Šta je novo?

Regdol mačke

  • Začetnik teme belja91
  • Datum pokretanja
belja91

belja91

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Ne podnosi samoću!

ŽIVOT UZ REGDOL MAČKUVeoma privržene porodici, uvek spremne za igru, umiljate i druželjubive, regdol mačke su kao stvorene za kućne ljubimce, iako, kao i kod ostalih pripadnica mačjeg roda, svaka ima sopstvenu ćud i posebne karakterne odlike.

Dok mnoge uživaju da se izvrnu na leđa i u stanju su da dugo ostanu u tom položaju, ima i onih koje su mnogo aktivnije i nisu toliko opuštene. Inače, ove mačke nikada ne treba puštati da izlaze i slobodno lutaju, jer nisu mnogo snalažljive, pa postoji velika verovatnoća da se ovakvi izleti završe nekom nezgodom.

Zaštita

Ako ih puštate da izlaze, lako mogu da zarade i neku neizlečivu bolest, kao što je FeLV, mačija virusna leukemija. Isto tako, više su izložene mogućnosti zaraze od buva i krpelja, da ne spominjemo kako mogu da stradaju u nekoj saobraćajnoj nesreći. A kako su izuzetno lepe i nisu ni najmanje nepoverljive, na ulici lako neko može da im priđe i da ih odnese. Zato treba dobro obezbediti prozore i vrata, naročito tokom letnjih meseci, jer mogu da pobegnu i preko nekog zida odlutaju.

Ako želite da se vaša regdol mačka slobodno šeta po vrtu, morate obezbediti potrebne uslove da joj onemogućite izlazak na ulicu. Jedan od najefikasnijih načina je da duž gornje ivice ograde postavite nekoliko šipki povijenih ka unutrašnjoj strani vrta i preko njih razapnete pletenu žičanu mrežu koja će mačku sprečiti da izlazi. U svakom slučaju najbezbednije je da ove mačke držite u stanu.

Regdol mačke uživaju u društvu, pa ih nikada ne treba dugo ostavljati same. Ako nekoliko časova dnevno nema nikoga u kući, a nemate drugih ljubimaca, treba dobro da razmilsite da li da uzmete mačku ove rase. Ona će biti nesrećna ako veći deo vremena provodi sama, pa je u tom slučaju bolje da uzmete još jednu. Regdol mačke često ispoljavaju simptome stresa samo zbog toga što dugo ostaju same, pa neki odgajivači i ljubitelji ove rase nerado prodaju mačiće vlasnicima čiji posao zahteva da mnogo vremena provode van kuće.

Održavanje

Ako imate regdol mačku, potreban vam je dobar usisivač i četka za skupljanje sitnih dlaka, jer se njeno krzno mnogo linja. Budite spremni i na redovno čišćenje nameštaja i odeće, kao i na to da možda više nećete moći da nosite ništa crno. Kod ovih mačaka se dlaka retko zamrsi, ali se kod nekih i to ponekad događa. U svakom slučaju, njihovo krzno treba redovno četkati kako bi se sprečilo skupljanje dlake na nameštaju i stvaranje loptica od dlake u stomaku.

Potreban vam je i kvalitetan, čvrst stalak za oštrenje noktiju, kao i obilje igračaka, kako bi mačka mogla da se zabavi. Kad nabavljate stalak, ne zaboravite kako će mače da poraste, pa odmah kupite dovoljno veliki na kome će kasnije moći lepo da se protegne. Mačke koje žive u kući moraju da održavaju nokte u dobrom stanju, kako ne bi bili previše dugački i smetali im da se normalno kreću. Ako im ne obezbedite odgovarajući stalak za oštrenje noktiju, uništiće tepihe i presvlake na nameštaju. Stalak treba da bude obložen nekom hrapavom tkaninom, jer mače, dok se vere po njemu, može da se oklizne, padne i zadobije povrede. Isto tako, treba voditi računa da mu ne budu pristupačne suviše sitne igračke, jer kao i dete može da ih uzme u usta i proguta.

Kad je reč o regdol mačkama, ne zaboravite da ova rasa može da doživi duboku starost i da će godišnji troškovi za hranu, veterinarske preglede i negu biti mnogo veći od cene po kojoj ste mače nabavili. Mačku ćete svake godine morati da vakcinišete, da je redovno vodite na veterinarsku kontrolu i u određenim vremenskim intervalima dajete sredstva za čišćenje od glista, kao i ona za zaštitu od buva i krpelja. Zato dobro razmislite da li ste u stanju da ispunite sve navedene zahteve, pre nego što odlučite da nabavite mačku ove rase.


Čistunice

Ove mačke su velike čistunice, pa posudu sa posipom treba svakodnevno čistiti, jer mogu prestati da je koriste ako primete i najmanji trag nečistoće. Za čišćenje posude najbolje je koristiti neko sredstvo za dezinfekciju bez fenola koji je otrovan za mačke. Vaša mačka može iznenada promeniti higijenske navike, tako što će svoje potrebe početi da obavlja van posude sa posipom. Ovakvo ponašanje može se pripisati odbijanju mačke da koristi nečistu posudu sa posipom, nekom zdravstvenom problemu kao što je urinarna infekcija, ili može biti izazvano stresom.

Zov
 
Top