Rešen problem na gasovodu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.583
NS: Rešen problem na gasovodu
Izvor: Tanjug
Novi Sad -- U novosadskom naselju Podbara je došlo do curenja gasa pošto je građevinska mašina zakačila cev gasovoda ali je problem ubrzo rešen postavljanjem novog ventila.

32271253653f4bf72e7b8f919516925_orig.jpg

Time je curenje zaustavljeno.

Tokom curenja gasa nije bilo povređenih, a došlo je do preventivne evakuacije građana iz okolinih objekata, rekao je Tanjgu komandat novosadske vatrogasno spasilačke brigade Dragoslav Klisura.

On je precizirao da su vatrogasci u 14.36 dobili dojavu da je građevinska mašina tokom radova na ulici zakačila i oštetila cev gasovoda i da su odmah izašli na lice mesta.

Obavestili smo nadležne koji su odmah reagovali i zatvorili dovod gasa, a potom su i zamenili ventil na cevovodu, rekao je Klisura dodavši da su vatrogasci završili intervenciju oko 15.45 sati.

U Hitnoj pomoći potvrđeno je Tanjugu da nije bilo povređenih i da su ekipe dežurale na mestu gde je došlo do curenja gasa.

Ekipe Hitne pomoći izašle su u 14.45 časova na teren, odnosno na ugao ulica Đorđa Rajkovića i Bele njive gde je pukao gasovod, rekla je Tanjugu portparol Hitne pomoći Sanja Nenadić Pokrajac.

Ona je navela da su ekipe dežurale dok se nije zaustavio dovod gasa i dodala da je situacija sada sanirana i da tom prilikom nije bilo povređenih.

Hronologija sličnih incidenata u prethodnih nekoliko godina:
14. avgusta 2014. - U fabrici ŠIK u Kuršumliji došlo je do curenja sumporne kiseline iz jedne od komora cisterne, a dva vatrogasca i jedan radnik su zadobili lakše povrede.

Curenje sumporne kiseline su zaustavili, u zajedničkoj akciji pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinice iz Kuršumlije, Prokuplja i Niša i radnici Simpa ŠIK iz Kuršumlije.

3. mart 2014 - U novosadskoj Industrija mesa "Neoplanta" posle curenja amonijaka pet radnica je zbog manjih respirativnih tegoba zatražilo pomoc lekara.

Incident se dogodio u odeljenju u kojem se proizvodi pakuju u kartonske kutij kada je došlo do curenja amonijaka koji služi za hladjenje fabrike, a zahvaljući brzoj reakciji nadležnih nije došlo do većih problema.

24. novembar 2013 - U napuštenom pogonu Celuloza iz sastava nekadašnjeg Hemijskog kombinata "Viskoza" u Loznici, izlilo se 330 kubnih metara crnog luga, otpadne materije opasne po životnu sredinu, ali je njeno curenje sprečeno efikasnom intervencijom vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Crni lug je počeo da curi zbog kradje ventila na jednom od tri rezervoara u kojima se skladišti.

21. novembar 2013 - Na carinskom terminalu kod kvantaške pijace u Beogradu došlo je do curenja jedinjenja amonijaka, a opasnosti po gradjane nije bilo. Na teren izašlo 27 vatrogasaca u sedam vatrogasnih vozila sa ekotoksikološkom ekipom.

19. oktobar 2013 - Cisterna sa 35.000 litara benzina "Veron grupe" iz Beograda zapalila se na autoputu Beograd - Niš, kod mosta na Velikoj Moravi izmedju Jagodine i Chuprije. Niko nije bio povredjen, a požar je uspešno ugašen.

11. septembar 2013 - U jednom od pogona HK "Viskoza" u Loznici je prilikom rasklapanja i savijanja sistema cevovoda cureo amonijak. Hemijski akcident dogodio se u pogonu "Centrofan" koji je u stečaju.

29. aprila 2013 - Troje radnika otrovalo se u krugu preduzeća "Midra eko" na Batajničkom drumu u Zemunu, pošto je iz rezervoara iscurelo oko 400 litara persirćetne kiseline.

13. marta 2013 - Iz rezervoara u krugu fabrike u sastavu "Voćarskih plantaža" u Grockoj izlio se mazut, a brzom intervencijom nadležnih sprečeni su ekološki problemi većih razmera.

9. januaar 2013 - Tri osobe su povredjene u selu Prislonica kraj Čačka kada je u automehaničarskoj radionici došlo do eksplozije tečnog naftnog gasa, a potom i požara.

26. decembar 2012 - u čačanskoj Hladnjači je cureo amonijak, a posle intervencije vatrogasno spasilačkih jedinica opasnost po stanovništvo je otklonjena.

18. oktobar 2012 - U krugu Industrije motora Rakovica teže je povredjen radnik dok je vario bure koje je eksplodiralo, a posle pregleda u Urgentnom centru konstatovano je da mu život nije ugrožen.

22. avgust 2012 - Na benzinskoj pumpi "NIS petrol" na ulazu u Gornji Milanovac u eksploziji prilikom varenja cevi na pumpi povredjena su četiri radnika.

19. jula 2012 - Dve osobe teško su povredjene u eksploziji gasa u servisu za popravku motornih vozila u Begeču, kod Novog Sada. Požar, izazvan eksplozijom, ubrzo je ugašen.

3. jula 2012 - Curio je gas na "Lukoil" pumpi u Čačku, zbog kojeg su i stanari okolnih zgrada nekoliko sati bili preventivno evakuisani. U incidentu nije bilo povredjenih, a pretpostavlja se da je uzrok incidenta prepunjena cisterna.

26. juna 2012 - Na železničkoj stanici u Ovči, curio je tečni naftni gas iz dve cisterne. U incidentu nije bilo povredjenih, curenje gasa je zaustavljeno, a železnički saobraćaj na tom delu pruge je posle nekoliko sati normalizovan.

5. maj 2012 - Cisterna sa 19.000 litara tečnog naftnog gasa, prevrnula se na auto putu Beograd - Niš, kod sela Brzan u blizini Batočine, a u nezgodi nije bilo povredjenih.

4. mart 2012 - U kotlarnici Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu eksplodirao je kotao, lakše je povredjeno četvoro radnika, ali niko od učenika, koji su se nalazili u školskom objektu.

16 decembar 2011 - U eksploziji u kotlarnici u firmi "Forest" u Pukovcu, opština Doljevac, povredjeno je troje ljudi.

9. mart 2011- Prilikom eksplozije boce u škladištu tečnog naftnog gasa u Divcima kod Valjeva, jedna osoba je poginula, a jedna povredjena.

27. februara 2011- Kod Železničke stanice u Zrenjaninu iz šina su iskliznule tri cisterne u kojima je prevožena zapaljiva hemikalija iz pančevačke "Petrohemije" u elemirsku fabriku. Nije bilo povredjenih, niti je došlo do curenja iz cisterni.

15. februar 2011 - Na Železničkoj stanici Beograd, u blizini Palate pravde, iz voza se izlila izuzetno opasna hlorovodonična kiselina iz cisterne rumunskog voza, koja je bila namenjena privatnoj firmi u Kragujevcu.

29. januar 2009 - Dve tone hlorovodonične kiseline izlilo se u krugu Beogradske industrije piva, kada je kod "Mostara" pukla cev na cisterni kapaciteta 20 tona.
 
Natrag
Top