Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Restauracija muzičkih instrumenata

  • Začetnik teme Djuk23
  • Datum pokretanja
Djuk23

Djuk23

Restauracija i servis muzičkih instrumenata je izuzetno stari i cenjen zanat u svetu. Usko je vezan za gradnju instrumenata. Nekada su graditelji instrumenata bili i restauratori. Danas je to odvojen zanat. Koriste se tradicionalni materijali i tehnike u kombinaciji sa novim alatima i znanjima. Zanat je prelep i rezultati mogu biti fantastični. Na žalost ponuda muzičkih instrumenata iz azije je pomalo ubila ovaj zanat jer cene novih instrumenata su drastično niže od cene jedne restauracije.O kvalitetu na vredi polemisati.
Bavim se preko 20 godina restauracijom muzičkih instrumenata i servisom istih. Osnovno zanimanje mi je klavirštimer. Na facebooku postoji moj nalog Restaurator Stojanov. Možete pogledati nešto od mojih radova. Takodje me možete pitati bilo šta vezano za ovu temu.
Imao sam sreće da živim i radim u Beogradu 8 godina gde sam i izučio zanat. Sada živim u Vršcu u multietničkoj sredini i srećem se sa svim vrstama tradicionalnih instrumenata, tako da sam kroz ruke propustio i žičane i duvačke i klavirne i stare crkvene instrumente.
Biće mi izuzetno drago da mogu nekome da pomognem savetom ili drugačije.
Aleksandar
 
Receptor

Receptor

Član
Pozdrav, upravo sam pregledao fotografije na tvojoj stranici i svaka čast na radu. Molim te da li je to nitro finiš koji radiš na instrumentima, i da li si probao sa nekim drugim? Po malo se i ja učim da pravim (ne usuđujem se još da kažem da gradim) uglavnom gitare. Drago mi je da vidim da se neko time uspešno bavi i zavidim ti na upornosti pošto sam ja hobi "majstor" i nikada ne bih radio onu polly gitaru pošto sam je daaavno imao, mučio se da sviram na njoj i na kraju je poklonio nekom dečaku-početniku. Da li zbog fotografisanja ili je baš tako ali ona boja na kontrabasu,...... Inače uradio sam sebi jednog "telecastera" i telo na kraju završio poliuretanskim lakom. Gitara je inače bila "zvonka" pre farbanja i lakiranja da bi na kraju bila za nijansu samo tiša, ali je lak sjajan i neverovatno izdržljiv. Da li si ikad radio sa šelakom? Imam želju da probam i njega na nekom akustičnom instrumentu (počeo sam jednu akustaru pa čeka vremena i volje ) jer sam čuo da su se instrumenti baš i radili sa njim. Uh kao da sam preterao ovaj put. Šta reći kad je uvek malo reči za ono što se voli. Pozdrav.
 
Top