Republika Severna Makedonija

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Republika Severna Makedonija








Skoplje -- Posrednik UN u grčko-makedonskom sporu oko imena bivše jugoslovenske republike Metju Nimic predložiće "najstariju" ideju - "Republika Severna Makedonija".


makedonska-zastava.jpg




Nimic dolazi u Atinu i Skoplje naredne sedmice radi prevazilaženja sukoba Grčke i Makedonije.

Skopski dnevnik "Jutarnji vesnik" piše da je još neizvesno da li je reč o predlogu koji je Nimic dostavio dvojici pregovarača Zoranu Jolevskom i Adamantiosu Vasilakisu tokom trilateralnog sastanka u Njujorku u novembru, ili o nečem drugom.

Grčki portal "Kapital" ocenjuje da posrednik UN tokom posete regionu naredne sedmice, koja počinje od Atine a ne od Skoplja, ima nameru ne samo da povrati u život pregovarački proces, već da ponudi konkretan predlog.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave Skoplja i Atine, a ključni grčki argument je da ime Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Pregovori o iznalaženju rešenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN su, radi rešavanja problema, imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dve strane i izneo nekoliko predloga.

Poslednji predlog koji je Nimic ponudio bio je naziv Severna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjani Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija Skoplje, prenose banjalučki mediji.

U analizi grčkog portala "Kapital" navodi se da je pregovarčki proces zaživeo nakon trilateralnog sastanka u Njujorku. Grčki mediji smatraju da će novi predlog biti neka nova forma "Republika Severna Makedonija".

Grčki mediji fokusiraju se i na činjenici da je evropski komesar Štefan File pokušao da učini sve kako bi Makedonija dobila pozitivan izveštaj o napredku ka EU, ali da nije uspeo da izdejstvuje datum jer su Nemačka i Francuska uvidele granice i dokle može da se pritisne grčka vlada u periodu političke i finansijske krize koja vlada u Grčkoj.

Danas je, kako se navodi, objavljena informacija da će grči premijer Antonis Samaras u februaru posetiti Bugarsku, gde će s premijerom Bojkom Borisovim razgovarati o globanoj krizi, ali da će jedna od ključnih tema biti i kandidatura Makedonije za članstvo u EU.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top