Religijske vesti ( vesti vezane za religiju )

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Da bi bio obrisan, post mora da bude pre toga prijavljen kao offtopic. Dakle ne postoji automatsko brisanje nečega što je offtopic. Jer da je tako, dve trećine postova onih koji u svojoj želji da se svađaju ili da ne čuju istinu prijavljuju naše postove, bi bili automatski izbrisani.

Ko i zašto prijavljuje već sam rekao gore.

Da ostanemo pri temi, ali i da posednutima Starim Zavetom damo malo da nešto konkretnije prežvakavaju, evo jednog, sa malom zadrškom interesantnog posta:


Stigli dokazi o vavilonskom osvajanju Jerusalima
Arheolozi su na brdu Sion u Jerusalimu našli dokaze o vavilonskom osvajanju, čime je, kako se čini, potvrđeno ono što piše u Bibliji o razaranju tog grada.
rofesori sa Univerziteta Severna Karolina našli su naslage pepela, vrhove strela i slomljene delove posuda i lampi. Najveće iznenađene predstavljao je komad nakita nalik na minđušu čiji je gornji deo u obliku zvona, rekli su istraživači.
Šimon Gibson, jedan od direktora tog arheološkog projekta, izjavio je da je pronalazak takvog nakita prvi znak postojanja elite, što, kako se čini, ujedno potvrđuje bogatstvo Jerusalima pre osvajanja 587. i 586. godine pre nove ere. On je rekao da se nakit retko nalazi na mestima sukoba jer ga ratnici pokradu ili istope.
"To je jasan nagoveštaj bogatstva stanovnika grada u vreme opsade", rekao je Gibson za Si-En-En (CNN).

Ne mislim da su to ikakve nove vesdti o razorenju Jerusalima.
U toku 20 godina Jeruslim je tri puta zauziman. Prvo 605. Drugpo 597 i Babilonci su ga razorili 586.
O tome je pre 60 godina pisao adventisticki arheolog koji je upravljao arheoloskim iskopinama na Bliskom Istoku Dr Horn.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
SVEŠTENIK TROŠIO PARE CRKVE, PA DOLIJAO: Kada je otkriveno kome je slao novac, izbila VELIKA BRUKA



Katolički sveštenik uhapšen je u gradiću Dovningtonu u saveznoj državi Pensilvaniji i to zbog osnovane sumnje da je od 2011. do 2018. godine oko 100 hiljada dolara crkvenog novca potrošio na sopstvene potrebe. NBC piše kako su u to sve bile uključene i gej aplikacije.


56-godišnji Jozef McLoone optužen je za krađu, proneveru novca i druge zločine, a ukradeni iznos dolazio je od župljana koji su donacijama pomagali rad župe, odnosno mislili su da to čine.



Prošle godine sveštenik je novac deset puta uplatio putem aplikacije J-Py, koja služi za slanje novca zatvorenicima. Konkretno, radi se o Brianu Milleru koji se nalazi u jednom njujorškom zatvoru, a kojem je sveštenik, ustanovljeno je, uplatio više od 1200 dolara. Između aprila 2015. i aprila 2017. godine McLoone je 17 puta uplatio novac različitim muškarcima koje je, baš poput zatvorenika Millera, upoznao na aplikaciji Grindr.


"Ove su optužbe došle u anonimnom pismu, a ne iz neke sumnje u kriminalnu radnju. Tvrdnje su apsurdne", rekla je za NBC sveštenikov advokat Melissa McCafferty.


Sveštenik je pod istragom od početka 2018. godine, kad je poslat na administrativni dopust. Nadbiskupija Pensilvanije je ove optužbe nazvala "ozbiljnima i uznemirujućim", a potvrdili su i kako im je sveštenik priznao da je deo sredstava utrošio u privatne svrhe.

Esspreso
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Evo samo jedna zanimljivost koju sam pronasao.

U pozaru u Londonu 1666 godine vatra je progutala skoro polovinu zgrada, i tada je stradalo samo 6 ljudi.

Sa zlocinackim idejama sotone cudno je da je bio tako darezljiv, da nije stradalo 666 ljudi, vec samo sestoro.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
UHAPŠEN U BEOGRADU, ODAO GA JEDAN DETALj Ikonopisac (26) osumnjičen za ubistvo starice (82) iz Niša
Vladan G. iz Raške u noći između 31. avgusta i 1. septembra na svirep način u Bulevaru Zorana Đinđića usmrtio Nišlijku Jelicu Tartarovski

Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Koji ste vi ljudi. Strasno je zlonamerno ovo sto postavljate. Sve ruzne vesti usmerene da nas ljudima zgadite i napljujete! Pogotovo ovo sto postavlja Tripo - Milos Bogdanovic. Uzas!
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Koji ste vi ljudi. Strasno je zlonamerno ovo sto postavljate. Sve ruzne vesti usmerene da nas ljudima zgadite i napljujete! Pogotovo ovo sto postavlja Tripo - Milos Bogdanovic. Uzas!

Šta je opet postavio? Nemam nameru da gledam budalaštine kojima se adventistički kerberi koriste da bi ocrnili Crkvu Hristovu.

Ps. okupljanje vešica se ono beše zvalo kako? Ne nije crna misa, niti anti liturgija, nego. Sabat... Da ne govorim o tome da ne neo paganske "veštice" insistiraju na veganizmu....
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sa ovim
Šta je opet postavio? Nemam nameru da gledam budalaštine kojima se adventistički kerberi koriste da bi ocrnili Crkvu Hristovu.

Ps. okupljanje vešica se ono beše zvalo kako? Ne nije crna misa, niti anti liturgija, nego. Sabat... Da ne govorim o tome da ne neo paganske "veštice" insistiraju na veganizmu....

Sa ovim zlim lazljivim recima kojima te nadahnjuje sotona ces izaci na sud Bozji ako ih ne odbacis i ne pokajes se.

Ali, gledajuci sam njihov izvor i Duh, mislim da ces se ti i sa samim Bogom prepirati na sudu da bi sacuvao poguban sotonski duh koji se identifikovao sa tvojim bicem da ga u sustini i prihvatas kao merilo zivota i delovanja, jer covek koji zlo prihvati kao princip ono mu toliko omili, da ga se i ne zeli osloboditi.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ps. okupljanje vešica se ono beše zvalo kako? Ne nije crna misa, niti anti liturgija, nego. Sabat... Da ne govorim o tome da ne neo paganske "veštice" insistiraju na veganizmu....

E moj Darth, samo mogu date zalim. Tako dobar covek, a da tako srljas u propast to je veom zalosno.
Vemo daleko si otisao od Boga, kad Subotu koju je postavio Bog , a nije covek, nazivas okupljanjem vestica.
Izvini Darth, meni se cini da to iz tebe govori neko drugi a ne ti! Kako se usudjujes da hulis na ono sto je savrseni Bozji dao ?????

Stalno ti smeta "veganizam". Kada je Bog stvorio coveka, ajde reci nam koje meso je preporucio mu za ishranu? NIJEDNO, nego Vegetarijasnsku ishranu. Dali je onda Bog pogresio?
Dokle ce se suprotstavljati istini?
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Posle pokajanja ponovo u mantiji

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je da se "nakon pokazanih plodova pokajanja, gospodin Dragan Saračević može primiti u svezu klira Mitropolije australijske-novozelandske".





696903_02-glavna-saracevic2_f.jpg

S. Princip
Saračević na službi Slobodnih u Kanberi
Ovo je, "prigodno" propraćeno živopisom o povratku izgubljenog sina, pre izvesnog vremena saopšteno na vebsajtu Mitropolije gde je kazano da se molba gospodina Saračevića razmatra "povodom pomirenja i stupanja u jedinstvo sveštenika, monaha i članova tzv. Slobodne crkve u Australiji".
Mitropolija je uz ovo javno objavila, kako je nazvano, "pokajno pismo", koje je primio njen episkop, gospodin Siluan.
U tom pismu, potpisnik Dragan Saračević potvrdio je "ranije izraženu želju da se s pogubnog puta raskola, vratim kao sveštenoslužitelj u krilo svoje Majke crkve. S obzirom da bez pokajanja nema spasenja, duboko sam svestan velikog greha raskola i svih njegovih posledica, stoga u sinovskoj odanosti želim da izrazim svoje najiskrenije pokajanje za sve svoje postupke koji su doprineli podeli i raskolu. Shodno tome, u martu mesecu prošle godine sam napustio sve funkcije u Slobodnoj SPC u Australiji i prekinuo sve veze sa njima. Istovremeno sam kod nadležnih državnih organa deregistrovao crkveno-školsku opštinu 'Sveti Nikolaj Žički' u Sidneju. Isto tako, u novembru mesecu prošle godine, podneo sam ostavku na moju parohijsku službu u Starokalendarskoj grčkoj crkvi. Koristim priliku da se ovim putem obratim i svoj braći sveštenicima, monasima, kao i svima vernima u SPC Mitropolije australijsko-novozelandske, i uputim svoje najiskrenije izvinjenje ukoliko sam ih svojim postupcima na bilo koji način sablaznio ili uvredio, rečju ili delom", stoji u pismu Dragana Saračevića gde se, na kraju, moli da mu se po prijemu u svezu klira odredi "mesto koje Vi nađete za shodno" na kome bi mogao da da svoj doprinos misiji ovdašnje crkve.
Otkaz i tužba
Dragan Saračević je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi imao zvanje protojereja-stavrofora. Uz njegovo ime povezano je mnogo kontroverzi, a raščinjen je u decembru 2007.
Tokom prethodne tri i po godine, čitaocima "Vesti" iz tog vremena je poznato njegovo razilaženje sa crkvenom opštinom "Sveti Nikola" u Blektaunu, gde mu je, u jednom momentu, 2004, čak zabranjen ulaz, pozvana policija, a u crkvenom dvorištu mu pročitan otkaz i uručen ček s poslednjom platom.
Problemu je bio sa odštetom za slikara kojeg je Saračević doveo iz Srbije da ukrasi unutrašnjost hrama.
Ovaj je sindikatu tužio njega i crkveni odbor, tvrdeći da su mu ostali dužni "više stotina hiljada dolara" za rad.
U panici da svako od njih ne bude dužan svoj deo pomenute gomile para, Uprava crkve je sveštenika proglasila jedinim krivcem, brže-bolje mu dala otkaz, i zadužila se da isplati slikara. Dug se i sad otplaćuje.
Dva meseca kasnije, u maju, crkveni eparhijski sud kažnjava protojereja Dragana Saračevića za "neupravljanje crkvenim novcem po propisanom redu", određuje mu 15 dana epitimije (pokajanja) u manastiru i donosi rešenje o premeštaju po potrebi službe.
Tada je, od opomene do gubitka prava na članstvo na određeno vreme, kažnjeno i 14 članova uprave i opštine. Kazne su izrečene "zbog prisvajanja neograničene vlasti, odbijanja poslušnosti, prikrivene zavere, nezakonitih postupaka itd".
U međuvremenu, Saračević je na sudu dobio presudu po tužbi protiv crkvene uprave zbog nezakonitog otkaza i isplaćene su mu sve zaostale prinadležnosti.
U odvojenom postupku, sud je, po njegovoj tužbi, odbacio i tvrdnje slikara od koga je sve počelo.
Kola njegovog revolta su, međutim, već krenula nizbrdo.
Otkazao poslušnost
Sledeći odluke crkvenog suda, a pošto je Saračević proveo vreme u manastiru, tadašnji vladika Milutin premešta ga u Njukasl.
Posle tog roka, međutim, sveštenik odbija da produži boravak tamo i vraća se u Sidnej gde ima kuću.
Odbija, kasnije, i ponudu za premeštaj u Kanberu, navodeći da zbog porodičnih razloga ne može da napusti Sidnej.
Zbog očiglednog otkazivanja poslušnosti, njemu je izrečena zabrana sveštenodejstva, a on se zaposlio kao službenik u Sidneju.
Decembra 2007, na radiju na srpskom jeziku objavljeno je da "protojerej Dragan Saračević obaveštava sve svoje parohijane da je pri novoosnovanoj Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini 'Sveti Nikolaj Žički' počeo sa redovnim nedeljnim i prazničnim bogosluženjima u svetom hramu parohijskog centra na adresi 28 Hercules Street, Dulnjić Hill".
Zatim su navedeni raspored službi i Saračevićevi telefonski brojevi "za dalja obaveštenja".
Parohija je delovala u okviru Starokalendarske grčke crkve i on je tamo nedeljom služio na grčkom, a subotom na srpskom.
Kratko vreme nakon objavljivanja ove informacije, episkop australijsko-novozelandski Irinej saopštio je da je protojerej Dragan Saračević "već bio pod zabranom sveštenodejstva, a od sada je lišen čina".
Uz to su vernici Srpske pravoslavne crkve obavešteni da "nova crkvena opština nije crkva, već njegova privatna organizacija".
Posle niza kontroverzi i odluke Svetog arhijerejskog sabora, Dragan Saračević je prošle nedelje na prigodnoj ceremoniji ponovo obukao svešteničku mantiju.
Šok u sudnici
Tokom poslednjeg raskola koji će izazvati sudske sporove i milionske troškove, Saračević se stavio na stranu Slobodne srpske crkve i služio u njoj sve do glavnog sudskog pretresa 2014. Izdao je i više knjiga o tome šta mu se dešavalo, ne štedeći nikoga koga je smatrao odgovornim.
Pred kraj suđenja, međutim, vladika Irinej saopštio je sa klupe za svedoke da je Saračević zatražio povratak u redove Srpske pravoslavne crkve. Članovi veće grupe Slobodnih koji su redovno prisustvovali procesu ostali su zapanjeni i u
 
Natrag
Top