Reiši gljiva - Drvo života i biljka dugovečnosti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Drvo života i biljka dugovečnosti

Reiši gljiva (Ganoderme lucidum), koja se kod nas u narodu zove hrastova sjajnica, u lekovitom smislu je sigurno najpozantija na Dalekom istoku. U Kini i Japanu za nju znaju već četiri puna milenijuma. Japanci je zovu reiši, a Kinezi lingci. Gde god da raste, stanovnik je uglavnom hrastovih šuma, ali je rasprostranjena u oskudnim količinama. Zbog toga što se u prirodi teško nalazi, sve do druge polovine prošlog veka, bila je isključivo rezervisana za azijske kraljeve i bogataše. Razvojem kultivisanog načina odgajanja crvene gljive u Japanu, postala je dostupna populaciji celog sveta. Zbog svog drvenastog izgleda, ona se ne koristi za klasično pripremanje jela, već za spravljanje čajeva, tinktura ili supa. Najkvalitetnije se priprema kada je već iseckana u listiće.
Reiši sadrži mnogobrojne lekovite supstance - polisaharide, alkaloide, steroide, triterpene, nukleotide, proteine, aminokiseline, vitamine, minerale i oligoelemente. Kineska tradicionalna medicina preporučuje dnevno od tri do pet grama sušene ganoderme za održavanje dobrog zdravlja organizma i od 10 do 12 grama za ozbiljna oboljenja. Ovu gljivu je najbolje konzumirati sa vitaminom C, koji organizmu pomaže da bolje iskoristi sve njene lekovite sastojke. Radi što dužeg trajanja, treba je čuvati na suvom mestu.
U svakom slučaju, bolujete li od bilo čega, Kinezi će vam preporučiti lingci, odnosno “nebesku travu”, kao drvo života i biljku dugovečnosti. Smatraju da je važna za tretiranje bolesti pet ključnih organa čoveka - srca, pluća, pankreasa, jetre i bubrega. Njihova milenijumska iskustva pokazuju da reiši gljiva nema neželjenih pratećih pojava, a dugoročno konzumiranje dokazano snaži imunološki sistem ljudskog organizma. Ona je imunomodulator, koji reguliše i “fino podešava” imuni sistem. Za poslednje dve decenije njena delotvornost je potvrđena u lečenju neurastenije, nesanice, kijavice, crevnih oboljenja, hepatitisa, hroničnog bronhitisa, jetre, pankreasa, srčanih oboljenja, alergija.
Osim toga, polisaharidi ove gljive imaju snažan antikancerogeni efekat, zbog čega se u svetu sve više koriste u borbi protiv različitih oblika zloćudnih tumora. Oni deluju i kao imunostimulatori, kardiotonici, a važni su i za snižavanje nivoa šećera u krvi. Korisna je i kao prirodni antibiotik jer poseduje antibakterijsko
i antivirusno dejstvo.
Fabrike lekova u svetu od ove gljive, njenih spora i micelijuma prave injekcije, tablete, sirupe i praškove, dok je makrobiotičari u ishrani koriste kao čaj. U prilog tvrdnji o lekovitosti reiši gljive, govore i šestomesečna japanska klinička istraživanja sa Medicinskog fakulteta u Tokiju, u kojem su pacijenti hipertoničari koji su uzimali ekstrakt ganoderme, značajno snizili svoj visoki krvni pritisak. Slične rezultate dobili su i kineski naučnici posle obimnih istraživanja delovanja ekstrakta reiši gljive, ali na pacijente sa visokim nivoom holesterola.
Ističe se i njena važnost kod pacijenata koji se leče hemoterapijom i radioterapijom, gde smanjuje mogućnost pojave zamora, gubitka apetita i rizika od infekcija. Istovremeno, može da smanji i toksične neželjene efekte i bolove, prateće manifestacije ovog načina lečenja, naročito kod pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti. Ako se ovome doda i popravljanje funkcija digestivnog sistema, prisustvo reiši gljive u alternativnoj medicini kao pomoćnog lekovitog sredstva, apsolutno nije sporno.

TRADICIONALNI GANODERMA ČAJ
Lekoviti ganoderma čaj se priprema tako što se gljiva iseče na minijaturne komadiće, potopi u vodu i ostavi da prenoći. Sutradan se kuva na vrlo umerenoj temperaturi pola sata i posle toga konzumira. Napitak se priprema najviše za tri dana, obavezno se drži u frižideru, a zagreva pre konzumiranja. Preporučuje se da se konzumira pre jela, osim ukoliko osoba ima stomačnih problema. Napitak se, radi boljeg ukusa, može začiniti medom i limunovim sokom, ali nikako rafinisanim šećerom.

TONIK ZA IMUNITET
U flašu vina ili brendija stavi se 15 grama osušene reiši gljive. Ovako dobijeni sadržaj trebalo bi da odstoji najmanje šest nedelja, mada je najoptimalnije od tri do četiri meseca. Posle toga, uzima se po jedna mala čašica dnevno.

REIŠI SUPA

Sušeni komadi reiši gljive mogu da se dodaju i supi ili čorbi po sopstvenom izboru. Ceo sadržaj se kuva na umerenoj temperaturi od jednog do tri sata, a zatim se komadi gljive izvade iz supe, ali se ne bacaju, već se mogu sačuvati za novu supu ili čorbu. Međutim, posle dva korišćenja istih komada, takva reiši gljiva više nije upotrebljiva i baca se.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Reishi gljive - biljka dugovečnosti

174648_a.jpg


Bolujete li, bez obzira od čega, Kinezi će vam preporučiti Ling Zhi ili nebesku travu. Zvali su je drvetom života i biljkom dugovečnosti.

Verovalo se da samo posedovanje gljive Ganoderme Lucidum produžava život vlasnika. Vekovi korištenja doneli su joj niz imena: nebeska ili rajska trava, lek kraljeva, biljka sreće (pre pojave modernog intenzivnog uzgoja, gljivu je bilo prava sreća pronaći u prirodi)... ''No ma'' kako je zvali, reč je o gljivi iz porodice Ganoderma koja raste na panjevima drveća, a najcenjenije su one ubrane sa šljive i hrasta. Doktor Shi-Jean Lee, najslavniji doktor dinastije Ming u svojoj knjizi Ban Chao Gang Moo, piše da dugoročno uzimanje Ganoderme Lucidum omogućava formiranje zdravog tela i postizanje dugovečnosti. Ganoderma Lucidum se može uzimati svakodnevno bez ikakvih nuspojava, a dugoročno korištenje dokazano osnažuje imunološki sistem ljudskog organizma a bez ikakvih neželjenih dejstava po ljudski organizam.

S obzirom da je drvenastog sastava, ne može se koristiti u ishrani, ali se zato od nje pripremaju čajevi, razni lekoviti preparati u kombinaciji sa drugim lekovitim vrstama.
U poslednjih 20 godina testirano je dejstvo Ganoderme lucidum preparata i potvrdjeno da ova gljiva leči neurosteniju, nesanicu, kijavicu, razna crevna oboljenja, hepatitis, hronicni bronhitis, leči jetru, i pankreas (samim tim pomaže kod dijabetesa), izuzetno poboljšava imunitet, leči srčana oboljenja i alergije.
Polisaharidi ove gljive imaju jak antikancerogeni efekat i u svetu se koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv zloćudnih tumora. Gljiva ima izrazita antivirusna i antibakterijska svojstva, pa može da se koristi i kao prirodan antibiotik.

Prvi su je počeli uzgajati Kinezi, a u poslednjih nekoliko decenija njen uzgoj je sve popularniji širom sveta.
Ganoderma lucidum se danas veštački uzgaja, u strogo kontrolisanim uslovima, a pokazalo se da su gajene gljive daleko ispred prirodnih po lekovitim osobinama.
Polisaharidi iz reiši zaustavljaju rast tumora i to je njeno najznačajnije lekovito dejstvo. Oni deluju i kao imunostimulatori, kardiotonici, a bitni su i za smanjenje nivoa šećera u krvi. Drugi lekoviti sastojci smanjuju krvni pritisak, holesterol u krvi i zaustavljaju stvaranje krvnih ugrušaka. Različiti polisaharidi su bitni i za lečenje neurastenije, nesanice, hroničnog hepatitisa, bolesti bubrega, koronarnih i srčanih bolesti, hroničnog bronhitisa i bronhijalne astme, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Takode sprečavaju oštećenja jetre od štetnih metabolickih produkata. Reiši ima i izrazito antibakterijsko i antivirusno delovanje, pa se koristi i kao prirodni antibiotik.
U ispitivanjima je dokazana izuzetno mala toksičnost i alergija na ovu gljivu, a i to samo u slučajevima dugotrajnog i neprekidnog korišcenja.U svetu, fabrike lekova, od ove gljive, njenih spora i micelijuma prave injekcije, tablete, sirupe i praškove, a makrobioticari je koriste u ishrani kao čaj.
Reishi gljive su legendarno čudo od svih medicinskih lekovitih biljaka zbog svoje očigledne superiorne lekovitosti i zbog odsustva neželjenih dejstava i toxina prilikom korišćenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga u bila rezervisana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog veka kada se počelo sa organizovanim gajenjem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta čudesna gljiva postala dostupna populaciji celog sveta.

(Lepo i Zdravo)
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209
Odličan vam je forum :)
Nadam se da neće smetati da i ja dodam nešto sa jednog drugog sajta na kome takođe ima dosta zanimljivih članaka, a to je: Srbijaspace.rs

Reishi gljiva ili hrastova sjenica lekovita gljiva sa istoka

reishi-gljiva.jpg

Reishi gljiva je poznata po svom lekovitom svojstvu više hiljada godina.

Prirodni je saveznik protiv karcinoma zbog svojih čudotvornih, antitumornih delovanja.

Takođe je poznata i kao Ganoderma lucidum.

Značajna je po tome što može da utiče na lečenje mnogih teških bolesti i poboljša imuni sistem, zbog toga se smatra gljivom besmrtnosti.

Istraživanja su pokazala da mnogim pacijentima obolelih od kancera, medicinska sredstva nisu dala rezultate.

Tretmani s reishi gljivom u kombinaciji s vitaminom C daje odlične rezultate.

Reishi ili Ganoderma Lucidum se koristi za tretmane bolesti 5 vitalnih organa:
  • pluća,
  • jetre,
  • srca,
  • burega i
  • pankreasa.
Pored toga koristi se i za druge bolesti kao što su: digestivne, neurološke i endokrinološke.

Jednom reči reguliše rad celog telesnog mehanizma i metabolizma, održava rad svih organa!

Reishi gljiva se koristi više od 4000 godina u Azijskom regionu.

U Japanu je poznata kao Reishi, u Kini je nazivaju Ling Zhi gljiva.

Od nedavno je dospela u žiži interesovanja širom sveta zbog svoje jedinstvene kolekcije organskih jedinjenja i komponenti koje obuhvataju, kao: alkaloide, sterole, esecijalne polisaharide i dr.

Ova gljiva uglavnom raste na hrastovom drvetu tokom cele godine, te je s toga i dobila ime Hrastova sjenica.

Jako je drvenjasta, pa se ne može koristiti takva nego se mora obraditi.

KAKO SE UPOTREBLJAVA REISHI GLJIVA

Sušene gljive se drobe i potapaju u vodi.

Imaju jako gorak ukus,što ih donekle čini neprijatnim za upotrebu.

Iz tog razloga i zbog tradicionalnih lekovitosti u većini se zamenjuju efikasnijim suplementima.

Uglavnom se može naći u vidu dodaka u kapsulama i pilulama.

Međutim u nekim mestima se Reishi i dalje obrađuje i primenjuje direktno.

Kod nas se reishi od skoro mogu naći i poručiti u kapsulama na revolucionalnom sajtu Pro100healthy..

Protiv kojih bolesti je delotvorna Reishi gljiva

Istraživanja su pokazala da su lekovita svojstva ove gljive veoma impozantna

Deluju protiv raznih bolesti, kao što su:
  • Hronični umor,
  • Upalni procesi,
  • Razne infekcije (urinarne, respiratorne, bronhitis i dr.),
  • Alergije,
  • Oboljenja jetre,
  • Rast tumora,
  • Dijabetes,
  • Depresija,
  • Viruse (grip, HIV),
  • Bolesti srca i visoki holesterol i dr.
Zdravstvene prednosti Reishi gljive

"USPORAVA STARENJE!"

Zbog svoje moći da jača imuni sistem i vrši prevenciju abnormalnih formacija krvnih sudova, kao isvojih antioksidativnih svojstava utiče na prerano starenje.

Aktivni sastojci ekstrata Reishi gljive mogu locirati i neutralisati kancerogene ćelije u organizmu.


Hrastova sjenca ili Reishi
pomaže bržu regeneraciju zdravih ćelija jetre i oslobađa slobodnih radikala koji se u njoj talože, čime postiče zdravlje u našem telu.

Ekstrati Reishi mogu stimulisati kognitivne aktivnosti kopd demencije i Alshajmerove bolesti, posebno u podsticaju faktora rasta nerava.

Takođe pomaže povećanju dotoka krvi u mozak.

Sprečavanjem oslobađanja histamina iz mast ćelija u našem telu Reishi ima snažan uticaj na smanjenje infekcija i alergijskih reakcija.

Reishi može da smanji nivo" Lošeg holesterola" u krvi i štiti od moždanog i srčanog udara, a poboljšava protok krvi u srcu.

Jednom reči, pored svih komponenti Reishi gljiva sadrži beta-glukan, koji je najefikasniji i najmoćniji pojaćivač imunog sistema.

Retki su neželjeni efekti Reishi gljive, ipak treba konsultovati svoga lakara pre upotrebe!


Autorski tekst: Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top