LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Tačno! Sjećate li se početka Gorskog vijenca: "Viđi vraga su sedam binjišah..." A slovenački prevod ovoga stiha glasi: "Gle hudića sa sedam kaputića":):):) Ovdje se zorno vidi kako je teško prevoditi poeziju, pa makar se radilo i o jezicima istog porijekla.

Ti si na redu, Vuče.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
dumspirospero Binjiš je reč koju je moj deda koristio za neki ćilim koji je stavljao preko konja, ispod sedla, nadam se da nisam lupila!

Baš sam se nasmejala...Moj deda je u stvari stavljao ogrtač na konja...u stvari, tepao mu je ...

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Tačno! Sjećate li se početka Gorskog vijenca: "Viđi vraga su sedam binjišah..." A slovenački prevod ovoga stiha glasi: "Gle hudića sa sedam kaputića":):):) Ovdje se zorno vidi kako je teško prevoditi poeziju, pa makar se radilo i o jezicima istog porijekla.

Ti si na redu, Vuče.

Binjis mi se cinilo nekako starinska rec,sigurno se pominje i u nekim junackim pesmama,pa mi je otud poznata.
Sto se mene tice i rec -zorno,koju si pomenuo bi mogla ici kao pitanje,da li ima znacenje -tacno,konkrektno?Moze odgovor dok se Vuk nenalala?:)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Binjis mi se cinilo nekako starinska rec,sigurno se pominje i u nekim junackim pesmama,pa mi je otud poznata.
Sto se mene tice i rec -zorno,koju si pomenuo bi mogla ici kao pitanje,da li ima znacenje -tacno,konkrektno?Moze odgovor dok se Vuk nenalala?:)
Zorno bi se moglo "prevesti" kao: upečatljivo, očigledno, jak primjer...

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355

Byk se nalalao,ali ste izgleda vi "pali u bandek"! :lol:

Recite mi sad šta je to arman? :dance2:

P.S:Iz Jurivakine rečenice se može zaključiti šta znači "zorno"!

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
@Jurivaka - jeste (za moj pojam... Neko sa prostora Krajine,Like,Dalmacije bi znao pdgovor)...

@Ivanjuška - ne!

Natrag