Rolan Garos 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
RG: Troicki propustio šansu karijere

RG: Troicki propustio šansu karijere


Kakva šteta... Viktor Troicki bio je dva poena "daleko" od pobede nad Endijem Marejem i plasmana u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je tamo otišao Škot!

v207774p0.jpg



Kakvu šansu je propustio Viktor Troicki u utorak popodne na Suzan Leglen stadionu u Parizu...

Velika šteta što je propustio verovatno šansu dosadašnjeg toka karijere!


Naš teniser imao je u petom, odlučujućem setu vođstvo od 5:3 i 30:0 na svoj servis, bio je dva peona daleko od plasmana u četvrtfinale Rolan Garosa i duela sa Huanom Inasijom Čelom, koji nije ni nosilac, ali mu se tada "stegla ruka", pa je Škot pronašao izlaz iz naizgled bezizlazne situacije.


Dobio je naredna četiri gema i prošao dalje...


Posle skoro četiri sata tenisa u Parizu, raspoređenih u dva dana -
6:4, 6:4, 3:6, 2:6, 5:7.

Četvrti i petnaesti nosilac nastavili su u utorak malo posle 14 časova poslednji meč osmine finala Rolan Garosa, nakon što su dan ranije morali da prekinu pri rezultatu
2:2 u setovima zbog mraka.

Posle dva gema u kojima je spašavao brejk lopte Mareja, Srbin je prvi napravio brejk i potom "potvrdom" na svoj servis poveo sa velikih 5:2. Marej je tada realizovao svoj servis gem, pa je Troicki pri rezultatu 5:3 imao servis za četvrtfinale i dobro je počeo, poveo je 30:0... Tada, suočen sa najvećim uspehom u karijeri na gren slem turnirima, gde pre 110. Rolan Garosa nije prošao ni treće kolo, Troicki je počeo da greši i dozvolio Škotu da napravi dva brejka u nizu, zabeleži pobedu na volšeban način.


Pobednik ovog duela igraće u četvrtfinalu protiv Argentinca Huana Inasija Čele, koji je u osmini finala izbacio kvalifikanta Aleandra Falju iz Kolumbije. Ovaj podatak dodatno opterećuje Troickog, koji bi svakako bio favorit za plasman u polufinale, gde bi se potom sastao sa (1) Rafaelom Nadalom ili (5) Robinom Soderlingom.



v207774p1.jpg



No, pokazalo se ispravnim ono što danas govore mnogi bivši teniski asovi, a to je ocena da je najveća razlika u Top 20 grupi igrača na ATP listi u mentalnoj snazi i smirenosti u najvažnijim poenima. Veterani će vam reći da im je tehnika približno ista, da neko ima bolji forhend, neko servis, neko precizniji bekhend, ali da je tenis sport u kojem nije bitno koliko ste poena osvojili, već kako ste ih rasporedili i kako ste odigrali one najbitnije.

Upravo na tom polju danas je pao Troicki, čija se igra bitno menjala od napadačke, ka defanzivnoj, kako se pobeda približavala. Naš as danas nije uspeo isto staloženo da odigra prvi i poslednji gem nastavka maratona od ponedeljka, kada je od 2:0 u setovima, dozvolio protivniku da stigne do 2:2 i izbori majstoricu.


Ona je zbog mraka odigrana dan kasnije, kada su obojica bila odmorna i kada su i Srbin i Škot prevrteli film od prethodnog dana. Delovalo je kao da će Troicki imati prednost, jer Marej navodno važi za tenisera koji "kasno pali" i koji loše igra prvi set, ali se ispostavilo da je Škot bio zagrejan za tenis od prvog poena.


U prvom, trećem i sedmom gemu petog seta, svaki put na servis Troickog, Marej je imao brejk lopte, a u devetom gemu je i vratio brejk, odnosno spasao sebe eliminacije. Od tog trenutka, četvrti teniser sveta potpuno je preuzeo inicijativu u duelu, vodio je poene, igrao ispred osnovne linije, dok je Viktor bio duboko u defanzivi i epilog je već opisan.


Posle tri duela sa Marejem, u kojima nije osvojio ni set, Troicki je na Rolan Garosu bio nadomak pobede, ali će morati da sačeka neku novu priliku. Do tada, nadamo se, da će mu ovaj poraz poslužiti kao lekcija u teniskom sazrevanju na putu ka Top 10 grupi igrača, ka kojoj iz sezone u sezonu stremi i bliži joj se...


Marej je poslednji teniser koji se plasirao u četvrtfinale, iako je jedan polufinalista već poznat, a to je Novak Đoković, kojem je bez borbe, zbog povrede, predao Fabio Fonjini.


PAROVI ČETVRTFINALA:


(1) Rafael Nadal - (5) Robin Soderling

(4) Endi Marej - Huan Inasio Čela
---------------------------------------------------------------------------------------
(3) Rodžer Federer - (6) Gael Monfis
(2) Novak Đoković - Fabio Fonjini, prolaz Đokovića bez borbe

(MONDO, foto: AP)


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
RG: Imamo "Veliku četvorku", ko će u finale?!

RG: Imamo "Veliku četvorku", ko će u finale?!



Prvi put od 2006. godine, u polufinalu Rolan Garosa su prvi, drugi, treći i četvrti nosilac. Sastaće se Nadal - Marej i Federer - Đoković. To se na US Openu nije dogodilo od 1992. godine ANKETA: Šta mislite, ko će u finale?

v207903p0.jpg



Prvi, drugi, treći i četvrti.

Svi u polufinalu!

To se na Rolan Garosu nije dogodilo od 2006. godine, kada su u polufinalu igrali (1) Rodžer Federer - (3) David Nalbandijan i (2) Rafael Nadal - (4) Nikolaj Davidenko.

Posle odigranih četvrtfinalnih duela u sredu, došlo se do toga da će se u petak za finale drugog gren slema sezona boriti (1) Rafael Nadal - (4) Endi Marej i (2) Novak Đoković - (3) Rodžer Federer.

Nadal je u četvrtfinalu pobedio (5) Robina Soderlinga u reprizi prošlogodišnjeg finala. Ponovo je bilo 3:0 za Španca (6:4, 6:1, 7:6), koji je tako nastavio da se sveti Šveđaninu za do sada jedini poraz na Rolan Garosu u karijeri. Nadal je osvojio četiri titule u Parizu, pre nego je 2009. godine u četvrfinalu izgubio od Soderlinga, sa kojim ima veliki i prljav rivalitet još od međusobnih prozivki i imitacija na Vimbldonu pre nekoliko sezona.



v207903p1.jpg



Soderling je tako, na kratko uspeo da zaustavi Nadala na putu ka petoj uzastopnoj tituli, što je iskoristio Rodžer Federer u finalu i pobedom nad Šveđaninom došao do prvog Rolan Garosa u karijeri i tako stigao do prestižne titule koja se zove - Karijera gren slem (osvojen Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open).

Pre Federera, to je uspelo samo Rodu Lejveru, Andre Agasiju, a posle još Rafaelu Nadalu. Ovo važi samo za Open eru od 1968. godine. Do danas, niko nije uspeo da osvoji sva četiri gren slema u jednoj sezoni, tri da...

Već naredne godine, 2010, Nadal je vratio titulu na Rolan Garosu pobedom nad Soderlingom u finalu. Ovog puta, Soderling je bio ravnopravan rival Nadalu, s kojim je pre početka meča imao skor 2:5, samo u trećem setu, koji je ušao u taj-brejk, ali je u njemu Španac pregazio protivnika - 7:3.

Na kraju, izgubio je teniser koji je napravio 42 neiznuđene greške u tri seta, a dalje otišao onaj koji je imao 14 neiznuđenih grešaka.



v207903p2.jpg



Nadal će se u borbi za finale sastati sa četvrtim nosiocem Endijem Marejem, koji je posle posrtanja i dizanja "iz mrtvih" u osmini finala protiv Viktora Troickog (od 0:2 u setovima do 3:2, uz rezultat 5:3 i 30:0 za Troickog na svoj servis u petom setu), bez problema dobio Huana Inasija Čelu u četvrtfinalu.

Bilo je 3:0, po setovima 7:6, 7:5, 6:2. Argentinac je u prvom setu servirao za vođstvo pri rezultatu 5:4, ali je dopustio Škotu da napravi brejk i potom ga dobije "sa nulom", za prvi plasman u polufinale Rolan Garosa u karijeri. Marej i Nadal su se do sada sastajali 14 puta, a Španac vodi 10:4.

U drugom polufinalu, sastaće se Rodžer Federer i Novak Đoković. To će biti njihov 23. meč, a Švajcarac vodi 13:9, uz podatak da je Đoković dobio sva tri meča ove sezone protiv starog rivala. To će biti veoma specifičan meč za oba tenisera, jer će pobeda Đokovića značiti da će naš as od ponedeljka, bez obzira na ishod finala, biti novi prvi teniser sveta, kao i da će izjednačiti rekord Džona Mekenroa od 42 uzastopne pobede od starta sezone.


v207903p3.jpg



S druge strane, pomalo zaboravljeni Federer, koji igra sjajno na ovogodišnjem Rolan Garosu, imaće priliku da dokaže da nije "gotov" i da bude prvi koji će pobediti Đokovića ove sezone.

Federer je u polufinale prošao u utorak ubedljivom pobedom nad (9) Gaelom Monfisom (6:4, 6:3, 7:6), a Đoković još ranije, kada je Fabio Fonjini objavio da zbog povrede zadobijene u osmini finala neće moći da izađe Srbinu na megdan. Na taj način, namerno ili ne, odbivši da bar pokuša da se bori, Italijan je uskratio Đokoviću mogućnost da već protiv Federera u polufinalu nadmaši rekord Mekenroa, već će mu za to biti potreban trijumf na Rolan Garosu, osmi u osam turnira ove sezone.

Kada smo već pomenuli 2006. godinu, kada su poslednji put na Rolan Garosu igrali prvi, drugi, treći i četvrti nosilac u polufinalu, zanimljivo je reći i kada se to poslednji put dogodilo na ostalim gren slemovima. Na Australijan openu to se nije dogodilo još od 2005. godine, kada su se u polufinalu sastali (1) Rodžer Federer - (4) Marat Safin i (2) Endi Rodik - (3) Lejton Hjuit.


v207903p4.jpg



Na Vimbldonu se takav rasplet čeka od 1995. godine, kada su se sastali (1) Andre Agasi - (3) Boris Beker i (2) Pit Sampras - (4) Goran Ivanišević, a tri puta od tada u polufinale "upadao" je neko ispod četvrtog mesta, prošle sezone Federeru, Nadalu i Mareju pridružio se Tomaš Berdih i to pobedom nad Đokovićem, 2007. godine, "četvorku" je razbio Rišar Gaske, koji se borio za finale u društvu Federera, Nadala i Đokovića, a 1999. godine u polufinale ušao je Tim Henman...

Najduže, na ulazak prve četvorice u polufinale čeka se na US Openu, gde se to nije dogodilo od 1992. godine. Tada su se sastali (1) Džim Kurijer - (3) Pit Sampras i (2) Štefan Edberg - (4) Majkl Čeng.


( MONDO )
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
RG: Ziki dva puta na terenu


Izvor: B92

Srpski teniser Nenad Zimonjić u četvrtak će igrati dva meča na Rolan Garosu, prvo u dublu, a potom u miksu.
16125964294db40a0b1b03c525475058_orig.jpg
Zimonjića prvo na terenu „Suzan Lenglen“ u paru sa Francuzem Mikaelom Ljodrom očekuje polufinale takmičenja u dublu protiv Kanađanina Danijela Nestora i Maksa Mirnjija iz Belorusije.
Taj meč je drugi na tom terenu i mogao bi da počne oko 12.30 časova.
Zimonjića i Slovenku Katarinu Srebotnik potom očekuje finale miksa protiv Australijanke Kejsi Delakve i Skota Lipskija iz Sjedinjenih Država. Taj meč je treći i ujedno poslednji na terenu „Filip Šatrije“.

Na Centralnom terenu od 14 časova prvo polufnale u konkurenciji teniserki igraju Kineskinja Na Li i Marija Šarapova iz Rusije. Potom na teren izlaze domaća teniserka Marion Bartoli i aktuelna šampionka Frančeska Skjavone iz Italije, pre nego što red dođe na Zimonjića i Srebotnikovu.

Pored Zimonjića, u četvrtak će igrati i dvoje srpskih juniora. Nataliju Kostić očekuje duel četvrtfinala protiv Portorikanke Monike Puig, dok će protivnik Mikija Jankovića u istoj rundi takmičenja biti Hrvat Mate Delić. Janković će igrati i četvrtfinale u konkurenciji parova sa Dimitarom Kuzmanovim iz Bugarske protiv Španaca Aksela Alvaresa Ljamasa i Oriola Roka Batalje.

Dodato posle 11 Sati 45 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Na Li i Skijavone za titulu

Izvor: B92

Aktuelna šampionka Frančeska Skjavone i Kineskinja Na Li igraće u finalu ovogodišnjeg Rolan Garosa.
19334506274de79a4593721380513084_orig.jpg

Beta​
Na Li je u polufinalu pobedila Mariju Šarapovu iz Rusije sa 6:4, 7:5, dok je Skjavone slavila protiv domaće teniserke Marion Bartoli sa 6:3, 6:3.
Finale drugog Gren slema sezone na programu je u subotu.
Posle pobede nad Šarapovom Na Li je postala prva teniserka iz svoje zemlje koja je došla do finala drugog Gren slema sezone, a ujedno će sledeće nedelje prvi put u karijeri bidi među pet najboljih igračica sveta.

Prvi polufinalni duel u Parizu obeležile su brojne greške, ali je Na Li bila ta koja je gotovo sve vreme držala kontrolu. Na kraju je trijumfovala posle jednog sata i 48 minuta posle desete dvostruke servis greške Šarapove.

U drugom polufinalu, Skjavone je dominirala prvim setom, potom je Francuskinja preuzela kontrolu, ali je aktuelna šampionka uspela da se vrati i dođe do drugog finala zaredom u Parizu posle sat i po vremena igre. Zanimljivo je da Italijanka od meča u kojem je došla do prve i za sada jedine Gren slem titule u karijeri nije igrala ni u jednom finalu.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
RG: Šesto finale za Nadala

Izvor: B92

Španac Rafael Nadal prvi je finalista Rolan Garosa.
3439899114de9001b19915390338728_orig.jpg

Beta​
Nadal je u prvom polufinalnom duelu na drugom Gren slemu sezone pobedio Endija Marija iz Velike Britanije sa 6:4, 7:5, 6:4, posle tri sata i 17 minuta.
Trenutno najbolji teniser sveta za svoju šestu titulu u Parizu boriće se u nedelju sa boljim iz susreta između Novaka Đokovića i Švajcarca Rodžera Federera.
Nadal je protiv Marija odigrao taman koliko mu je bilo potrebno za trijumf. Sve vreme je držao kontrolu u meču i Britancu nijednog trenutka nije dozvolio da se vrati i pokuša da preokrene. U svakom od setova španskom teniseru je bio potreban jedan brejk da bi se odvojio, a Mari, čak i kada je imao prilike, nije uspeo da ih realizuje.

Prvi reket sveta je tako došao do svog šestog finala na Rolan Garosu, a svih prethodnih pet je završavao kao pobednik. U poslednjih šest sezona Nadal jedino nije uspeo da dođe do finala pre dve godine, kada ga je u osmini finala eliminisao Šveđanin Robin Soderling. Španac mu se, ipak, osvetio godinu dana kasnije, kada je po peti put slavio u Parizu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
RG: Nadal odbranio titulu i "broj jedan"!

RG: Nadal odbranio titulu i "broj jedan"!



Rafael Nadal pobedio je Rodžera Federera u finalu Rolan Garosa - 7:5, 7:6 (7:3), 5:7, 6:1 - i time sprečio Novaka Đokovića da ga smeni na vrhu ATP liste.

v208233p0.jpg



Nikada teže Nadal nije došao do finala Otvorenog prvenstva Francuske (izgubio ukupno 77 gemova, u odnosu na 41 prilikom trijumfa 2008).

Umalo je ispao od Džona Iznera u prvom kolu, zatim davao izjave kako ne igra dovoljno dobro da osvoji turnir... Pa, ipak ga je osvojio.


I to po šesti put u karijeri - šesti put za samo sedam godina! - čime se izjednačio sa Šveđaninom Bjernom Borgom.


Nastavio je Španac dominaciju u okršajima sa Federerom - 17:8 ukupno u međusobnim mečevima, 6:2 u finalima grend slem turnira, uz još jednu pobedu pride u polufinalu Rolan Garosa 2005...


U finalima na pariskoj šljaci je 4:0, mada je ovog puta Rodžer bio konkurentniji nego ikada.


Ipak, za pobedu je morao da uradi više. Ostao je na 16 trofeja osvojenih na četiri najznačajnija turnira, dok je Nadal stigao do jubilarnog, desetog.


Osim Rolan Garosa, ima dva Vimbldona (2008, 2010), po jedan Australijan open (2009) i US open (2010). Izgubio je samo dva grend slem finala - 2006. i 2007. na Vimbldonu, naravno od Federera!


PRVI SET


Nije Nadal izgledao dobro u uvodnim gemovima nedeljnog meča. Videlo se jasno da je pod tremom i da nije siguran u sebe kao nekada, što i nije čudo posle samo jedne titule na šljaci ove sezone (Barselona).


Bez obzira na to, dokazao je da je i dalje veliki šampion. Ako je neko u to sumnjao...



v208233p1.jpg



Uzeo je prvi set i popločao sebi put ka pobedi, iako je Federer vodio rezultatom 5:2 i, činilo se, kontrolisao događaje na terenu.

A, kada Nadal na grend slem turniru dobije prvi set, učinak mu je neverovatnih 117:1, sada već 118:1! Jedini koji ga je pobedio posle 0:1 bio je David Ferer na US openu 2007.


Federer je nastavio tamo gde je stao u polufinalu sa Đokovićem. Od prvog poena je zaigrao agresivno i uz vrlo malo prolivenog znoja poveo sa 3:0.


To vođstvo je održao posle naredna dva gema na svoj servis (4:1, 5:2), ali je posustao kada je trebalo da dovrši set - kao Novak protiv njega dva dana ranije.


Imao je 30:15, Nadal je preokrenuo na 30:40 i stigao do brejk lopte, koju je iskoristio kada je Federer loše reagovao na njegovu forhend paralelu iz trka i relativno lak volej poslao u mrežu - 4:5.


Bio je to početak velikog preokreta, pošto je Nadal odjednom postao dominantan, uzevši i naredna tri gema - 7:5.


DRUGI SET


Kako je Rafa završio prvi, tako je počeo drugi set - odmah brejk, 2:0, 3:1...


Imao je čak tri prilike da još jednom oduzme servis protivniku, što bi praktično bilo 2:0 u setovima, ali je Rodžer konačno izašao iz krize, sačuvao svoj servis (3:2) i zatim napravio brejk za izjednačenje na 4:4!


Međutim, nije uzdrmao Majorčanina, koji je propustio dve vezane lopte za 5:4, ali je ubitačnim forhendima naterao Federera da veže neiznuđene greške iz bekhenda i ponovo zapadne u bitan zaostatak.


Nadal je u narednom gemu mogao da osvoji set i priđe na korak desetoj grend slem tituli, ali je kod 40:30 počela kiša. On je napravio grešku (40:40) i dok su se na tribinama otvarali kišobrani, krenuo ka svojoj klupi. Federer ga je podržao u nameri da prekinu meč i sudija nije imao kud...


Meč je nastavljen nakon desetak minuta. Švajcarac je prvo reternirao u aut, zatim agresivnom igrom spasio i drugu set loptu, pa diktiranjem tempa sa osnovne linije obezbedio brejk loptu za 5:5 i dramatičan finiš seta.


Nadal je reagovao na najgori mogući način, nekontrolisano je odigrao forhend i poslao lopticu nebu pod oblake...



v208233p2.jpg



Činilo se da je to gem koji će mnogo toga promeniti, jer je Federer bez izgubljenog poena uzeo gem na svoj servis i obezbedio najmanje "taj-brejk". Mada je izgubio osam poena zaredom, branilac titule nije paničio, bez drame je izjednačio na 6:6.

Švajcarac je opet ušao u seriju grešaka. Blagu nervozu zbog toga preneo je u odlučujući gem, čime je omogućio Nadalu da povede sa 4:0.


Uspeo je da nakratko da dođe do daha (4:2), a zatim lošim reternom na drugi servis (5:2) i mlakim smečom dok je još mogao nešto da uradi (6:2) prokockao poslednju realnu šansu da se vrati u meč.


TREĆI SET


Igralo se "gem za gem" do Nadalovog vođstva od 3:2. Zatim se dogodilo nešto što se retko viđa u tenisu uopšte, a kamoli u duelima dvojice velikana "belog sporta" - razmenili su brejkove bez izgubljenog poena!


Prvo je Nadal povisio na 4:2, imao šansu da dobro odserviranim gemom priđe na jedan mali korak od trijumfa, ali mu se Federer revanširao istom merom. Potpomognut jednom greškom Nadala na mreži (za 0:30), uzeo je sva četiri poena na rivalov servis i vratio stvari na početak - 4:3, ubrzo posle toga i 4:4!


Time je inicijativa prešla na stranu švajcarskog tenisera, koji je posle 5:5 odigrao možda i dva najbolja gema u meču. Nijedan nesiguran udarac, odlično kretanje, odlične kombinacije, superiorna tehnika i preciznost u isto vreme...


Lako je oduzeo servis Nadalu, preokrenuo na 6:5, nakon čega mu nije dao ni promil šansi da uzvrati.


Statistika ovog seta pokazala je šta je ključni element za Rodžera, pored "miksovanja" igre i odabira pravog trenutka za napad - sveo je neiznuđene greške u ravnotežu (7:8), pošto je u prvom (16:10) i naročito drugom setu (23:7) previše "častio" Nadala.


ČETVRTI SET


Ključni gem u ovom delu meča bio je - prvi.


Federer je izborio tri vezane brejk lopte (0:40), ali ih je Nadal sve odbranio i potom sa još dva poena sačuvao svoj servis. I nije to uradio zahvaljujući greškama Federera, nego svojim odličnim potezima, kada je to bilo najpotrebnije.


Švajcarac je potom izjednačio na 1:1, ali je poklekao već u narednom servis gemu. Nadal je odbranom u svom stilu stigao do 0:30, a Federer se nadovezao jedinom dvostrukom servis greškom... 3:1!


U toj fazi meča Nadalu nije bilo potrebno ništa više. Bilo je jasno da će se dinamika meča teško promeniti.


Pri vođstvu od 4:1 i 30:30 imao je i sreću da u visokom luku vrati Rodžerov smeč tačno na osnovnu liniju, što je bio uvod u drugi brejk četvrtog seta i konačnu odluku.


Pomenuli smo važnost neiznuđenih grešaka... U četvrtom setu ih je šampion imao samo dve, a Federer deset. Odnos 27:56 na nivou čitavog meča morao je da se odrazi na rezultat.


(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top