Religija i zdravlje

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
On je sam rekao tada, tri i po godine posle Hristovog raspeća da nikada nije jeo nešto nečisto:

Dela
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.

Dakle, Isus nije ukinuo podelu na čisto i nečisto, inače bi to Petar znao i ne bi se sablaznio. Štaviše, na predstojećem saboru prve hrišćanske crkve i dalje važe odredbe zabrane nečiste hrane, spominju se udavljeno i krv, što znači da podela nije ukinuta.

Apostol sam objašnjava da ta poruka nije poruka da treba da se jede nečista hrana, već da ne treba Jevreji da imaju predrasude prema neznabošcima kao nečistima. Apostol Petar sam to obnjašnjava kao zaključak pomenute vizije:

Dela
10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> Tada dozove mnoštvo i reče: »Slušajte i razumijte! Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi – to čovjeka onečišćuje.«
"

Te Isusove rečI nemaju veze sa ishranom, jer i osoba koja se hrani nezdravo, jede svinsko, ili uzima narkotik ili alkohol, ne postaje grešna uzimanjem hrane u sebe, već samo tako otkriva greh u srcu.

Isus te reči govori farisejima koji su zameril Isusu što nije prao ruke pre jela, jer su oni verovali da se čovek može oskrnaviti fizičkim kontaktom za grešnicima, i da zato treba da pre jela opere ruke.

Da je smisao tih reči kritika podele hrane na čistu i nečistu, onda bi značilo da Bog nije znao da greh ne ulazi na usta kada je zabranio nečistu hranu u Starom zavetu. Takodje, odluka sabora prve hrišćanske crkve da neznabošci ne jedu udavljeno i krv takodje bi bila besmislena ako se te Isusove reči odnose na uzimanje hrane.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> Novi zavet jasno uči da je zakon sa svim odredbama prikovan za krst, i tu uključuje sve običaje, i sve zabrane.

Zašto im je zabranjeno da jedu krv i udavljeno ako je podela na čisto i nečisto ukinuta?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Vi tvrdite da je jedenje nečiste hrane od pre 2000 godina manje nezdravo nego ranije, pa onda da je ranije Bog dao da pagani budu nečisti i da je greh pre Isusa ulazio na usta. Vi tvrdite da je Bog dao Petru viziju da može da jede bube, ali da ne smeju pagani da jedu krv i udavljeno. Vi zastupate takve besmislice, a ne ja.

* * *

Laž povlači laž. Besmislica povlači besmislicu. Ako je Bog nešto ukinuo kao besmisleno i loše, a sam je to ranije zahtevao, kako ne shvatate da takvim nakaradnim tumačenjem Svetog pisma vredjate Boga i Njegov karakter iskrivljujete?!

Vi verujete da je Bog tražio od Jevreja da ne jedu nečistu hranu, a da je zatim to osporio rečima da greh ne ulazi na usta. Dakle, po vama je Bog smatrao da greh ulazi na usta do Isusa, a onda je valjda shvatio da je pogrešio? Zatim smatrate da je Petar dobio viziju da može da jede bube, a da ipak ne treba jesti udavljeno i krv. Dakle, greh ipak malo ulazi na usta, a malo ne.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vi tvrdite da je jedenje nečiste hrane od pre 2000 godina manje nezdravo ...... Vi tvrdite da je Bog dao Petru viziju da može da jede bube, ...... Vi zastupate takve besmislice, a ne ja.

Vi verujete da je Bog tražio od Jevreja da ne jedu nečistu hranu, ..... Zatim smatrate da je Petar dobio viziju da može

Mi kršćani vjerujemo ono što uči Crkva i što su učili apostoli. Dakle, mi vjerujemo ovako:

Tit 1,15: Sve je čisto čistima; okaljanima pak i nevjernima ništa čisto, nego su im okaljani i razum i savjest.

Rim 14,1-2: Slaboga u vjeri prigrlite, ali ne da se prepirete o mišljenjima. Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> Дошла је слобода.

Vama je teret da vodite računa o zdravlju jer ste proždrljivi i zato što nemate ljubavi. Pa nije Bog stavio na ljude ropstvo kada je dao zakon već blagoslov.

Natrag