Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Roberta Flack

roberta flack 21.jpg
Roberta Flack rođena je 10. veljače 1937. au Ashvilleu, sjeverna Carolina. Od malih nogu počela je učiti klavir i razvila se u izvrsnu pjevačicu; bila je spremna posvetiti se različitim vrstama glazbe. Napustila je gimnaziju da bi se upisala na sveučilište Harvard u Washingtonu gde je diplomirala glazbu i odgoj, da bi se početkom šezdesetih godina posvetila nastavničkom poslu u jednoj odjeljenoj crnačkoj školi u severnoj Carolini. Vratila se u Washington i uzela nekoliko nastavničkih službi, a povremeno je radila i kao pratilac opernih pjevača u restoranu Tivoli, te režirala jednu amatersku izvedbu „Aide“.

U svibnju 1967. dobila je stalni angažman u Mr Henry’s Pubu u Washingtonu, a prihvatajući i druge poslove u noćnim klubovima došla je u priliku da napusti nastavnički posao i postane vrlo poznata i cijenjena u lokalnim razmejarama. Godine 1969. potpisala je za Atlantic records.

Njen prvi album First Take objavljen je potkraj te godine i odmah je izazvao zanimanje. Sve se bolje prodavao dok je s njega „skinut“ singl First Time i Ever Saw Your Face, 1972. izbio na vrh američkih ljestvica, pretežno kao uvrštenja u glazbu filma „Play Misty For Me“.

Album Chapter 2 povećao je njen ugled; sada je singl s albuma bio Killing Me Softly With His Song“ koju su pjesmu napisali Norman Gimbel i Charles Fox za Lori Liberman nakon prisustvovanja jednom koncertu Dona McLeana. Killing Me Softly postao je još jedan američki hit na vrhu top-liste.

Posljednjih godina njen je uspjeh u Americi pomalo opao, no ona je izvođač koji mjesecima usavršava svoj nastup i neredovito objavljuje ploče. Na jednom albumu surađivala je sa „štićenikom“ Atlantica Donnyjem Hathawayem, što je rezultiralo hit singlom Where Is The Love? (1972); skladba Feel Like Makin’ Love osigurala je još jedan hit singl, a na istoimenom albumu, objavljenom 1975, našla se i skladba I Can See The Sun In Late December koju je za nju napisao Stevie Wonder.

Iako se općenito smatra soul pjevačicom, u njenom često diskretnom sviranju klavira i pjevanju ima utjecaja jazza i klasične glazbe. Poput Hathawayja u popuparnu je glazbu unijela svijest o klasičnoj formi.

Snimke:

First Take (Atlantic)
Chapter 2 (Atlantic)
Quiet Fire (Atlantic)
Killing Me Softly (Atlantic) (Suzy)
Feel Like Makin’ Love (Altantic) (Suzy)
Blue Lights in The Basement (Atlantic) (Suzy)

S Donnyjem Hathawayem:
Roberta Flack And Donny Hathaway (Atlantic) (Suzy)

Izvor: „Ilustrirana rock enciklopedija“
Sastavili: Nick Logan i Bob Woffinden
Preveo Dražen Vrdoljak










 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Danas je rođendan ove velike umetnice. Setimo se malo njenog božanstvenog glasa. :)

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
23
Ako neko ima slucajno dupli LP naveden u prvom threadu - neka mi se javi na pp
Neko mi je pokupio ploce isped nosa prakticno.
Inace, njen pok. muz Donny je pravi talenat za dirke i glas,
kazu da je zapravo S.Wonder ukrao i njegov stil i formu.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
23
kada sam pregledao linkove *iza 19.03, bili su valljani
Pronasao sam ploce koje sam pomenuo tako da...:)
Nazalost nema ove pesme koju sam postavio i nekih crvendacevih
sve u svemu , sjajan duo
 
Natrag
Top