Roland Garros 2016

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Đere u glavnom žrebu Rolan Garosa
Mladi srpski teniser Laslo Đere prvi put u karijeri će igrati u glavnom žrebu nekog Gren slem turnira, pošto je obezbedio plasman na Rolan Garos.

b92
388392557573decff2bebf187783121_w640.jpg
Getty images
Đere je u trećem kolu kvalifikacija pobedio Čeha Adama Pavlaseka sa 2-1, po setovima 6:2, 3:6, 6:2.

Prethodno, 20-godišnji srpski teniser je je u prvom kolu bio bolji od Švajcarca Marka Kjudinelija, da bi u drugoj rundi slavio protiv Argentinca Nikolasa Kikera.

To znači da će Srbija imati petroicu igrača u glavnom žrebu muškog singla, pošto se Đere pridružio Novaku Đokoviću, Viktoru Troickom, Janku Tipsareviću i Dušanu Lajoviću.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Nadal: Novak je najveći favorit, nisam opsednut 10. titulom
Peti teniser sveta Rafael Nadal samouveren je pred Rolan Garos, turnir koji je do sada u karijeri osvojio devet puta.

Getty Images
“Za razliku od prošle godine, igrao sam dobro pred Pariz i sada mi samo ostaje da nastavim dobro da treniram na Rolan Garosu do početka turnira. Osećam se spremnim, osećao sam se dobro na turnirima, ali svaki meč je opasan i moram da budem oprezan“, rekao je Nadal.

“Najvažnije mi je da igram kako treba – ako je to slučaj, verujem da mogu da se borim sa svima. Pariz je poseban turnira za mene, ali deseta titula nije mi opsesija“, dodao je Španac, koji je u karijeri samo dva puta poražen na Garosu, 2009. godine od Soderlinga i 2015. od Đokovića.

Nadal će biti peti nosilac, što znači da bi Đoković i on ponovo mogli da se sastanu u četvrtfinalu.

“Neki žrebovi bolji du od drugih, ali na kraju krajeva, jedino je važno da si spreman. Đoković je najveći favorit, pošto je broj jedan i u poslednje dve godine igra fenomenalno, pri tom je bio blizu da osvoji Garos nekoliko puta. Takođe, Mari je odigrao tri dobra turnira na šljaci i jedan je od favorita – osim njig, ima još igrača koji mogu da dođu do završnice, nadam se da ću biti među njima“, zaključio je Rafa.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Rolan Garos bez Ivane Jorović
Srpska teniserka Ivana Jorović nije uspela da se plasira u glavni žreb Otvorenog prvenstva Francuske.

1331582598573dc4b81e3f4836223300_w640.JPG
Ona je u poslednjem kolu kvalifikacija u Parizu izgubila od 196. teniserke sveta, Špankinje Sare Soribes Tormo u dva seta, 5:7, 1:6,

Jorovićeva, 156. teniserka sveta, napravila je tri brejka, ali je čak sedam puta izgubila svoj servis pa se neće naći u glavnom žrebu za drugi grend slem turnir u sezoni.

Takmičenje na Rolan Garosu počeće u nedelju u Parizu. Titulu u ženskoj konkurenciji brani Amerikanka Serena Vilijams, a u muškoj Sten Vavrinka iz Švajcarske.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Đoković: Doživite Pariz kroz moje oči
Novak Đoković stigao je u Pariz i najavio svojim pratiocima na Fejsbuku da će i omogućiti da ga vide "kroz njegove oči".
872723616573dbeae097d2687556792_w640.jpg

Foto: Getty Images
Đoković će u Parizu od ponedeljka igrati drugi Gren Slem sezone Rolan Garos, jedini koji nije osvojio u karijeri.

Glavni rivali biće mu devetostruki šampion Rafael Nadal, te drugi teniser sveta Endi Mari, koji ga je prošle sedmice savladao u finalu Mastersa u Rimu.

"Evo me ponovo u Prizu! Rešio sam da i vama koji fizički niste u mogućnosti da budete sa mnom omogućim da doživite Pariz kroz moje oči. Čim budem našao slobodan momenat, uključiću vas u moja dešavanja putem "live video streaminga". Vidimo se uskoro", napisao je Đoković na Fejsbuku.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Monfisa "pokosio" virus, odustaje od Pariza
Francuski teniser Gael Monfis propustiće predstojeći Rolan Garos zbog gripa, saopšteno je u petak.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Monfis, koji je trenutno 14. igrač na ATP listi, bori se sa snažnim virusom zbog čega neće moći da nastupa na drugom Gren slemu sezone, objavili su organizatori.

On je do sada u karijeri 10 puta igrao u Bulonjskoj šumi, a najbolji rezultat ostvario je 2008. godine kada ga je u polufinalu zaustavio Rodžer Federer.

„Žao mi jer je igranje na Rolan Garosu jedan od najvećih ciljeva u mojoj karijeri“, naveo je Monfis.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Sampras: Previše je Novak dobar da ne osvoji RG
Legendarni američki teniser Pit Sampras smatra da Novak Đoković zaslužuje da osvoji Rolan Garos.

1031396940574161ba7474a695437648_w640.jpg
Getty images
Srpski teniser do sada je u Parizu igrao tri finala, ali još uvek nije osvojio trofej, jedini od Gren slemova koji mu nedostaje.

„Veoma je moguće da će Novak ove godine osvojiti Rolan Garos. Ali, nikada ne možete ništa da garantujete. Rafa igra sve bolje i deluje da je vratio samopouzdanje. Konkurencija je na tom mestu velika, ali Novak je toliko dobar“, kaže legendarni Sampras i dodaje:

„Jasno je da je Novak dovoljno dobar da osvoji Rolan Garos. Možda ga nešto zakoči, ali ako ne ove, onda će osvojiti sledeće. On je jednostavno previše dobar da ne osvoji taj turnir u jednom trenutku.“

Sampras je tokom karijere najveće rivalstvo imao sa Andreom Agasijem koga uz Đokovića smatraju najboljim riternerom u istoriji. ’Pistol Pit’ ipak nema dilemu.

„Rekao sam ranije da su Đoković i Agasi najbolji koje sam ikada video kada je u pitanju ritern. Želim to da promenim. Đoković je najbolji u istoriji. To što on radi je neverovatno.“

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Morezmo o raskidu sa Marijem: Neću u detalje, ali...
Nekadašnja francuska teniserka Ameli Morezmo otkrila je zbog čega je prekinula saradnju sa Endijem Marijem.

210027010157415f0881314996636333_w640.jpg
Getty images
Mari i Morezmo ne rade zajedno od Mastersa u Majamiju, a Francuskinja kaže da je Endi kompleksan.

„Ne želim da idem u detalje. Svi su mogli da vide neke stvari koje su se dešavale. Ja nisam više želela da budem u Endijevoj loži. Želela sam da probam nešto drugo. Endi je kompleksan. Na terenu on može da bude suprotno od onoga što je u životu. To može da bude problem. Ja sam tu bila da pomognem. Imala sam osećaj da više ne mogu da pomognem. Od Australijan opena smo proveli veoma malo vremena zajedno“, rekla je Morezmo.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Kirjos: Nema šanse da u 30. idalje igram tenis
Kontroverzni australijski teniser Nik Kirjos kaže da sigurno neće više igrati tenis kada bude imao 30 godina.

851921357416b4d4e122712704616_w640.jpg
Getty images
Kirjos ima 21 godinu i jedan je od najtalentovanijih igrača. Trenutno je 19. na svetu što je i njegov najbolji plasman u karijeri.

„Ne postoji šansa da će Nik Kirjos igrati tenis kada bude imao 30 godina. Nema šanse. Ne znam koliko će mi trajati karijera, ali što se mene tiče postoji mnogo stvari na ovom svetu pored tenisa. Tenis u 30. godini? Ne, molim vas“, kaže problematični Australijanac grčkog porekla.

On je kao mali uporedo trenirao košarku i tenis, ali se odlučio za reket.

„Kada sam imao 14 godina morao sam da se odlučim. Moji roditelji su me snažno navodili da igram tenis. Verovatno su mislili da ću lakše uspeti u tenisu. Definitivno sam mnogo više voleo košarku. Ali, izgleda da nije loše ispalo.“

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Kurijer: Ako Novak želi da bude najveći, mora do Garosa
Džim Kurijer smatra da je Novak Đoković na putu da postane najbolji igrač svih vremena, ali ističe da mora da osvoji Rolan Garos da bi uspeo u tome.

NĐ | subota 21.05.2016. | 08:30
Komentari 120
906320153574001629e5aa994876965_w640.jpg

Getty Images
"Definitivno mu je potreban, u to nema sumnje. U suprotnom, ne bi bio smatran najboljim igračem svih vremena, što svakako ima šansu da postane", kaže Kurijer, bivši prvi reket sveta i četvorostruki Gren slem šampion

Najbolji igrač i sportista planete pohod na jedini od četiri najveća turnira koji mu nedostaje započinje protiv Jen-Hsun Lua, a detaljnu analizu žreba pročitajte u tekstu našeg Saše Ozma.

"Prošle godine je ovde poražen od Stana Vavrinke u finalu, a mislim, ako se ne varam, da je već na drugom treningu na Vimbldonu izabrao Švajcarca za sparing partnera – upavo zbog spomenutog poraza. Rekao sam mu tada – 'Novače, to je bila šljaka, ovo je trava. Ovo je drugi turnir i moraš da vežbaš sa čovekom koji ti je naneo tako težak poraz'. On je uradio tačno to, a kada su završili trening šalili su se na temu pariskog finala i to je bilo to. Pariz je bio gotov, ali je morao da nađe način da to prebrodi. Kako bi to učinio, morao je da se suoči sa svojim 'demonom'. Da priča o tome, da se bori jer ne može da pobegne", dodao je Amerikanac.

Srbin je jedan od najuspešnijih igrača ikada kada je šljaka u pitanju, sa 79,7 odsto pobeda – što je peti najbolji učinak za igrače iz Open ere koji su odigrali barem 200 mečeva.

"Mislim da je previše puta isticao u javnosti koliko mu znači osvajanje turnira u Bulonjskoj šumi. S druge strane, jedna od najvećih snaga Rafaela Nadala jeste to što njegovo razmišljanje ide od poena do poena, ne zamarajući se previše mislima o kompletnom turniru. Za razliku od njega i Rodžera, Novak je po mišljenju nešto emotivniji momak, pa verujem da se na neki način 'hrani' takvim pričama i iz njih izvlači energiju. Iskren je i veruje sebi, ali nije to baš uvek dobro", otkrio je Boris Beker.

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.513
Navratilova: Novak osvaja RG, osim ako...
Legendarna Martina Navratilova smatra da će Novak Đoković osvojiti Rolan Garos ove godine.

1349185630573f36cddd5b2517073650_w640.jpg
Beta/AP
Nekada najbolja igračica sveta i u singlu i u dublu veruje da Endi Mari ne može da pobedi prvog igrača sveta kada su u pitanju dueli na tri dobijena seta.

Đoković je prošle godine bio an dva seta od titule, ali je poražen od Stana Vavrinke koji je odigrao najbolji meč u karijeri.

„Mislim da će Novak osvojiti, zaista verujem u to. Priznajem, to sam mislila i prošle godine, a on je naišao na Vavrinku koji je odigrao van pameti. To je bio jedini razlog zbog kojeg Novak nije slavio. Vavrinka je igrao za 10, a Novak možda za 8. Većina kada igra za 9 ili 10 ne pobeđuje Novaka. Jednostavno, potrebno je da odigrate najbolji meč u karijeri kao što je Vavrinka uradio“, kaže Navratilova.

Mnogi sada ističu da bi i endi Mari mogao da napadne trofej u Parizu s obzirom da igra sve bolje na šljaci.

„Mislim da Endi ima bolju šansu na travi nego na šljaci. Novak se kreće neverovatno, sve vraća. Lakše je doći u napadačku poziciju na travi nego na šljaci, ma koliko da je trava spora. Na šljaci, Novak jednostavno ne promašuje i ima mnogo vremena da dođe do loptice. Endi igra sjajno, samo je pitanje da li može da igra tako u kontinuitetu. Kada igra svoj najbolji tenis može da pobedi Novaka, ali teško je zadržati taj nivo, posebno na tri dobijena seta na šljaci.“

Natrag