Roćen: CG preuzela evropsku palicu

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Roćen: CG preuzela evropsku palicu[/h]B92

Podgorica -- Milan Roćen smatra da je EU Crnu Goru prepoznala kao najuspešniju na Zapadnom Balkanu i ocenio da je u regionu Podgorica preuzela evropsku palicu od Hrvatske.

4815047754ef2e391158f6223352327_orig.jpg


"Ono što je najvažnije za Crnu Goru i za sve nas na Zapadnom Balkanu jeste da EU ostaje privržena politici proširenja. Zaista mi je drago što je Crna Gora prepoznata kao najuspešnija zemlja na Zapadnom Balkanu, koja je praktično preuzela evropsku palicu od Hrvatske'', rekao je crnogorski šef diplomatije.

Iako je Evropski savet 9. decembra odložio odluku o dodeljivanju datuma za početak pregovora za jun, uz obavezu da se sprovedu neophodne reforme, Roćen je u novogodišnjem intervjuu za "Glas Amerike" kazao da "nema toga u Crnoj Gori ko nije zadovoljan takvom odlukom".

Pozitivna preporuka Evropske komisije i odluka Evropskog saveta 9. decembra, po njegovim rečima, priznanje su Crnoj Gori i "dokaz da je prepoznata jasna politička volja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, za izgradnju efikasnih državnih institucija, za usklađivanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom".

"To je zaista veliki uspeh. Za nas je najvažnije da je Evropski savet potvrdio preporuku Evropske komisije, da je na pravi način vrednovao sve ono što je Crna Gora učinila na planu sprovođenja sedam ključnih prioriteta. Sa ove kratke distance, to čak izgleda kao nemoguća misija, imajući u vidu okolnosti u kojima je ta odluka donesena i probleme sa kojima se EU danas suočava", poručio je Roćen.

On je kazao da ne postoje dodatni uslovi za Crnu Goru i da će uskoro biti započet rad na realizaciji obaveza u poglavljima koja se tiču vladavine prava.

"Za Crnu Goru je daleko važniji datum početka, nego datum završetka pregovora, važniji je proces izgradnje demokratske države i društva, nego krajnji cilj koji će doći sam po sebi", zaključio je Roćen.




 
Natrag
Top