Šta je novo?
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Tehnike pecanja

Bolonjez tehnika pecanja-Sve o Bolonjez stilu ribolova

Bolonjez tehnika je vrlo slicna tehnici trotinga i waggler tehnici . Ovaj stil ribolova je poreklom iz Italije, te ga mnogi nazivaju i italijanskom tehnikom.
Originalni bolonjez italijanski stapovi su imali relativno mali broj sprovodnika, jer se pojava lepljenja najlona nije manifestovala u suvoj i toploj klimi Italije.
Italijanski stapovi su duzine 5 do 8 m. U uslovima vece vlaznosti, kao sto je recimo engleska klima, stapovi su modifikovani i sa velikim su brojem uskih sprovodnika (i do 20 komada).
Ovi sprovodnici onemogucavaju da se izuzetno tanak najlon ulepi za sam stap. Engleski stapovi su duzine od 5,5 do 6,2 m i cesto nisu teleskopi vec dvodelne i trodelne steke.
Bez obzira na tip stapa izuzetno je bitno da je uraden od lakog i zilavog materijala (karbon), jer se stap pri ovoj tehnici neprekidno drzi u ruci. Na stap se postavlja masinica,koja omogucava da se plovak sa sistemom baci na vece daljine. Plovak se uvek baca nizvodno i na odredenom mestu zadrzava. U toku plivanja plovka nizvodno podizanjem vrha stapa i otpustanjem i namotavanjem strune,
moguce je usporavati brzinu plovka i na taj nacin ga zadržavati ga duže vreme u hranjenoj zoni.

Na masinicu se namotava plivajuca struna, sto je jedna od razlika u odnosu na waggler metod. Idealna debljina strune je 0,20 do 0,22 mm, a ne treba da je deblja od 0,35 mm jer ce otezavati zabacivanje.
Podvez treba da je od 0,15 do 0,18 mm, a za krupnije primerke 0,20 do 0,22 mm. Namesta se u duzini od oko 40 cm i kaci za glavni najlon pomocu vrtilice. Plovci za ovaj metod su specificni sa obaveznom kuglom na vrhu antene, koja doprinosi stabilnosti plovka i povecava njegovu uocljivost na velikim daljinama. Antena je napravljna od plastike, balze ili bambusa. Mogu biti stacionarni i klizni.
Telo bolonjez plovaka je loptasto ili blago cilindricno. Nosivost plovaka je od 5 do 15 g. Najlon se povlaci kroz sredinu plovka i u celoj duzini od plovka do vrha stapa nalazi se u vazduhu, te se tako eliminise uticaj vodenog toka na strunu. Velicina udice zavisi od samog mamca i krece se od 10 do 18.

Sistem

Bolonjez tehnika nema premca kada je tok vode izuzetno jak i brz i kada je potrebno loviti ribu na velikoj daljini (20 do 30 m) u vrlo dubokoj vodi. Sam sistem se može postaviti na dva osnovna razlicita nacina:

· Prvi je da se postavi jedno olovo u masi od 80% ukupne nosivosti plovka, kako bi otislo pravo na dno i ovaj sistem se koristi u vrlo brzim vodama

· Drugi nacin je da se postavi jedno vece olovce mase 50% nosivosti plovka na sredini strune i jos par olovaca ravnomerno rasporedenih izmedu veceg olovca i udice u ukupnoj masi od 50% nosivosti plovka. Ovaj sistem se koristi kada je prezentacija mamca bitna.

Bolonjez tehnika ima prednosti nad waggler tehnikom na mestima gde je potrebno voditi plovak duz obale obrasle trskom, kao i tamo gde postoje odredena plivajuca travnata ostrva. Naime, kako su bolonjez stapovi za 50 do 100% duzi od waggler stapova, samo upravljanje plovkom je olaksano.

Pre pocetka ribolova i u toku istog, mesto treba hraniti od mesta na kojem pecaros stoji pa nizvodno. Nemojte bacati hranu uzvodno.

Najlon treba stalno drzati van vode i blago nategnut sto cete uciniti ako vrh stapa drzite visoko podignutim. Sa vremena na vreme treba prikociti plovak, dodatnim podizanjem vrha stapa. Ukoliko se najlon opusti duze vreme, doci ce do kacenja sistema za dno i plovak ce poceti da tone.

Sve vreme pecanja, treba posmatrati plovak i kontrirati na svaki i najmanji sumnjivi pokret.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
"Feeder " pecanje - nova tehnika sportskog ribolova

[h=3]Feeder[/h]
Feederom nazivamo tehniku sportskog ribolova kod koje je svojstvena upotreba hranilice. Ova tehnika predstavlja integraciju plovkarenja i dubinskog, s tim što ima najbolje osobine i jednog i drugog. Vrhovi kod feeder štapova izradjeni od karbona ili fiberglasa i veoma su osetljivi i uočljivi (ofarbani svetlim upadljivim bojama – belom, žutom, narandžastom ili crvenom) tako da sa te strane daju onu draž koju ima plovak, a od dubinskog snagu i mogućnosti dalekih zabačaja. Ova tehnika je upotrebljiva na svim tipovima vode i njome je podjednako interesantno loviti i sitnu ali i veoma krupnu ribu. Princip na kome funkcioniše feeder je precizno, konstantno i ne previše obilno hranjenje koje se vrši plasiranjem hrane pomoću hranilice. Na taj način jata se koncentrišu na uskom prostoru i riba postaje veoma aktivna.

Feeder štapovi

Kod nabavke štapa morate se odlučiti za varijantu koja odgovara uslovima koji vladaju na vašem terenu kao i veličini ribe koju lovite. Lagani i fini štapovi težine bacanja do 70 grama su idealni za kanale, manje reke i jezera na kojima nisu potrebni daleki zabačaji. Takvi štapovi će „završtiti posao“ za lov sitnije ribe ali verujte da ćete izaći na kraj i sa nešto krupnijim komadima. Za lov na rekama, jezerima gde je potreban dalek zabačaj ili komercijalnim terenima gde ima veoma krupne ribe onda odaberite jače varijante štapova sa težinom bacanja preko 150 gr. Štapovi se ne kupuju svaki dan, pa je najbolje da pažljivo odaberete i to kvalitetnije modele i one varijante kod kojih dobijate bar standardnu varijantu od tri vrha

Hranilice

Postoji veliki broj različitih tipova hranilica i sve one svrstane su u tri velike grupe. Kavezne hranilice se izradjuju od žičane ili plastične mreže u različitim oblicima i veličinama i primenljive su na svim tipovima terena pa se zato najviše i koriste. Hranilice zatvorenog tipa izradjuju se od plastike imaju valjkast oblik i čepove sa obe strane koji se po potrebi mogu skinuti. Ovaj tip hranilice koristi se uglavnom za prihranjivanje crvima ali uz malo maštovitosti pruža još mnogo mogućnosti. Metod hranilice su porodica hranilica različitih oblika ali iste namene. One služe za lov šarana na komercijalnim revirima. Njima je svojstveno to što se koriste nešto lepljivije hrane sa dosta dodataka u vidu partikli (zrna) i peleta.

Taktika

Lov na hranilicu iako podseća na već vidjene metode, ima mnogo svojih specifičnosti i potrebno je dosta vremena i vežbe da se udje u štos. Kod postavljanja štapa na stajaćim vodama treba obratiti pažnju na to da se štap postavlja nisko sa vrhom prema vodi kao i to da štap i najlon zaklapaju ugao od 45 stepeni kako bi signalizacija bila pravilna. Na tekućim vodama feeder se postavlja isto kao klasičan dubinac-sa vrhom na gore kako bi se izbegao otpor najlona usled kretanja vode. Prvih nekoliko zabačaja treba odraditi sa olovnim otežanjem kako bi ispitali dubinu i strukturu dna. Sledeći zabačaji idu praznom hranilicom kako bi stvorili osećaj, zatim ide 5-10 (po potrebi i više) zabačaja hranilice sa hranom ali bez udice. Ova treća stavka ima osnovnu funkciju a to je prihranjivanje ali ako štap provede na držaču neki minut, saznaćemo da li ribe već ima na mestu, da li je aktivna i kako se ponašaju vrhovi kada riba napada hranilicu. Posle toga stavljamo udicu sa predvezom i počinjemo da pecamo. Prvo probajte sitnije i prirodnije mamce kao što su pinkići, larva ver de vas ili sitnije gliste (ili komadići glista) da bi kasnije ako riba radi probali i druge mamce i njihove kombinacije sa namerom da lovimo krupniju ribu.

Oni koji su probali feeder, shvatili su da je to nešto sasvim drugo od svega ostalog. Veliki je broj iskusnih šarandžija i plovkaroša koju su prešli da love ovom tehnikom. Dakle ako želite da lovite mnogo riba i da u tome stvarno uživate, onda je feeder prava stvar za vas.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Mušičarenje-(Pecanje veštačkom mušicom)

Ovaj način ribolova smatra se a i jeste, vrhunska veština, finoća i znanje, gde nema upotrebe snage i sile. Može se slobodno reći da je to da je to zabava ljudi koji na sebi svojstven način vole prirodu i reku.
U prirodi ima više vrsta insekata. Ribolovac mora bar u najmanjoj meri poznavati insekte sa vode na kojoj peca. Razlog za to je što se svaka riba hrani insektima koji se mogu naći na vodi na kojoj pecate.Ima više načina izrade veštačkih mušica, a lov može biti suvim mušicama, mokrim mušicama i nimfama. Posebno je važno obratiti pažnju na veličinu veštačke mušice koja treba biti što bliža prirodnoj veličini mušice.Ništa manje važna nije ni boja mušice jer su prirodne boje mušica raznih nijansi i to treba uspešno imitirati.Treba uzeti u obzir da svaki materijal potopljen u vodu menja svoju originalnu boju tako da i to treba uzeti u obzir pri izradi mušice.
Lov veštačkim mušicama zahteva poseban pribor: štap, strunu, čekrk, predveze, podveze i slično. Postoji više načina lova veštačkim mušicama: lov mokrim potopljenim mušicama, lov suvim mušicama (one koje plivaju po površini vode) i lov nimfama koji nudi ribi imitaciju ovog polu insekta pri samom dnu ili sredini vodenog sloja.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pecanje plovkom - Plovkarenje-najrasprostranjenija tehnika pecanja


Pecanje na plovak je kod nas najzastupljeniji način ribolova, o kome bi se mogla napisati knjiga (i napisane su mnoge). Pokušaćemo vam predstaviti ovaj način ribolova kroz primere na ribama koje su najzastupljanije kod nas. Koji ćete plovak koristiti zavisi isključivo od vode na kojoj pecate i ribe koju pecate. Postoje razne vrste plovaka možemo ih deliti po veličini, obliku, dali je klizeći ili ne.... i mi vam nećemo preporučivati odredjenu vrstu, zato što je nemoguće znati koji uslovi vladaju na vodi na kojoj vi pecate. Možemo vam samo reći da veličinu plovka diktira dubina i brzina vode na kojoj pecate. Neke naše kolege kažu da je najbolje ići sistemom koliko je metara duboka voda toliko grama treba da "nosi" plovak. Ova teorija na Drini i bržim rekama pada u vodu, zato što će mamac promašiti hranjeno mesto dok stigne do dna.

Deverika

Plovkom se najčešće love sitnije ribe, ali kada na udici osetite deveriku "lopataru" uživanje može da počne. Pri lovu deverike koristite najlon 0,20 i udice 10-8. Treba znati da je deverika jatna riba i kada je jednom primamite dobar ulov ne može da izostane. Mamci koje vam preporučujemo su sledeći: vodeni cvet, larva vodenog moljca, mekani valjci od testa, crvena glista i naravno crvi. Zonu pecanja treba prihraniti u što užem krugu 1-2m u prečniku, kuvanom pšenicom, kačamakom, skvašenim izmrvljenim i dobro ocedjenim hlebom i kupovnim dubinskim hranama. Deveriku smo stavili prvu na ovo stranicu zbog izuzetno zanimljivog načina uzimanja mamca. Kada deverika "uzima" mamac, 1. plovak se prvo blago iskosi zatim predje u 2. horizontalan položaj da bi se zatim 3. munjevito ispravio i jurnuo pod vodu.
Medju ribolovcima se vodi polemika -kada kontrirati. Neki su pristalice da treba kontrirati kada plovak predje u horizontalan položaj dok drugi tvrde da kontra treba da usledi kada plovak ode pod vodu. Naše je mišljenje da su i jedni i drugi u pravu. Kada će se kontrirati zavisi od mamca koji koristite i od navika ribe na vodi na kojoj pecate. Savetujemo vas da probate kontru na oba načina, onaj koji da rezultata koristite na toj vodi sa tim mamcima.
Skobalj

Skobalj je riba koja se kreće u velikim jatima i hrani se algama koje skida sa krupnog šljunka. Pošto se kreće u bržim vodotocima i na šljunkovitom dnu pojavio se problem prihrane. Domišljati ribolovci su smislili ovaj genijalan sistem kako da privuku i zadrže skoblja na jednom mestu. Na slici dole vidite taj sistem, on je sastavljen od: izlivenog olovnog utega teškog 2-4kg, mrežice za mamac širine okca 1x1cm koja "prima" oko 2 kg hleba i najlona (min 1mm) sa plovkom na kraju. U olovni uteg je potrebno montirati (uliti pri odlivanju utega) šipku sa rukohvatom, kroz koji ide najlon. Na tu šipku se navlači mrežica tako da olovo ne bude u mrežici već ispod nje.
Način ribolova ovim sistemom:
Potrbno je pronaći na prelivu vodotok koji je bez vodenih kovitlanja u dužini od nekih 20-30m i tu zabaciti mamac. Mamac ste prethodno napunili sa 2kg bajatog hleba i aromatizovali nekom od aroma (nije obavezno). Dubina vode nije previse značajna, skobalj radi i na 0,5m i 2m dubine. Lovi se tako što se udica zabaci nekoliko metara uzvodnije od plovka koji vam signalizira gde je mamac. Tako da udica sa mamcom dodje do dna otprilike metar pre mrežice. Koliko ćete uzvodno zabacivati zavisi od brzine reke na kojoj pecate. Najbolje je kao mamac koristiti hlebnu ružu i crviće. Za ovakvo zabacivanje je potrebno malo vežbe i nekoliko pokidanih udica, koje će ostati zakačene za mrežicu. "Udrac" skoblja treba očekivati odmah kada plovak prodje pored mamca do nekih 1,5m iza mamca. Nije na odmet ponekad pustiti da plovak ode i 7-8m iza mamca posto tu ponekad vreba jez koga je privukao trag hrane koji mamac ostavlja. Ako u mamac umešate malo usirene krvi možete se nadati i krupnom jezu (isprobano na Savi kod Šabca).
Babuška, bodorka, crvenperka....

Znamo da će mnogi negodovati što smo više vrsta riba stavili zajedno, ali iskustvo govori da se sve ove ribe primamljuju i pecaju na isti način. Više puta nam se desilo da sve gore navedene ribe upecamo na istoj vodi (iskustvo sa Bosuta, Save ...). Prvo i osnovno je da odaberete dobro mesto sa pristojnom dubinom (nije pravilo) i travnatim lejama. Kada prilazite vodi i za vreme pecanja potrudite se da se sto manje krećete i lupkate, to smeta svim ribama. Ribe su vrlo osteljive na zvučne vibracije, to znaju svi oni kojima je tokom pecanja iz čamca ispao npr. upaljač i zveknuo o patos (kada se to desi lepo se vidi kako kederi beže oko čamca). Jelovnik ovih riba je širok, od biljnih hrana preko hlebne ruže do crvene gliste i mesnih crvića.
Pri postavljanju crvića na udicu "žrtvujte" jednog crva da bi ste pokrili udicu a drugog crva samo ovlaš ubodite tako da "radi" na udici (na slici 1.). Njegov rad na udici dodatno će privući ribu. Kada pecate na hlebnu ružu uzmite veću mrvu hleba i jednostavno je stisnite prstima oko vrata udice (slika 2.). Nikako nemojte umesiti mrvu oko cele udice. I za ove ribe je potrebna primama, dovoljno je da pomešate stari hleb sa koncetratom za piliće, dodate šaku dve prženog suncokreta, malo kukuruznog brašna i malo arome anisa ili vanile. Možete kupiti i gotove hrane (dubinske) u prodavnicama riboopreme. Ako kupujete hranu naša preporuka je "Bambijeva" dubinska hrana. Kada dodjete na vodu odmah spremite hranu i prihranite mesto pecanja sa 5-6 lopti veličine šake. Tek posle toga raspakujte pribor popijte kaficu i sl., dok završite sa kaficom i riba će doći. Ponovno prihranjivanje vršite samo ako riba prestane da radi duže od pola sata. Kakav pribor koristiti pri ovom pecanju, što lakši. Štap treba da bude dugačak (4m) i lagan, najlon 0,15-0,20mm, udice 14, plovak vretenastog oblika. Plovak treba dobro opteretiti tako da reaguje što brže. Potrebno je tako opteretiti plovak da mu vire samo antenica i obeleženi deo plovka.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Dubinsko pecanje ribe - Ribolov dubinskom metodom

Dubinsko pecanje je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas. Najcesce se primenjuje na brzim vodotocima, zbog nemogucnosti drugacije prezentacije, kao i kada pecamo na velikoj udaljenosti od obale, nedostupnoj drugim tehnikama. Dubinskim ribolovom hvataju se ribe koje zive i hrane se na dnu, ili pri dnu.

U tu grupu spadaju biljojedne vrste, saran, babuska, deverika i druge vrste bele ribe, svastojedi poput kecige i mrene, ali i grabljivice kao sto su stuka, smudj i som...Prakticno svaka vrsta ribe moze se loviti ovim metodom u odredjenom delu godine, i odredjenim vremenskim uslovima…

Najcesca greska kod dubinskog ribolova je postavljanje preteskog ili previse lakog olovnog otezanja. Ukoliko je olovo previse lako vodeni tok ce ga povlaciti ili kotrljati po dnu(sto je vidljivo po pomeranju vrha stapa slicno udaru ribe samo manje energicno) sto nam onemogucuje kako kontrolu aktivnosti ribe, tako i mogucnost njegovog kacenja za neku podvodnu prepreku. Ukoliko nam je olovo previse tesko, smanjicemo osetljivos stapa, pa time i teze primetiti aktivnost ribe.

Pri dubinskom ribolovu izbor duzine i akcije stapa zavisi kako od ribe koju trazite tako i od uslova vode na kojoj pecate. Ukoliko lovite sitnu belu ili kakvu drugu ribu treba ce vam osetljiviji stap duzine 2m do 2,7m (u zavisnosti od priobalnog rastinja, kako bi mogli neometano zabaciti, i isto tako izvuci ribu) tezine bacanja sto 20-60g opet u zavisnosti od tezine olova koje koristite.Masinica je dovoljno da moze da primi 100m najlona 0.3-0.35mm.

Ukoliko lovite krupniju rubu, poput sarana ili soma, treba koristiti znacajno robusniji pribor. Pune dvodelne stapove 2,7 do 3,3m tezine bacanja i do 150g, krupne masinice kapaciteta i do 200m najlona 0,6mm. Olovo prilagodite uslovima na vodi, a udice ribi koju ocekujete. Ukoliko lovite biljojedne vrste vrlo je efikasno koristiti hranilice umesto olova, kako bi laganim otpustanjem hrane privukle ribu i sa poprilicne udaljenosti. Udica se montira u zavisnosti od uslova na vodi, pa ukoliko ima dosta porvodnih prepreka, kao sto su kameniti tereni,ili ukoliko lovimo na zivu ribu najbolje je montirati je na 30-40cm iznad oliva, dok pri lovu na cistijim terenima, treba montirati ispod udice, kako bi mamc lezao na dnu. Neki ribolovci cesto love sa dve udice na sistemu, jednom iznad i jednom izpod olova, sto je cesto vrlo prakticno jer nam daje mogucnost da ponudimo razlicite mamce i na razlicitim dubinama, kako bi videli za sta je trenutno riba najraspolozenija. Ipak ovakav sistem dovodi do cestih kacenja za podvodne prepreke i, samim tim, gubljenja sistema i ulova. Najčešći metodi montiranja sistema za dubinski ribolov se mogu podeliti na osnovu toga, da li imaju dve udice, ili jednu udicu, i da li je udica montirana ispod ili iznad olova.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Varaličarenje -Pecanje ribe na veštački mamac-(Varalicu)

[h=1]VARALIČARENJE[/h] Po našem skromnom mišljenju varaličarenje je najlepši i pravi sportski ribolov. O ovoj temi je napisano više knjiga i još uvek ima nedorečenih tema. Mi ćemo ukratko pokušati da vam približimo varaličarenje tako što ćemo opisati načine pecenja grabljivica koje su najzastupljenije kod nas.
-SMUDJ:
-Varalice: "vobleri", "tvisteri", "kašikaste varalice tipa effzet".
Pri zabacivanju varalice, sačekajte da ista padne na dno pa tek onda počnite lagano namotavanje sa težnjom da varalica bude što bliže dnu. Loviti smudja pri dnu a ne pokidati nijednu varalicu je skoro nemoguće. Moja preporuka je da pre bacanja svoje omiljene "rapale" ispitate teren sa nekom jeftinom varalicom ili tvisterom pa tek onda krenete sa "prečešljavanjem" terena u potrazi za smudjom. Ako pecate sa "džigovima" (tvisterima) cilj je da tvister "radi u vodi": kombinacijom namotavanja mašinice, podizanja i spuštanja štapa tvister treba držati pri dnu a da pri tom on bez prestanka ide gore dole.
-ŠTUKA:
-Varalice: ovaj vodeni terminator će krenuti na svaku varalicu mada bi iz ličnog iskustva izdvojijo meps 3 srebrne boje.
Kako isprovocirati štuku, da pored mnoštva živog kedera u vodi uzme baš vašu varalicu? To ćete uspeti pravilnim vodjenjem prave varalice u pravom trenutku na pravom mestu. Za štuku važi sledeće pravilo: što više šetnje, što više zabačaja, provucite varalicu pored svake prepreke u vodi (oborena stabla, panjevi), više puta. Štuku treba tražiti u svim slojevima vode. Naša je preporuka da na kraj najlona namontirate sajlicu sa karabinjerom i što češće menjate varalice. Neko će se sigurno usprotiviti upotrebi sajlice, naše je mišljenje da sajlica više pomaže nego što odmaže. Slobodno eksperimentišite sa većim varalicama.
-BUCOV:
-Varalice: kašikaste varalice uže, manjih dimenzija, poneki uzani vobleri, strimeri (kozija brada) u kombinaciji sa vaser kuglom.
Bucov je riba oko čijeg se lova vode mnoge diskusije u ribolovačkim krugovima, dali lovi sam ili u jatu, dali jato bucova organizuje lov..... Iz ličnog iskustva reći ću vam sledeće, bucov lovi i sam i u jatu. Bucova treba tražiti ispod površine, nikako u dubini, varalicu treba brzo vući. Bucova koji lovi sam (samca) mnogo je teže upecati, ali su to obično krupniji komadi. Mi ga pecamo "gadjanjem": kada vidimo gde radi (izbacuje se u poteri za sitnom ribom), to mesto gadjamo varalicom i brzo je povlačimo.
Varalice koje koristimo su kašike najčešće effzet ili ručno pravljene od drške male kašikice. Radi daljeg izbačaja slepite (zavarite) dve effzet varalice. Naš najomiljeniji na?čn pecanja bucova je vaser kuglom i strimerima. Napravite predvez dužine 1,50m (najlon 0,50) na vrhu vežite vaser kuglu a na kraju dva strimera koji treba da budu udaljeni 50cm. Sistem zakačite na kraj najlona i zabacujte, povlačite ga polako uz povremene trzaje da bi vaser kugla bućnula oponašajući zvuk bucova koji lovi. Ovaj sistem se najbolje pokazao kod bucova koji lovi u jatu. Sistem ne smete zabacivati pravo u jato već nekih dvadesetak metara uzvodno, kada sistem dodje do mesta gde bucov "radi" krenite sa namotavanjem. Uspeh zna da bude neverovatan, dešavalo se da se zakače dva bucova po 2,5-3kg u jednom zabačaju.

-SOM:
-Varalice: velike dvodelne ili trodelne Rapale (dubokoronuće), velike kašike, imitacije žaba, džigovi nalik durdubku..... Vobleri koji u sebi imaju kuglice, tako de zveckaju prilikom povlašenja (što dodatno iritira soma).
Da bi lovili soma varalicama potrebno je da se steknu odredjeni uslovi: bistra voda, mutno vreme, najbolje nevreme i preporuka da se lovi iz čamca. Svako ko iole poznaje ovu ribu zna da se ona kreće i hrani na samom dnu ali ga za vreme nevremena (grmljavina) treba tražiti u gornjim slojevima vode. Udarac soma je veoma sličan udarcu štuke, kao da je varalica zapela za nešto. Ali kada borba počne to je doživljaj, koji ako nemate dobar pribor spreman za soma veoma kratko traje i som se vraća u dubinu vode (lično iskustvo).
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Sastojci za pravljenje boila - 8 recepata

Recept 1.
25g Kasienske kiseline
25g Kalcijum kasinata
50g Mlecnog proteina
150g Mesavine pticije hrane
100g Sitno mlevene pticije hrane
50g Pivskog kvasca
25g Brasna od zelene morske trave
150g Kukuruznog griza
150g Masne soje - proteina
150g Jaja u prahu
6 Jaja
40ml Amino kompleksa
2 male kasike soli
15g Betaina
4-6ml Plum shellfish
4-6ml Zasladjivaca
10ml Maslinovog ulja

Recept 2.
250g kukuruznog griza
250g brasna od masne soje
100g mesavine pticije hrane
100g sitno mlevene pticije hrane
50g ptx proteina
50g pivskog kvasca
100g mlecnog proteina
100g sitnog brasna od kukuruza
6 jaja
400ml amino kompleksa
20ml melase
10ml sojinog ulja
2 kasike soli
15g betaina HCI
4-6ml arome tuti fruti
4-6ml zasladjivaca
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Recept 3.
200g keksa
250g kukuruznog griza
100g brasna od pticije hrane
50g pivskog kvasca
50g brasna od kikirikija
50g brasna od tigrovog orascica
25g brasna od morske trave
100g mlevenih saranskih peleta
75g psenicnog griza
6 jaja
20ml ulja od repice
2 kasicice soli
8ml Scopex arome
8ml zasladjivaca
40ml amino kompleksa
20ml corn step likera

Recept 4.
100g keksa
50g PTX proteina
25g brasna od tigrovog oraha
100g brasna od pticije hrane
100g mlecnog proteina
200g griza
50g brasna od punomasne soje
50g kukuruznog brasna
50g praha od dzigerice
50g pivskog kvasca
100g jaja u prahu
25g brasna morske trave
6 jaja
2 kasicice soli
30ml sojinog ulja
20ml multi mino
6ml arome bele cokolade
6ml zasladjivaca
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Recept 5.
100g crvene pticije hrane
100g keksa
200g brasna od pticije hrane
100g robin red
200g zute sardine
50g kravljeg mleka
50g masne soje
50g fosfo proteina
50g kiseline fosfo proteina
50g surutkinog proteinskog koncentrata
100g jaja u prahu
50g pivskog kvasca
6 jaja
30ml ulja od susama ili soje
30ml melase
5ml tuti fruti arome
15g betaina

Recept 6.
100g rennet fosfoproteina
100g mlecnih fosfoproteina
100g kiseline od mlecnih fosfoproteina
100g surutkinog proteinskog koncentrata
100g laktalbiuma
100g jaja u prahu
100g izolovane soje
100g kalcijum kasinata
100g kukuruznog griza
6 jaja
1 mala kasika soli
1ml geranium ulja
2ml zasladjivaca
10g betaina
10ml sojinog ulja
2 male kasicice enzima od nutrabaits
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Recept 7.
200g masne pecene soje
600g keksa
200g kravljeg mleka
6 jaja
Vitamini i minerali
2 male kasike soli
30ml susamovog ulja
10ml plum shellfish
6ml zasladjivaca
30ml amino atraktora

Recept 8.
250g LT94 ribljeg brasna
50g capelin ribljeg brasna
50g brasna od sardina
50g brasna od bele ribe
100g ribljeg proteina ili CP70
200g pticije hrane
50g kiseline fosfoproteina
50g rennet fosfoproteina
50g surutkinog proteinskog koncentrata
50g przene soje
100g psenicnog griza
50g pivskog kvasca
25g jetrenog brasna
15g brasna od zelene morske trave
6 jaja
30ml crvenog ulja od lososa
30ml amino koncentrata
4ml liver ili garlic sausage
2ml zasladjivaca
10g betaina
 
Top