaže Karadžić za “Blic”. “Mi želimo da se nama da mogućnost, kao u Bosni i Hercegovini, da reagujemo mnogo efikasnije nego što je to sada slučaj.”


I dok je RRA juče raspravljala o njihovom ponašanju, na “Dvoru” su nastavljeni sukobi. Nakon što je Firči izbačen iz “Dvora” zbog fizičkog napada na Miloša, dvorani su potpuno očajni. Firčijev odlazak dao je Bojaniću vetar u leđa da počne sa psihičkim maltretiranjem svih ostalih. Tako je veče po odlasku njegovog protivnika održao sastanak na kojem je duga dva sata pričao o sebi u superlativu, dok je Firčija i još neke pojedince pokušao da ocrni na najgori mogući način. Miloš je čak, što mu uloga kralja dozvoljava, dvoranima izdao naređenje da se izjasne o nemilom događaju, a kada god bi neko izneo suprotno mišljenje od njegovog, sasekao bi ga u korenu. Svi dvorani su pokušali da mu objasne da je i on kriv za svađu, a kada je Joca rekao da je porodica najsvetija, onda je Miloš izjavio:

- Pa ako jeste, što je onda on (Firči, prim.nov) dirao svoju porodicu - ponovo je počeo Miloš sa navodnim pričama o Firčijevoj sestri zbog koje je Firči prekjuče i poludeo.

Svi su počeli da se bune što ponavlja uvredu, a onda je Ćemo, kome je Miloš inače tokom sastanka rekao mnogo ružnih stvari, skočio i počeo da vređa Miloša. Ostali su pokušavali da ga smire, ali je Ćemo bio toliko besan da je udarao šakom o sto, urlao je i vrištao na sve oko sebe. Svi su se uplašeni razbežali od stola. U sledećem trenutku Ćemo se popeo na sto i delovalo je kao da će se baciti na kralja. Ćemo se nervozno šetkao po stolu i urlao:

- Ti si gladan novca, tebi treba novac. Odričem se svog honorara zbog tebe. Ma daću ti svu svoju zaradu narednih godinu dana, smrdo smrdljivi - vikao je Ćemo, da bi na kraju istrčao iz prostorije.
118045_rra-foto-emil-conkic_kf.jpg



Upozorenje RRA „Pinku” i „Hepiju”


  • Ne smeju emitovati programe koji podstiču nasilje.
  • Moraju da ukinu mogućnost konzumiranja alkoholnih pića i cigareta učesnicima rialiti šou-programa jer je to u suprotnosti sa kodeksom o ponašanju emitera.
  • U bilo kojoj formi repriznog emitovanja rialiti programa zvučnim signalom moraju da sakriju celu rečenicu u kojoj je izgovorena psovka ili uvreda, a ne samo jednu ili dve reči ili čak deo reči, kao do sada.
  • I pored oznake 18, telopom moraju da napišu upozorenje da program koji sledi može ugroziti decu i omladinu i da isto obaveštenje emituje u kajronima na svakih pet minuta.

72231_zabmitrovic02_kf.jpg



Mitrović: Ne izazivamo nasilje

Dešavanja u “Dvoru” u fokusu su Željka Mitrovića, vlasnika “Pinka” koji se oporavlja od aplastične anemije u bolnici u nemačkom gradu Flenzburgu.

- Moram da se oglasim i da kažem da rialiti šou-programi u svetu čine čak četrdeset odsto programa u ukupnoj ponudi. To znači da su to formati koje publika želi i voli da gleda. Mi smo format “Dvor” uradili prema najvećim svetskim standardima koji se tiču rialiti šou-programa. Naši kandidati prošli su razgovore sa psiholozima i uradili brojne testove - kaže Mitrović.

On dodaje da su fizički obračuni zabranjeni.

- Ako do fizičkog obračuna nekih ljudi dođe, to nije zaista stvar za RRA, već za policiju. Ništa što smo mi pripremili u okviru formata “Dvor” ne podstiče ljude na fizičko nasilje, niti na međusobne obračune i svađe - kaže Mitrović.

V. Đ. Đ.
 
Natrag
Top