Šta je novo?

Ripple XRP

Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
232
Odmah na početku da kažem, nisam finansijski savetnik i ograđujem se od svih posledica koje ovaj članak može da prouzrukuje. Radi se o kriptovalutama. U trenutku ovog mog pisanja postoji ih 2023, kao što možete videti na https://coinmarketcap.com/
Najpoznatija je svakako Bitcoin koji je krajem prošle godine imao neverovatan uzlet. Ipak, sva njihova kretanja su proizvod špekulacija i nikad se ne zna koja će porasti i koja će oslabiti. U ovom moru kriptovaluta izdvaja se jedna koja ovih dana postaje ozbiljan igrač u finansijskom svetu. To je XRP od kompanije Ripple. Izdvaja se po tome što je u poslednje vreme od mnogih svetskih banaka i finansijskih institucija priznata i pre dva dana zvanično usvojena kao sredstvo za međunarodno bankarsko poslovanje bolje od do sada jedinog SWIFTa. Bolje, jer slanje para između bilo koje dve banke u svetu traje par sekundi, u odnosu na nekoliko dana sa SWIFTom i zato što je mnogo jeftinije od SWIFTa. Kanadska RBC (Royal Bank of Canada) je izdala saopštenje da XRP u odnosu na SWIFT štedi 46% para:
https://dailyhodl.com/2018/09/10/ro...n-save-financial-institutions-46-per-payment/
XRP trenutno vredi nešto ispod pola evra i skočio je više nego duplo u poslednjih mesec dana. Ima članaka koji kažu da ako XRP preuzme samo 10% prometa od SWIFTa da može da vredi preko 400 dolara. Neće se ništa desiti preko noći i verovatnije ne baš ovoliko, ali svi su izgledi da XRP može da bude srednjeročna investicija kakva se jednom sreće. Paralelno sa ogromnim skokom Bitcoina pred novu 2018. godinu, i XRP je tada skočio na preko 2,8 evra, i to kada nije bilo nikakve regulacije i decentralizacije na čemu se sve vreme ove godine radilo. Bliži se kraj godine i očekivanje da se opet desi veliki skok kriptovaluta. Prvog i drugog oktobra je u San Francisku bio SWELL, sastanak svetskih bankara i ekonomista, organizovanog od strane firme RIPPLE, tvorca XRPja na kome je obelodanjeno da je krenula upotreba xRapida, softvera za međubankarski promet preko XRPja. Danas je vest da je japanski finansijski gigant počeo da koristi XRP:
https://cointelegraph.com/news/japa...ripple-launch-blockchain-payment-app-in-japan
Ko hoće, može mnogo toga da nađe o ovoj temi na Google i YouTube.
Još jednom, nisam finansijski savetnik i ograđujem se od svake odgovornosti. Samo mi se čini da je upravo sada kupovina XRPja dobra ivesticija, pa da čujem još neko mišljenje.
 
Top