Ribolov sa štapom i/ili kanapom

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Dubinski ribolov
Koristimo ga u lovu na dubinske ribe: šarana, soma, deveriku, mrenu, smudja i druge vrste ribe. Može se odvijati i na tekućim i na mirnim vodama, korišćenjem pribora od udice, kanapa i štapa, sa čekrkom ili bez njega, s opterećenjem od olova (manjeg ili većeg) montiranog na kraju, ili blizu kraja konca. Ugriz ribe registruje se trzajem konca (ako ga držite u ruci,) ili pomeranjem vrha štapa. Ribolov na dnu spada u stacionarnu vrstu ribolova, jer se sprovodi samo na jednom mestu.


[h=2]Ribolov na dnu[/h] Sa obale
Iz usidrenog čamca
ribolov-iz-usidrenog-camca.gif
Pretraživanjem - pipanjem
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ribolov na plovak
Sprovodimo ga u lovi na sve riblje vrste a isto tako i na tekućim i na mirnim vodama. Indikator trzaja i regulator dubine vrši plovak (od plute, pera, plastičnog štapića i dr.) koji svojim pokretima signalizira ugriz ribe. Iskusni ribolovci po pokretu plovka mogu da procene koja riba ugriza mamac. Inače ovaj pribor za ribolov se takodje sastoji od udice, konca i štapa, ali ima i plovak dok mu je olovo manje težine. Takođe može da sadrži čekrk ali i ne mora. Ovo je uglavnom stacionarni način ribolova ali se ribolovci mogu i kretati uz ili niz vodu u potrazi za ribom.

Ribolov na plovak

Stacionarno sa obale
...
Na praćenje sa obale
...
Stacionarno iz čamca
...
Plavljenjem - iz čamca blagim pomeranjem
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ribolov na lebdeće
Upotrebljava se u lovu na neke vrste (klen, bolen, bela riba) i pri tom se koristi samo udica, konac i štap sa čekrkom ili bez njega. Ugriz ribe se registruje pokretom i trzajem konca. Ova vrsta ribolova se upražnjava uglavnom na brzim mrenskim vodama i spada u pokretni način ribolova, jer ribolovac "traži" ribu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Varaličarenje
Ovaj način ribolova se smatra najizrazitijim i pravim sportskim načinom ribolova. Umesto mamca, koji može poslužiti za ishranu, ovde se koristi drveni, metalni ili plastični mamac, koji imitira živu ribicu, žabu, raka, leptira ili pijavicu. Riba, naročito grabljivica, zainteresovana pokretima mamca, jer se on neprekidno provlači kroz vodu, napada ga i kači se za gole udice, kojima je mamac snabdeven. Ovde se koristi veštački mamac, sa ili bez olovnog otežanja, konac i štap sa čekrkom.
Riba se "traži" na onim mestma gde se pretpostavlja da joj je zaklon. to je veoma dinamičan nač ribolovai pravi aktivni odmor za radnog čoveka. jer se dnevno uz ribolov varalicom, može prepešačiti nekoliko desetina kilometara. Koristi se i na tekućim i na mirnim vodama tokom cele godine.

Varaličarenje

Zabacivanjem
Na vuču
Džigovanjem
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Mušičarenje
Najatraktivniji ribolov salmonida je ribolov na veštačku mušicu. Pribor mora biti besprekoran, a znanje i spretnost ribolovca na visini, jer je ovo vrhunski način ribolova i ispit za svakog ribolovca. Za ovu vrstu ribolova se koristi specijalni štap, konac nejednake debljine i veštačke mušice. koje se ili fabrički izrađuju ili ih ribolovci sami prave (daleko efikasniji način).
Tehnika zabacivanje je prava umetnost i vešti ribolovci mogu zabacivati mušicu čak i do 50m daljine. U ribolovu se koriste mokre i suve mušice kao i ličinke-nimfe.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pomoćni pribor
Za nesmetano sprovođenje sportskog ribolova neophodan je i ostali pribor, koji se koristi u ovom ribolovu. Tu su razne vrste prihvatača za ulovljene ribe, (sak, meredov) kuka za prihvat ribe, pribor za držanje ulovljene ribe i mamaca i dr. Danas se ne može zamisliti ribolov na našim većim rekama bez plovnog objekta - čamca. Najpodesniji su čamci od plastike, koji su laki i mogu se prevoziti na motornom vozilu. Pogodna mesta za ribolov su uglavnom tamo gde je pristup sa obale nemoguć pa su čamci od presudnog značaja za uspeh samog ribolova. Pored čamca preporučuje se i mali vanbrodski motor koji će ribolovcu umnogome olakšati dolazak na mesto ribolova.
Pomoćni pribor u sportskom ribolovu

Meredov
...
Kuka
...
Čerenac
...
Prihrana
...
Čuvarka ili nizalo
...
Cvak
...
Sanduci za pribor - mamce
...
Odeća, obuća
...
Čamac
...
Motor za Čamac ili veslo
 
Natrag
Top