Roćen se povlači sa funkcije šefa crnogorske diplomatije

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Roćen se povlači sa funkcije šefa crnogorske diplomatije











Izvor:
Blic.rs







Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Milan Roćen izjavio je danas da je odlučio da se povuče sa te funkcije.


244374_milan-rocen-foto02-fonet-fonetepa_f.jpg



"Smatram da je pravi trenutak otići posle svih spoljno-političkih uspeha koje je Crna Gora ostvarila, posebno sada nakon što su otvoreni pristupni pregovori sa Evropskom unijom i nakon što je Crna Gora, posle samita NATO-a u Čikagu, praktično na pragu ulaska u Alijansu" , rekao je Roćen.

Upitan da li je o odluci već informisao premijera Igora Lukšić, on je rekao da će njegova odluka o napuštanju državne funkcije vrlo brzo ući u zvaničnu proceduru.

Na pitanje da li se već zna njegov naslednik na dužnosti šefa diplomatije, Roćen je "Pobjedi" kazao da očekuje da to bude svakako profesionalni diplomata kao što je i on sam bio .

Roćen je prvi šef crnogorske diplomatije nakon što je ta zemlja 2006. stekla državne nezavisnost.

Pre te funkcije godinama je bio glavni politički savetnik Mila Djukanovića, dok je on obavljao dužnosti premijera i predsednika države.

Roćen je od 2003 do 2006. godine obavljao dužnost ambasadora nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore u Ruskoj federaciji.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Lukšić: Roćenov naslednik za nekoliko sedmica









Izvor:
Blic.rs









Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je danas da će novi ministar inostranih poslova te države biti poznat za nekoliko sedmica, dodajući da bi bilo dobro da na to mesto bude imenovan profesionalni diplomata.


221358_igor-luksic-foto-fonet_f.jpg



On je zahvalio Milanu Roćenu na svemu što je uradio za Crnu Goru kao šef njene diplomatije.

Roćen je u ponedeljak kazao da je odlučio da se povuče sa funkcije ministra inostranih poslova i evropskih integracija, ali nije naveo razloge za taj čin.


Lukšić je novinarima u Budvi kazao da će, u narednih nekoliko sedmica, nakon razgovora unutar vladajuće koalicije, biti imenovan novi ministar inostranih poslova.


Navodeći da treba sačekati da Roćen i formalno podnese ostavku, crnogorski premijer je kazao da mu se čini da bi bilo dobro da na to mesto bude imenovan profesionalni diplomata.


"Mislim da bi to dodatno odavalo utisak ozbiljnosti naše države. To, ipak, zavisi od usaglašavanja unutar vladajuće koalicije, ali verujem da ćemo taj posao završiti u nekoliko narednih sedmica", kazao je Lukšić.

Premijer je ocenio da je Roćen šest godina na mestu ministra svojim radom ozbiljno doprineo ostvarenju spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, navodeći da je u njemu imao vrednog i posvećenog saradnika.

Roćen je prvi šef crnogorske diplomatije pošto je ta zemlja 2006. stekla državnu nezavisnost.

Pre te funkcije godinama je bio glavni politički savetnik Mila Đukanovića, dok je on obavljao dužnosti premijera i predsednika države.


Roćen je od 2003. do 2006. godine obavljao dužnost ambasadora nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore u Rusiji.
 
Natrag
Top